Roland Garros - Ki-be mászkálnak a turisták a játékosoknak fenntartott buborékból
Ki-be mászkálnak a turisták a játékosoknak fenntartott buborékból
Fotó: Europress/AFP

Ki-be mászkálnak a turisták a játékosoknak fenntartott buborékból

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/05 11:11
Az idei Roland Garros résztvevőinek nem kellett sokat gondolkozniuk a szálláson, a Francia Teniszszövetség rendelkezése nyomán ugyanis két szálloda közül lehetett választani. Ilyen téren sokkal szigorúbbnak tűnik a szabályozás, mint ami az Egyesült Államokban volt, ahol magánszállást is igénybe vehettek, ugyanakkor a Párizsban felállított buborék mégsem nevezhető valódi buboréknak.

Bőséggel akadtak következetlenségek a US Openen, már ami a koronavírusos esetek elbírálását illeti. Lett is belőle botrány, amikor Adrian Mannarinót az utolsó pillanatokban akarták visszaléptetni a versenytől az Alexander Zverev elleni mérkőzését megelőzően. Vagy amikor egy nappal később Kristina Mladenovicot mégis kizárták a versenyről, holott Mannarinónak engedélyezték végül a játékot. Távolról sem volt tehát tökéletes a US Open szervezése, de a körülményekhez képest sikerült egy teljesen vállalható versenyt megrendezni.

New York állam közölte, jobb lenne, ha a pálya helyett karanténban lenne a teniszező | Eurosport

Egészen furcsa események zajlottak a US Open pénteki játéknapján, miután a Louis Armstrong stadion programját különösebb indoklás nélkül csúsztatták folyamatosan, menet közben pedig csak mindenki találgatott, mi lehet a háttérben. Alexander Zverev és Adrian Mannarino harmadik fordulós mérkőzése került veszélybe, és a Twitter-konteók már ekkor megszellőztették, hogy a halasztásnak köze lehet a koronavírushoz.

Az amerikai belpolitika által is befolyásolt döntéseket leszámítva nem sok panasz lehetett a körülményekre. Noha a játékosok többségét bezárták a Long Islandben kialakított buborékba, különböző közösségi terekkel igyekeztek kompenzálni a Manhattan területére tett kiruccanások tiltását. Még az Arthur Ashe stadion VIP-szektorait is átalakították, ami az egyik legnépszerűbb eleme lett a karantén US Opennek. Egy idő után teljesen megszokott látvánnyá váltak a kiemelt mérkőzéseket vacsorázás közben figyelő sztárok.

Minden tökéletlensége ellenére a US Openre nagy szüksége volt a nemzetközi teniszéletnek, az amerikai szervezők ugyanis bizonyították, hogy megfelelően kontrollált környezetben irreálisan nagy kockázat nélkül le lehet bonyolítani egy gigantikus méretű tenisztornát.

Ha úgy vesszük, lefektették az alapjait annak, hogyan is kellene kinéznie egy teniszversenynek a világjárvány idején. Ezért volt érdekes, amikor megjelentek a Roland Garrosra tervezett buborékrendszerrel kapcsolatban. Bizonyos tekintetben a Francia Teniszszövetség merevebb volt, mint a USTA, a játékosoknak például muszáj a két kijelölt hotelben lakniuk a verseny alatt, még azok sem jelenthetnek kivételt, akik amúgy Párizsban élnek, vagy legalábbis rendelkeznek ottani ingatlannal, ami talán az indokoltnál szigorúbbnak tűnő intézkedés.

Kiosztotta a Roland Garros illetékeseit a pocsék szervezés miatt a top 10-es kanadai | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Denis Shapovalov kétszer is adogathatott a továbbjutásért, mielőtt kénytelen volt fejet hajtani a spanyol Roberto Carballes Baena előtt a csütörtöki játéknap egyik leginkább embert próbáló mérkőzésén. A kanadai frusztráltságát levezetendő nekiment egy kicsit a Roland Garros szervezőinek a meccs után.

