Roland Garros - Nadal és Djokovic játékával a tenisz biztosan nyerni fog a Roland Garros döntőjében 
Nadal és Djokovic játékával a tenisz biztosan nyerni fog a Roland Garros döntőjében
Fotó: Europress/AFP

Nadal és Djokovic játékával a tenisz biztosan nyerni fog a Roland Garros döntőjében 

Takács MártonTakács Márton
2020/10/11 11:00
Rafael Nadal és Novak Djokovic 56. alkalommal játszik egymás ellen vasárnap, 2012 és 2014 után idén is a Roland Garros döntőjében futnak össze. A két klasszis párharcában Djokovic vezet 29-26 arányban. Vajon mit vár a világranglista első két helyezettjének fináléjától az Eurosport két szakértője, Mats Wilander és Alex Corretja?

A 33 éves belgrádi teniszező - aki 2016-ban diadalmaskodott a Roland Garroson - nem bukott szettet az idei versenyen egészen az elődöntőig. Ott 2-0-s vezetése után, meccslabdáról bukta el a harmadik játszmát, Stefanos Tsitsipas pedig kiegyenlített és döntő szettre kényszerítette Djokovicot. A görög addigra viszont elkészült az erejével, így Djokovic jutott tovább.

Djokovic boldog, hogy higgadt tudott maradni, Tsitsipas bánja, hogy rossz taktikával állt ki | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Novak Djokovic lesz Rafael Nadal ellenfele a Roland Garros fináléjában. A világelső azt követően, hogy 2:0-ás szettelőnybe került, és a harmadik játszmában mérkőzéslabdája is volt, végül öt szettre kényszerült, de legyőzte a nagyot küzdő Stefanos Tsitsipast.

Mats Wilander határozott véleménnyel rendelkezik Djokovic elődöntős szerepléséről:

"Az, hogy Novak elvesztette a harmadik szettet, még nem volt olyan nagy baj, de aztán a következőt is elbukta. Tsitsipas arra gondolhatott, milyen nagyszerű játékost nézett addig. A harci szellem ott van, nyilvánvalóan fizikailag egy kicsit erősödnie kell még. Novak Djokovic azért lehetett csalódott, mert ezt a mérkőzést három szettben is zsebre tehette volna, de nem tette meg. Egy ilyen meccs csak keveset tett hozzá Novakhoz a döntő előtt."

És hogy milyen előnyei származhatnak ebből Rafa Nadalnak?

"Úgy gondoltam, hogy a döntőben Rafának szüksége lesz egy jó kezdésre. De az elődöntő után talán Novak az, akinek nagyszerű rajtra van szüksége, mert ezt az öt játszmát egy kicsit érezni fogja. Úgy gondolom, hogy Rafa úgy látja, Novak két szettet veszített, és ez újabb okot ad Rafának arra, hogy szó szerint feszegesse majd a határait a pályán, mielőtt vasárnap veszítene."

Djokovic-Nadal GS-finálék: döntő két napon át és egyéb maratoni meccsek | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a 56. közös meccsére készül egymás ellen Novak Djokovic és Rafael Nadal, amelyből nyolcat valamelyik Grand Slam torna döntőjében vívták egymás ellen. Az alábbi összeállításban felelevenítjük a legjobbakat. 5. 2010, US Open, 6-4 5-7 6-4 6-2 Nadalnak Közös Grand Slam tornáiknak első állomása éppen 10 évvel ezelőtt New Yorkban volt.


Önmagán túl már csak azért is érdekes lesz kettejük csatája, mert aki nyer, az eggyel közelebb kerül Roger Federerhez a Grand Slam-győzelmek számában, sőt. A svájci zseni 20 GS-címmel büszkélkedhet, míg Nadal 19-cel, Djokovic pedig 17-tel. Amennyiben a spanyol diadalmaskodna, beérné Rogert. Nadal elmondhatja magáról, hogy pályafutása során egyetlen finálét sem veszített még el a Roland Garroson, vagyis Djokovicnak borzasztóan nehéz dolga lesz.

A Roland Garroson kétszer döntőző (1998, 2001) Alex Corretja is ezzel kezdte előzetesét:

"Számomra ez egy álomdöntő. A világranglista első és második helyezettje találkozik. Mindketten Roger Federert üldözik. Rafa a 13. Garros-címéért száll harcba, Novak a 18. Grand Slamét nyerheti meg - tehát aki győz, az még érdekesebbé teheti a teniszt, bármi is történjen vasárnap, a tenisz biztosan nyerni fog Novak és Rafa játékával a döntőben. Úgy gondolom, hogy ez a tökéletes forgatókönyv erre a Roland Garros-döntőre - egy ilyen év után szükségünk volt egy ilyen meccsre. Lelkes vagyok ettől a párosítástól."

Először Nadal esélyeit latolgatta az Eurosport szakértője:

"A torna előtt úgy éreztem, hogy Rafa a ritmusát tekintve kissé lemaradt Novak és Thiem mögött, mivel nem játszott túl sok mérkőzést idén, és még mindig kissé távol állt tőlük. A múlt heti négy meccs viszont megadta neki a szükséges ritmust. Amikor túljutott Jannik Sinneren is, emelt a saját szintjén. Az elődöntőben szinte a legjobbját nyújtotta, így nagyon jó hír Rafa számára, hogy így várhatja az utolsó megmérettetést."

Nadal-ütő-Garros-min.jpgFotó: Europress/AFP

Majd Djokovic szempontjait elemezte:

"Véleményem szerint az a tény, hogy Novak mérkőzése tovább tartott, mint várta volna, ez erőt és ritmust adhat neki. Tudja, hogy Rafa legyőzéséhez túl kell lépnie a saját határait, és ha hosszú ideje nem szembesülsz a határral, akkor szerintem ez nehéz. Bár nem hiszem, hogy ez túlzottan befolyásolja őt. Szerintem Novak friss, és készen áll a csatára. Tudja, hogy a sportág történetének legjobb salakpályás játékosával találkozik, valószínűleg ez a legnagyobb kihívás a sportban."

Nadal a 13. Garros-címét gyűjtheti be, amivel utolérné Federert a GS-győzelmek számában, amennyiben Djokovic nyerne, a spanyol először szenvedne vereséget RG-döntőben. Mindketten történelmet írhatnak tehát.

"Mindketten tudják, hogy ez egy hihetetlen pillanat lesz ahhoz, hogy történelmet írjanak. Azt hiszem, sok idegeskedést fogunk látni, mert tudják, hogy valami igazán különlegesért játszanak. Nem csak egy rendes meccsen szerepelnek, hanem a történelemért is játszanak, és azt hiszem, valami hihetetlent fogunk látni vasárnap."

Vajon kinek szurkol Federer a Nadal-Djokovic Roland Garros-döntőben? | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Az idei Roland Garroson már csak az a kérdés, kik emelhetik magasba a győzteseknek járó trófeákat, hiszen szombattól a döntőket rendezik Párizsban. Lesz magyar érdekeltségű találkozó is, hiszen a címvédő Babos Tímea-Kristina Mladenovic duó ebben a kusza, 2020-as idényben is bejutott a Francia Nyílt Teniszbajnokság fináléjába.


Hozzászólások