Roland Garros - Az Eurosport szakértője Djokovichoz hasonlította a Roland Garros 19 éves döntősét, Kenin is nehéz fináléra számít
Az Eurosport szakértője Djokovichoz hasonlította a Roland Garros 19 éves döntősét, Kenin is nehéz fináléra számít
Fotó: Europress/AFP

Az Eurosport szakértője Djokovichoz hasonlította a Roland Garros 19 éves döntősét, Kenin is nehéz fináléra számít

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/10/08 21:20
Iga Swiatek és Sofia Kenin mérkőznek meg egymással a 2020-as Roland Garros-győzelemért. A 19 éves lengyel a döntővel pályafutása legnagyobb eredményét érte el, Kenin pedig arra készül, hogy az idei három Grand Slam-tornából kettőt elvigyen. 

Iga Swiatek rendkívül okos játékkal, magabiztosan jutott be a döntőbe, miután 6:2, 6:1-re legyőzte a torna meglepetésemberét, Nadia Podoroskát. A 19 éves játékos tökéletesen alkalmazkodott a nehéz időjárási körülményekhez, és úgy száguldott el a fináléig, hogy 6:4 volt a legszorosabb szett, amit játszott (még párosban is). Swiatek az első lengyel teniszező 81 éve, aki döntőzhet Párizsban. 

„Nagyon meg vagyok lepve, a torna előtt nem gondoltam volna, hogy idáig eljutok. Másrészt, mindig is tudtam, hogy ha egyszer Grand Slam-döntőt játszom, az a Roland Garroson lesz, úgyhogy egy álmom vált valóra” - árulta el mérkőzés utáni nyilatkozatában. 

„Úgy akartam játszani, mintha első fordulós meccs lenne, nem akartam arra gondolni, hogy ez egy elődöntő, mert akkor izgultam volna. Olyan agresszíven szerettem volna játszani, mint az előző mérkőzéseimen. Jól érzem magam, most semmi sem tud kizökkenteni.”

Az Eurosport Cube stúdiójában arra is kitért, hogyan birkózott meg a szeles időjárással.

„Nagyon nehéz körülmények voltak ma, nagyon nagy volt a szél. De rendben vagyok vele, mert általában Lengyelországban is hideg van, és szabadtéren játszunk salakon. Annyira szeles volt az idő, hogy minden második játék után taktikát kellett váltanom. Okosan játszottam, nagyon örülök ennek.” 

Az összes Grand Slamet megnyerné a torna első kiemeltjén átgázoló szupertehetség | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Iga Swiatek brutális játékkal, hihetetlenül simán, 6:1, 6:2-re győzte le a torna legnagyobb esélyesének tartott, idén salakon eddig a mérkőzésig veretlen Simona Halepet. A 19 éves lengyel lány a női mezőny egyik legnagyobb tehetsége, ha így folytatja, hamar odaérhet a legjobbak közé.

Swiatek érett játékát a szakértők sem győzték dicsérni. Az Eurosport szakértője, Mats Wilander egyenesen Novak Djokovichoz hasonlította a lengyelt. 

„Nem láttam még ilyen játékost, aki ennyire fiatalon ennyire komplett teniszező lenne, amikor a pontok felépítéséről, az előre menetelekről, a labdák korai megütéséről van szó. Az alapvonali játéka Novak Djokovicra emlékeztet, aki szintén közel áll az alapvonalhoz.”

A lengyel lány Keninre is kitért, nagyon kemény ellenfélnek tartja az Ausztrál Open győztesét, de magabiztosan készül a fináléra.

„Általában nagyobb nyomás alatt jól szoktam játszani. Ha nem omlom össze, minden rendben lesz. Nagyon fókuszált vagyok, eddig a tornán nem hagytam, hogy az ellenfelem a legjobb teniszét játssza. Remélem, szombaton is meg tudom ezt tenni. Nincsenek elvárásaim, nem számít, hogy nyerek vagy veszítek. A döntő is jó eredmény, szóval nem érzek magamon nyomást.”

Swiatek nemcsak egyéniben, hanem párosban is versenyben van még. Az amerikai Melichar oldalán a 14. kiemelt Guarachi/Krawczyk chilei-amerikai kettőssel játszanak holnap a döntőbe jutásért. 

Sofia Kenin második Grand Slam-döntőjét játssza idén, és 16-1-re javította 2020-as Grand Slam-mérlegét, miután 6:4, 7:5-re legyőzte Petra Kvitovát. 

„Petra nagyon kemény ellenfél, agresszív a játéka, nagy szervái vannak, szóval tudtam, hogy jól kell játszanom, hogy nyerjek. Nagyon büszke vagyok magamra, remek mérkőzést játszottam, boldog vagyok” - árulta el a pálya széli interjúban.

000_8RP6X7.jpgFotó: Europress/AFP

„Ausztráliában már megcsináltam. Nagyon kemény meccseim voltak az elmúlt két hétben, izgatott vagyok, hogy bejutottam a fináléba, hihetetlen érzés. Élvezni akarom a pillanatot, holnap kezdem el a felkészülést a döntőre.”

Majd Swiatekről hozzátette: „Játszottunk egymás ellen a Roland Garroson a juniorok között. Szoros mérkőzésen kaptam ki, készülök a fináléra, és a legjobbat próbálom kihozni magamból.”

Az Eurosport szakértője, Chris Evert is elmondta, mit vár a női döntőtől.

„Iga Swiatek fantasztikus teniszt játszva győzte le Simona Halepet, és ezt a teljesítményt még kétszer megismételte. Érdekes lesz. Papíron Sofia Keninnek kellene megnyernie a mérkőzést, mert ő a magasabban rangsorolt játékos. Úgy gondolom, Iga keményebben üti a labdákat, nagyobb játéka van, szerválni is jobban szervál. De egy döntő sok mindentől függ. Hogyan kezeli Iga a nyomást, mikor még sosem volt ilyen helyzetben? Mennyire lesz ideges? Tud ennyire higgadtan és lazán játszani? Sofiának megvan a tapasztalata. Érdekes meccs lesz.”

Hozzászólások