Főleg annak ismeretében, amilyen hírek azóta a felszínre kerültek a párizsi buborékkal kapcsolatban. Ellentétben ugyanis az amerikai rendszerrel, a kijelölt hoteleket nem zárták el a külvilágtól, a le nem foglalt szobákat ugyanúgy igénybe vehetik a szokásos vendégek. Ami két okból is érdekes: egyrészt azért, mert rájuk sokkal kevésbé szigorúak az előírások (nincs például kötelező tesztelés), másfelől szabadon látogathatják a várost, amelytől a játékosokat a járványügyi okokra hivatkozva eltiltották.

Néhány nappal ezelőtt a New York Times riportere, Karen Crouse ellátogatott az egyik játékosoknak lefoglalt szállodába, a Pullman Paris Tour Eiffelbe. Normál esetben ez Párizs egyik legnépszerűbb hotelja, amely - a név is elég árulkodó - az Eiffel-torony tőszomszédságában található. A szálloda lobbijában biztonsági őrök próbálják megakadályozni, hogy a vendégek és a játékosok érintkezzenek egymással, ennek a megoldásnak azonban finoman szólva is megvannak a korlátai: azt például már nem figyelik, hogy kik és hányan szállnak be a liftekbe.

  

Sam Querrey a lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, a hotel közelebb áll egy ellenőrzött környezethez, mint a valódi buborékhoz. Utóbbi szerinte egy hatalmas létesítményt igényelne, amelyben a játékosokat, a kíséretüket, a szervezőket és a hotel alkalmazottjait is el tudják szállásolni. "Ez tulajdonképpen lehetetlen. Nem nagyon lehet egy valódi, 100%-os buborékot csinálni, amelyből sem kimozdulni, sem belépni nem lehet." Alexander Zverev is egyetértett az amerikai játékossal: "Ez a hotel nem igazán nevezhető buboréknak" - mondta.

A német teniszező szerint a két helyszín között nagy különbség, hogy az amerikai szervezők le akarták nyűgözni a mezőnyt, amit sikerült is elérniük. New Yorkban sokkal változatosabb voltak az étkezési és a szórakozási lehetőségek, kialakítottak például egy minigolf-pályát, akadtak kosárlabda palánkok, volt egy videójátékoknak kijelölt terület és minden nap különböző ételkiszállító autók parkoltak a teniszcenter területén. "Olyan volt, mintha egy nagy kempinget csináltunk volna a játékosokkal. Elképesztő volt a helyszín."

A visszatérő Andy Murray sokallta a magánszállás árát, ezért a buborékban lakik, ahol jól érzi magát | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a A korábbi világelső és Grand Slam-bajnok Andy Murray szerint anyagilag nem lett volna ésszerű a részéről, ha New Yorkban a buborékon kívüli szállást választ magának és csapatának. A csípőműtétje után visszatérő brit ugyanakkor elégedett a szervezők teljesítményével, akik igyekeznek minden részletre odafigyelve és a biztonságot előtérbe helyezve levezényelni az újraindított teniszidény első versenyét.

Az első fordulóban búcsúzó Daniel Evanst zavarta a hotelben tartózkodó turisták látványa. "Sokan voltak a szállodában. Személy szerint nem ez az a látvány, amire vágytam volna ebben a helyzetben. Ha minket nem engednek ki, nem szabadna másokat látnunk a hotelben." Az elszigeteltség hiánya más területen is érződik, a hotel körül gyakran aláírásra vadászó szurkolók is álldogálnak. "Ha a maszk rajtunk van, ez tökéletesen biztonságos. Az én véleményem szerint ez teljesen normális és szükség is van rá" - helyezkedett más álláspontra John Isner.

A Francia Teniszszövetségnek élet-halál kérdése volt, hogy meg tudja rendezni a Roland Garrost, mivel a bevételeinek jelentős részét a verseny biztosítja. Ha a teljes jegybevétellel nem is számolhattak (mostaninál lényegesen több nézőben reménykedtek), a tévés jogokból és a különböző szponzori bevételekből származó összegre szüksége volt a francia tenisznek. A szállást is a szövetség intézte, azonban - ellentétben a USTA-vel - nem foglalta le az összes szobát, így a vendéghiánnyal küzdő szálloda kénytelen volt fogadni az érkezőket.

