Roland Garros - Emmanuel

Emmanuel

Szabó GáborSzabó Gábor
2010/05/24 22:09

Esterházy Pétert idézném, és nem csak azért mert szeretem, vagy mert szerintem legtöbbször igaza van, hanem azért mert neki az egyik testvére is bíró volt (igaz futball), úgyhogy első kézből származó tapasztalatai lehetnek:  "bírónak lenni olyan dolog, amire nincsen mentség".

Azt pedig már én teszem hozzá, hogy ritka kegyelmi állapot az, mikor az embernek, még csak nem is bírónak, a szituáció valamennyi lehetséges kimenetelét vizsgálva, egészen biztosan téved. Vagy hibázik. Azt hiszem ez különös kiváltság.

Emanuel Joseph ma a Federer - Luczak meccsen Roger szettlabdájánál az első szettben nem jött le a székéből. Pedig a világelső erre kifejezetten kérte. Salakról lévén szó, ehhez az esetek javarészében joga van. Tekintve, hogy a dolgot franciául beszélték meg, azt pedig én nem értem, maradjunk annyiban, hogy két dolog történhetett.

a; Joseph úgy gondolta, ő tisztán látta a székéből, hogy Luczak szervája jó volt, ehhez le sem kell fáradnia. Az én szabályértelmezésem szerint egyébként, salakon ha a játékos erre kéri, legyen az 222., vagy világelső, a bírónak le kell jönnie, mérlegelés nélkül.

De tegyük fel Joseph nem az én szabályértelmezésem szerint dolgozik. Akkor szimplán csak tapintatlan volt. Tán meg akarta mutatni, hogy őt még egy Federer sem ugráltathat. Ehhez pedig ezúton tudunk gratulálni.

b; És szerintem ez a valószínűbb: Joseph úgy ítélte meg, hogy Federer későn szólt, továbbjátszotta a labdamenetet és csak akkor reklamált, amikor Luczak beütötte a pontot. Ilyen helyzet elő szokott fordulni picit gyakrabban, mondjuk 2-3 meccsenként egyszer, és akad olyan, hogy a bíró ilyenkor jól dönt, ha nem jön le.

De sosem dönt jól akkor, ha a labdamenet mindössze három ütésből áll. Néha egy szerváról meg lehet ugyan mondani viszonylag gyorsan, hogy kint volt, ha az nagyon kinn volt, de akadhat olyan helyzet is, hogy esetleg a játékosnak még egy pillantást kell vetnie a nyomra. Miközben megpróbálja a kétszázas szervát valahogy visszarimánkodni.

Az a bíró, aki ezt a pillantást nem kalkulálja, az szerintem rossz bíró.

Vagy csak nem teniszezett sohasem.

Lásd még Emmanuel Joseph korábbi afférjait mondjuk Roddickkal és Serenával.

Hozzászólások