Roland Garros - Közel állt a visszavonuláshoz a Roland Garros történetének első selejtezőből elődöntőbe jutó teniszezőnője
Közel állt a visszavonuláshoz a Roland Garros történetének első selejtezőből elődöntőbe jutó teniszezőnője
Fotó: Europress/AFP

Közel állt a visszavonuláshoz a Roland Garros történetének első selejtezőből elődöntőbe jutó teniszezőnője

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/10/08 14:38
Az idei Roland Garroson számos meseszerű történet született, Nadia Podoroska menetelése mindenképp az egyik legnagyobb szenzáció ezek közül. A 23 éves argentin a női mezőny első olyan teniszezője, aki a selejtezőből érkezve jutott el a Roland Garros elődöntőjéig.

Podoroska mindössze másodszor lépett pályára Grand Slam-főtáblán, korábban pedig már a visszavonuláson is gondolkozott, jövő héttől viszont a legjobb 50-ben jegyzik majd a ranglistán, úgy, hogy a 255. helyen kezdte meg az évet.

Argentína harmadik legnagyobb városában, Rosarióban született, amely nem szűkölködik híres szülöttekben, itt látta meg a napvilágot többek között Lionel Messi és Che Guevara is. Podoroska nagyszülei révén ukrán felmenőkkel rendelkezik, de ő maga már nem beszéli az ukrán nyelvet.

A világranglista 131. játékos a selejtezőből feljutva, pályafutása során először nyert mérkőzést Grand Slam-tornán, majd a 23. kiemelt Putintsevát és a negyeddöntőben a 3. Svitolinát is legyőzve menetelt az elődöntőig.

„Nem szeretnék felébredni ebből az álomból”- nyilatkozta Svitolina ellen aratott győzelme után.

Folytatódhat a 2020-as Roland Garros legőrültebb története | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a A szokásosnál is őrültebb mérkőzéseket és meglepetéseket hozott a 2020-as Roland Garros női versenye. A kiemeltek és az esélyesek sorban elhullottak, miközben olyan játékosok jutottak el nagyon messzire, akikről korábban szinte semmit nem hallottunk.

A még mindig nagyon fiatal, 23 éves teniszező fantasztikus szezonja olyan szempontból is különleges, hogy két és fél évvel korábban nagyon közel állt a visszavonuláshoz. 2016-ban játszott először Grand Slam-torna főtábláján, ezt követően 2017 júliusa és 2018 márciusa között viszont ki kellett hagynia nyolc hónapot csuklósérülés miatt. A tenisszel járó utazásokat alig tudta finanszírozni, fiatal kora ellenére a befejezés erősen ott járt a fejében.

„Túl sokat voltam sérült, a ranglistán is hátracsúsztam. Ez volt a legnehezebb időszakom”- emlékszik vissza.

2018 márciusában úgy tért vissza, hogy teljesen új fejezetet nyitott pályafutásában. Szakított régi edzőjével, akivel hosszú évekig dolgozott együtt, és Spanyolországban, Alicantéban folytatta felkészülését, hogy könnyebben eljusson az európai versenyhelyszínekre.

Első komolyabb sikere a tavalyi Pánamerikai Játékokról származik, amit megnyert, így kvalifikálta magát a 2021-re halasztott tokiói olimpiára, ezzel egy nagy álma teljesülhet.

A 2020-as szezont a ranglista 255. helyén kezdte, de jól jelzi fejlődését, hogy már párizsi menetelése előtt is több mint 100 pozíciót javított. A 131. helyről pedig a Roland Garros után bejön a legjobb 50-be. Az idényt egy 14 meccses győzelmi sorozattal és két ITF-tornagyőzelemmel nyitotta. De úgy igazán a karantén után lépett szintet.

„A karantén alatt sokat dolgoztunk az edzőmmel. Azt hiszem, a sok edzés miatt vagyok itt”- nyilatkozta Svitolina elleni győzelme után.

Míg korábban úgy fogalmazott: „Az elmúlt hónapokban sokkal biztosabbnak érzem a játékomat. A karantén alatt rengeteget fejlődtem, tudtam, hogy javult a teniszem. Szerencsére ezt versenyeken is meg tudtam mutatni.”

A tenisz újraindulását követően Palermóban a selejtezőből feljutott egy WTA-torna főtáblájára, ahol a későbbi győztes Fiona Ferrótól kapott ki, majd elődöntőt játszott Prágában egy WTA 125-ös versenyen, a Roland Garros selejtezője előtt pedig ITF-tornát nyert Saint-Malóban. 13 mérkőzéses győzelmi sorozattal érkezik tehát az elődöntőre.

Podoroska mindössze másodszor szerepel Grand Slam-torna főtábláján. 2016-ban a US Openen mutatkozott be, ahol rögtön az első körben kikapott Annika Becktől.

„Amikor 2016-ban a US Openen játszottam, még nagyon fiatal voltam. Nem igazán tudtam, mit kellene csinálnom. Most már idősebb és magabiztosabb vagyok. Bízom a játékomban, és nyugodt vagyok a pályán. Azt hiszem, ez a legjobb, amit tehetek”- fogalmazta meg.

Podoroska számára komoly inspirációt jelent Gabriela Sabatini, akinek a nyomdokába lépett abból a szempontból, hogy mindketten rögtön első Roland Garrosukon elődöntőt játszottak. Amennyiben Podoroska még ennél is tovább jutna, megelőzhetné példaképét, hiszen Sabatini legjobb eredménye az elődöntő volt Párizsban.

„Ötévesen kezdtem el teniszezni, a családban senki sem játszott, tehát én magam választottam a teniszt. Amikor gyermek voltam, néztem az argentin legendákat. Nagyon sok jó játékosunk volt, Gabriela Sabatini a hősöm, miként az összes argentin női teniszezőnek is”- mesélt magáról Podoroska.

Sabatini figyelemmel követi az argentin játékosok fejlődését. Podoroskának Twitteren üzent Roland Garros menetelése során többször is.

„Folyamatosan kapcsolatban van az argentin női játékosokkal és a Fed-kupa-csapattal, mindig támogat minket”- árulta el Sabatiniről a Roland Garros elődöntőse.

Podoroska mögött rengeteg mérkőzés van az elmúlt pár hétből, így azért várható, hogy előbb-utóbb elfárad. Ennek ellenére jól érzi magát, szerinte nagyon jó a kondija.

„Szerencsére nagyon erősnek érzem magam. Nem érzek fájdalmat, vagy más problémát a testemen. Nagyon sok mérkőzést nyertem, de egyáltalán nem érzem magam fáradtnak. Még többet szeretnék.”

Podoroska ellenfele az elődöntőben a fantasztikus formában teniszező, 19 éves Iga Swiatek lesz. Miután egyikőjük sem járt még ilyen magasságokban, így kulcsfontosságú lesz, ki izgul jobban, melyik teniszező játszik kisebb teherrel. Ha Podoroska nyer, ő lehet az első argentin női játékos, aki bejut a Roland Garros döntőjébe, és az első selejtezőből fináléba jutó teniszezőnő is.

Hozzászólások