A francia tenisz jövője volt a tét az idei Roland Garroson | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Mielőtt a világjárvány ideiglenesen megbénította volna a sportéletet, a francia tenisz szereplői közül senkiben sem merült fel, hogy egyszer épp a Roland Garros miatt kerül veszélybe a sportág finanszírozása az országban.

Néhány óvintézkedést azért bevezettek, például a játékosok külön helyiségben étkeznek, mint a szálloda vendégei. Az alkalmazottak viszont ugyanúgy érintkeznek a hotel előcsarnokában Rafael Nadalra várakozó vendégekkel, mint a teniszezőkkel. Ez pedig több játékosnak is szemet szúrt, mert szerintük ezzel a Roland Garroson résztvevő sportolókra és a kíséretükre vonatkozó korlátozásoknak nincs sok értelmük. Ráadásul a televíziós interjúknál is hiányoznak a mostanság megszokott távolságtartó és maszkviselésre vonatkozó előírások.

"Egy kicsit ideges vagyok az egészségügyi helyzet miatt" - mondta a tornától a második fordulóban búcsúzó Victoria Azarenka. A fehérorosz játékos New Yorkban a magánszállást választotta, amelynek költségeit, benne a 24 órás biztonsági szolgálattal, neki kellett fizetnie. A hírek szerint a US Openen nyolcan választották ezt a megoldást, köztük a múltban több egészségügyi problémával küzdő Serena Williams. Az amerikai hasonló tervekkel készült Párizsba is, de a hatóságok közbeléptek.

Fals pozitív teszt miatt maradt le a Garrosról a korábbi világranglista-23. teniszező? | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a 2020-ban nem egyszerű sporteseményeket szervezni. Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy a gazdasági és az egészségügyi szempontok között kell úgy egyensúlyozni, hogy azzal lehetőleg az összes fél jól járjon. Utóbbi természetesen lehetetlen, valakinek óhatatlanul sérülnek az érdekei, így járt a napokban a Roland Garros selejtezőitől visszaléptetett Damir Dzumhur is.

Pedig a 23-szoros Grand Slam-győztesnek még saját lakása is van Párizsban, ám sem neki, sem a többi helyi lakosnak nem engedélyezték, hogy a kijelölt szállodákon kívül lakjanak. Williams sem tartotta logikusnak, hogy a teniszezőkre papíron ilyen szigorú szabályok vonatkoznak, miközben a buboréknak kijelölt szállásukon ki-be járkálnak a le nem tesztelt emberek. "Ez egy olyan dolog, amit muszáj elfogadnunk. De egyértelműen üti az otthonmaradást" - jegyezte meg az amerikai klasszis, akinek sérülés miatt véget ért a 2020-as idénye.

A lazán értelmezett buborék ellenére nem a járvány az uralkodó narratíva a versenyen. A selejtezőt megelőzően néhány teniszezőt vissza kellett léptetni pozitív teszt miatt, köztük Damir Dzumhurt, akinek az edzője került kapcsolatba a betegséggel. Fernando Verdascót pedig a főtáblás küzdelmek előtt zárták ki a versenyről, amiért egyébként jogi lépéseket is fontolgat. Sascha Zverev vasárnapi mérkőzéséből azonban komoly botrány is lehet: a német teniszező lázasan, légszomjjal küzdve lépett pályára a nyolcaddöntőben.

A lázas betegen vereséget szenvedő Zverev alig kapott levegőt a Sinner elleni mérkőzésen | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Alexander Zverev négy szettben kikapott Jannik Sinnertől a Roland Garros negyedik fordulójában. A US Open-döntőse lázasan, torokfájással lépett pályára, bízik benne, hogy csak megfázásról van szó, és nem fertőződött meg koronavírussal. Jannik Sinner 6:3, 6:3, 4:6, 6:3- mal búcsúztatta a torna 6.

Hozzászólások