Roland Garros - Emberemlékezet óta nem volt ennyire erős a magyar férfi tenisz
Emberemlékezet óta nem volt ennyire erős a magyar férfi tenisz
Fotó: Europress/AFP

Emberemlékezet óta nem volt ennyire erős a magyar férfi tenisz

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/03 13:06
A magyar férfi tenisz 2003 márciusa és 2017 júliusa között közel másfél évtizeden át próbálkozott hiába a top 100-as álomhatár áttörésével. A hosszúra nyúlt szériát Fucsovics Márton szakította meg egy pazar sorozatnak köszönhetően, és azóta stabilan tartja helyét a nemzetközi elitben. 2020-ban pedig Balázs Attila is betört a 100-ba.

Az előző 35 évben csak négy magyarnak sikerült a legjobb 100-ba verekednie magát a férfiaknál: Noszály Sándornak, Sávolt Attilának, valamint a Fucsovics-Balázs kettősnek. Olyan viszont, hogy egyszerre két magyar is legyen a top 100-ban, a mostani idényt megelőzően 1985-ben fordult elő utoljára: akkor Taróczy Balázs és Kuhárszky Zoltán szerepelt a nemzetközi elitben. Fucsovics és Balázs az idei Roland Garroson is folytatta a határdöntögetést, az már most biztos, hogy mindketten karriercsúcsot jelentő eredménnyel zárják a versenyt.

Fucsovics a harmadik fordulóban! | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Fucsovics Márton bejutott a harmadik fordulóba csütörtökön a Roland Garroson, miután három szettben nyert a spanyol Albert Ramos Viñ olas ellen. A világranglistán 63. Fucsovics hatalmas bravúrt mutatott be hétfőn a nyitókörben, amikor négy szettben verte a negyedik helyen kiemelt orosz Daniil Medvedevet.

Fucsovicsnak már az első fordulóban hatalmas bravúrra volt szüksége, ugyanis a torna 4. kiemeltjével, Daniil Medvedevvel sorsolták össze. Tény, hogy az orosznak a salak a legkevésbé kedvelt borítása, de azért tavaly csak összehozott egy monte-carlói elődöntőt (Novak Djokovicot és Stefanos Tsitsipast is legyőzte a versenyen), Barcelonában meg egyenesen a döntőig menetelt, szintén rutinos salakpályás játékosok búcsúztatásával. Marci végül négy szettben verte meg az oroszt, karrierje első top 10-es győzelmét aratva ezzel.

Ezt megelőzően legutóbb 1983-ban fordult elő, hogy magyar férfi játékos meg tudott verni egy top 10-es játékost, amikor is Taróczy Balázs döntő szettben verte a világelső Ivan Lendlt a hamburgi tornán.

Két magyar a Garros második fordulójában, Fucsovics Márton után Balázs Attila is továbbjutott | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Folytatódott a hűvös, esős ősz Párizsban. Nekünk, magyaroknak azonban nem lehet panaszunk, ugyanis Fucsovics Márton tegnapi győzelme után ma Balázs Attila is beverekedte magát a második fordulóba. Ma ráadásul Marci párosban is továbbment Cameron Norrie-val az oldalán.

Balázs Attilának lényegesen könnyebb ellenfele volt a nyitó körben, a világranglista-95. Yasutaka Uchiyama várt rá, akit három szettben (6:2, 6:3, 7:5) búcsúztatott, megszerezve ezzel pályafutása első Grand Slam-főtáblás győzelmét. Nagy eredmény volt ez a magyar tenisznek is: 1975 óta először jutott egynél több férfi játékos a második fordulóba a Roland Garroson. GS-en pedig egészen 1984-ig kell visszamenni az időben, amikor Taróczy Balázs és Kuhárszky Zoltán egyaránt ment egy-egy kört Wimbledonban.

(Utóbbi 1980-ban disszidált, így hivatalosan menekült-útlevéllel vehetett részt a versenyeken, eredményeiről a hazai sajtóban nem is számolhattak be.)

Az 1975-ös Roland Garroson Taróczy Balázs, Baranyi Szabolcs és Szőke Péter léphetett pályára a legjobb 64 között, ahol mindhárman búcsúztak. Ez utóbbi azért lényeges információ, mert ha csak egy hajszálnyi is, de volt rá esély, hogy két magyar legyen a Roland Garros harmadik fordulójában. Az ATP hivatalos adattára szerint ilyen 1974-ben volt legutóbb: akkor Taróczy Balázs mellett Korpás Attila szerepelhetett a legjobb 32 között. Korpás egyébként a 70-es években már nyugatnémet színekben versenyzett.


Fucsovics Márton szombaton a nyolcaddöntőért játszik a brazil salakspecialistával, Thiago Monteiróval. A magyar játékos pályafutásában ez újabb mérföldkő lenne, hiszen már a harmadik forduló is karriercsúcs a Roland Garroson, ráadásul 1984 után lehetne ismét magyar férfi teniszező a 16 között Párizsban. Talán mondani sem kell, hogy ez Taróczynak sikerült legutóbb, aki 1976-ban és 1981-ben negyeddöntőt is játszhatott a párizsi salakon. Ez még egy kicsit odébb van Marcinak, mindenesetre a 16 a mostani formájában reális cél lehet.

Az ATP statisztikai adatbázisa szerint egy szombati győzelemmel Fucsovics beérhetné az Open-érában elért negyedik fordulós Grand Slam-szereplések terén a korábbi Roland Garros-döntős Gulyás Istvánt a magyarok sorában. Marcinak a két Australian Open-nyolcaddöntőt követően (mindkét ízben Roger Federertől kapott ki) a mostani lehetne a harmadik szereplése a legjobb 16 között. A hazai örökrangsort egyébként Taróczy Balázs vezeti, aki ötször jutott el legalább a nyolcaddöntőig, rajtuk kívül csak Baranyi Szabolcs szerepelt a 16 között GS-en. 

Fucsovics Márton találkozóját az Eurosport Playeren magyar kommentárral közvetítjük.   

Hozzászólások