Roland Garros - "Nadalnak szüksége volt egy ilyen mérkőzésre, mielőtt összecsapna Novak Djokoviccsal"
"Nadalnak szüksége volt egy ilyen mérkőzésre, mielőtt összecsapna Novak Djokoviccsal"
Fotó: Europress/AFP

"Nadalnak szüksége volt egy ilyen mérkőzésre, mielőtt összecsapna Novak Djokoviccsal"

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/07 12:57
Rafael Nadal továbbra is szettveszteség nélkül menetel a Roland Garroson, és a keddi negyeddöntője után elmondhatja magáról, hogy az első komolyabb tesztjét is sikeresen teljesítette. Jannik Sinnernek az első és a második szettben egyaránt volt esélye ellene, és a Salakkirálynak időnként a legjobb teniszére volt szüksége, hogy ne kelljen túlóráznia az olasz tehetség ellen.

Alexander Zverev néhány napja a maga 23 évének minden bölcsességével és tapasztalatával megállapította, hogy bizony az új generáció játékosai nem félnek semmitől és senkitől. Ez a tézis beigazolódott a keddi negyeddöntőben, hiszen a 19 esztendős Jannik Sinner egyetlen pillanatra sem tűnt megilletődöttnek Rafael Nadal ellen, sőt mi több: többször is volt esélye, hogy szettet nyerjen a valaha volt legjobb salakpályás játékos ellen. Nadal meg is dicsérte őt a negyeddöntős párharcukat követően.


"Sinner nagyon-nagyon fiatal tehetség, hatalmas erővel, nagyszerű ütésekkel. Két kemény szettünk is volt, főleg az első. Szerencsém volt, hogy 5:6 után vissza tudtam brékelni ellene. A körülmények is megnehezítették egy picit a feladatot, ő pedig nagyon komolyan meghúzott minden labdát. Nehezen tudtam kimozgatni őt a pozícióból. Ezen a téren a harmadik szettben jobb munkát végeztem, sikerült agresszívebben befejezni a labdameneteket. Ez volt az egyetlen lehetőség" - magyarázta a 12-szeres Roland Garros-bajnok.

Nadal leginkább a fontos pontok megnyerésével tudta megtörni Sinner ellenállását. Az olasz teniszező az első szettben adogathatott az 1-0-s vezetésért, azonban nem tudta kiszerválni a játszmát, a rövidítést pedig közel tökéletes tenisszel hozta le a spanyol. Sinner a 77 perces szett után is elhitte, hogy van keresnivalója, egy korai brékkel kezdett, csakhogy az előnyt ezúttal sem sikerült megtartania. Ezzel együtt Nadalnak a második szettben is kapaszkodnia kellett a zseniálisan agresszív riválisával szemben. 


Chris Evert az Eurosport stúdiójában elmondta, kellett egy ilyen mérkőzés Nadalnak a komolyabb megmérettetések előtt. "Rafa Nadal jól teljesített. Végre tesztelték. Erre szüksége volt a következő mérkőzései előtt, legyen Novak Djokovic vagy bárki más az ellenfele. Eddig könnyebb találkozói voltak, nem tesztelték sokat. Azt éreztem, hogy amikor közelebb lépett az alapvonalhoz és ő volt az agresszor, jobban ment neki. A második és a harmadik szettben ezt egyre gyakrabban láttuk tőle. Amikor pedig a hálónál is feltűnt, már tudni lehet, hogy megjött az önbizalma."

A 18-szoros Grand Slam-bajnokot lenyűgözte, hogy micsoda érzéke van Sinnernek ehhez a játékhoz. "Jannik Sinner hihetetlenül jól érzi meg, hova érkezik a labda, remekül lát a pályán és nagyon magas játékintelligenciája van. Egy gyorsabb borításon még többet árthatott volna Rafának, mert egy nagy szervával és nagy ütésekkel rendelkező játékos. Ilyen körülmények között jobb esélyei lennének Rafa ellen. Jannik 19 éves, van ideje erősödni, felpakolni pár kiló izmot. Az erőnléti edzés és az erősítés jót tesz majd neki, a mozgásának javulnia kell."


Tim Henman leginkább azt emelte ki, hogy az olasz nagyon céltudatosan teniszezett Nadal ellen. "Janniknak világos terve volt. Agresszivitásra törekedett, tudta, hogy Rafa nem fogja megverni saját magát. Lenyűgözött a játéka. Az első szettben volt lehetősége azzal a brékkel, de Rafa egyik legnagyobb erőssége, hogy amikor hátrányban van salakon, az esetek 60%-ban rögtön visszaveszi az elveszített adogatójátékot. Nagyon fontos volt az első szett rövidítése, mert az meghatározó előnyhöz juttatta."

A hatszoros GS-elődöntős brit nagy jövőt jósol Sinnernek, szerinte jövőre ilyenkor már az abszolút elithez fog tartozni. "Sokat fejlődött az elmúlt 18 hónapban - amibe egy kis szünet is becsúszott -, megnyerte a milánói NextGen-vb-t, azóta is folyamatosan fejlődik a játékban, és még mindig látni olyan területeket, amelyekben előbbre tud lépni. Az első szervája javulni fog, a mozgása kicsit gyorsabb lesz, még erősebben játszik majd. Arra számítok, hogy Jannik Sinner jövőre ilyenkor már a top 10-ben lesz" - jelentette ki Henman.  

Hozzászólások