Roland Garros - Djokovic szerint Nadal a Roland Garros fő esélyese, de nem tartja legyőzhetetlennek őt
Djokovic szerint Nadal a Roland Garros fő esélyese, de nem tartja legyőzhetetlennek őt
Fotó: Europress/AFP

Djokovic szerint Nadal a Roland Garros fő esélyese, de nem tartja legyőzhetetlennek őt

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/09/22 12:22
Novak Djokovic 36. ATP 1000-es-győzelmét aratta Rómában, ezzel Nadalt megelőzve immár egyedüliként ő rendelkezik a legtöbb Masters-trófeával. A szerb teniszező bizakodva, de kemény küzdelemre számítva utazik a Roland Garrosra.

Novak Djokovic 7:5, 6:3-ra győzte le Diego Schwartzmant a római fináléban, ezzel 36. alkalommal emelhetett 1000-es trófeát a magasba. A Pablo Carreno Busta elleni US Open nyolcaddöntős, vereségként elkönyvelt leléptetés kivételével továbbra is őrzi veretlenségét 2020-ban, 31-1 az idei mérlege.

A szerb azért utazik Párizsba, hogy 2016 után másodszor is megnyerje a Roland Garrost, de annak ellenére is Nadalt tartja a fő esélyesnek, hogy a spanyol szokatlan vereséget szenvedett Schwartzmantól Rómában.

Djokovic legyőzte Schwartzmant, és történelmet írt Rómában | Eurosport

Az argentin nagyon kemény ellenfélnek bizonyult, de végül a szerbé lett a trófea.

„Ő Nadal. Még akkor is, ha kikapott ezen a héten, azt hiszem, nagyon sokan egyetértenek abban, hogy ő az első számú favorit. Amilyen Roland Garros-rekorddal rendelkezik, az eredményei alapján senkit sem helyezhetsz elé.”- nyilatkozta a római győzelmét követő virtuális sajtótájékoztatón.

„De Diego megmutatta, hogy Nadal is verhető salakon. A római körülmények nem neki kedveztek. Ugyanilyen nedves, esti órák lesznek Párizsban is. Nadal jobban szereti a meleget és a gyorsabb pályákat, ahol jobban érvényesülnek a pörgetései. Meglátjuk, hogy mi történik. Érdekes lesz.”

 „Ő a favorit, de több játékosnak is van esélye arra, hogy legyőzze őt.”- tette hozzá Nadalra vonatkozóan.

„Arra nem alapozhatok, hogy Rafa nem lesz ott a döntőben. Abban bízhatok, hogy én ott leszek a fináléban, és a trófeáért harcolhatok.”

000_8QF6NG.jpgFotó: Europress/AFP

Nadal február óta mindössze három mérkőzést játszott, miközben Djokovic már két tornát is nyert a tenisz visszatérése óta, és a US Openen is eljutott a negyedik fordulóig. Egyértelműen jobban játékban van tehát a világelső, mint a kihagyás miatt Schwartzman ellen kevésbé élesnek tűnő spanyol.

Az idei Roland Garrost a koronavírus-járvány miatt a szokásos időponthoz képest hónapokkal később rendezik meg. A szeptember-októberi tornán eltérő körülményekkel és időjárással lesznek kénytelenek megküzdeni a játékosok. Miután csak a Philippe Chatrier pályán van tető, Djokovic hosszú esőszünetekre számít.

„Azt hiszem, készen kell állnom fizikailag, mert sok mérkőzésmegszakítás várható. Ha nem a centerpályán játszom folyamatosan, ami az egyetlen tetővel fedett pálya, nyilvánvalóan tudnom kell kezelni az ilyen helyzeteket, hogy mondjuk fél napig, egy napig áll a mérkőzés.”

Római győzelmét követően azonban magabiztosan utazhat a Roland Garrosra. Megnyugtatja, hogy egy nehéz héten túljutva tudott trófeát a magasba emelni.

„Jól érzem magam. Az, hogy nyertem Rómában, még nagyobb önbizalmat ad, amire nagy szükség van egy Grand Slam előtt.”

000_8QF6FL.jpgFotó: Europress/AFP

Djokovic amellett, hogy római győzelmével megelőzte Nadalt, és egyedül vezeti a legtöbb 1000-es tornagyőzelemmel rendelkező játékosok listáját, a világelsőség tekintetében Pete Samprast hagyta le. A szerb 287. hetét kezdi meg a ranglista élén, egyedül Federer van előtte.

„Pete volt a gyermekkori példaképem, úgyhogy nagyon különleges számomra megelőzni őt. Mindig is felnéztem rá, szerettem volna mentálisan olyan erős lenni, mint ő volt, főleg a nagy tornákon, a nagy pillanatokban.”

A világelsőnek további 24 hetet kellene még az élen töltenie ahhoz, hogy megelőzze Roger Federert, aki 310 héttel vezeti a listát. Ha nem előzik meg a rangsorban, e tekintetben 2021 márciusában érheti utol Djokovic a svájcit.

„A két legnagyobb versenyzői célom, hogy megdöntsem Roger világelsőségi rekordját, és annyi Grand Slamet nyerjek, amennyit csak lehetséges. Ezt már korábban is elmondtam, de folyamatosan ezért dolgozom. Jelenleg jó pozícióban vagyok, remélem egészséges tudok maradni, és továbbra is jól játszom.”

via és via  

Hozzászólások