Roland Garros - Djokovic eltávolítaná a vonalbírókat a pályákról minden egyes tornán
Djokovic eltávolítaná a vonalbírókat a pályákról minden egyes tornán
Fotó: Europress/AFP

Djokovic eltávolítaná a vonalbírókat a pályákról minden egyes tornán

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/10/04 13:59
Novak Djokovic erős kritikával illette a Roland Garros szervezőt, mert szerinte azok veszélyes döntést hoztak a szombati Daniel Elahi Galan elleni mérkőzése során. Ezenfelül a világelső egy forradalmi javaslattal is előállt. 

Szemerkélő esőben kezdte Djokovic a harmadik fordulós meccsét a világranglista 153. helyén álló Galan ellen. Annak ellenére, hogy a világelső a találkozót megelőzően beszélt a mérkőzés supervisorával, és a tető behúzását javasolta. Az a döntés született azonban, hogy hagyományos körülmények között kezdjék el az összecsapást. 

Később aztán maga Djokovic állította meg a játékot, miután Galan elcsúszott és eléggé megütötte magát. Ezt követően viccelődött kicsit a pályamunkásokkal és segített nekik játékra alkalmassá tenni a salakot. Amikor pedig újraindult a meccs, gyorsan be is fejezte a találkozót. 

Ezután Djokovic beszélt arról, hogy ő kezdettől fogva azt szerette volna, ha némi késéssel, behúzott tető alatt kezdik el a meccset.

"Beszéltem a supervisorral a mérkőzés előtt" - mondta Djokovic. "Láttam, mennyire felhős az ég, ráadásul el is kezdett szemerkélni az eső, ahogy kimentünk a pályára. Úgyhogy megkérdeztem, miért nem zárjuk be már most a tetőt, és játsszuk le az egész meccset fedett körülmények között. A mérkőzésvezető és a supervisor azonban úgy gondolták, játékra alkalmasak a körülmények. Ezt megértettem volna, ha nem lenne tető. Viszont pont az ilyen helyzetekre építették a tetőt, de akkor miért nem használjuk? Főleg ilyen körülmények között. Így vesztettünk némi időt meccs közben, ami hatással volt a találkozónkra. Úgy érzem, rossz döntés volt, nem behúzott tető alatt elkezdeni a meccset."

Tim Henman, az Eurosport szakértője teljes mértékben egyetértett Djokoviccsal. 

"Nem Djokovicnak kellene mondania a székbírónak, hogy csúszós a pálya és hogy a körülmények akár veszélyesek is lehetnek" - mondta Henman. "Egyértelműen túl későn állították meg a játékot. Ez nem tett jót a tenisznek, és nem tett jót a tornának sem."

"Érdekes amúgy ez a Chatrier-tető. Az egyik oldalról gyorsan megindul, és az a rész gyorsan fedett lesz, a másik oldal viszont nem. Ez sincs igazán így rendben."


Djokovic ezen kívül arról is beszélt, hogy szerinte a technikai újításoknak köszönhetően nincs többé szükség vonalbírókra a pályán. Véleménye nem biztos, hogy teljesen független attól, hogy a US Openen leléptették, miután véletlenül torkon lőtte az egyik vonalbírót.

"Minden tiszteletem a sportág hagyományaié, ennek ellenére nem látom be, miért ne lehetne minden egyes tornát úgy játszani, mint ahogy azt tettük a Cincinnati Masters és a US Open alatt. Ebben a technológiailag fejlett világban nincs már szükség arra, hogy a vonalbírók továbbra is ott legyenek a pályán."

"Tisztában vagyok azzal, hogy ez a technológia még elég drága, szóval ez nyilván gazdasági kérdés is. De abba az irányba haladunk, hogy előbb-utóbb vonalbírók nélkül játsszuk a mérkőzéseket. Labdaszedőkre szükség van, de vonalbírókra szerintem hamarosan nem lesz. Javítsanak ki, de szerintem csak a hagyomány tartja őket a pályán."

Djokovic ezután még viccelődött is a US Openen történt leléptetésével kapcsolatban.

"Így valószínűleg kevesebb esélyem lenne arra, hogy olyat tegyek, amit New Yorkban tettem."

Yahoo Sports

Hozzászólások