Roland Garros - Djokovic-Nadal GS-finálék: döntő két napon át és egyéb maratoni meccsek
Djokovic-Nadal GS-finálék: döntő két napon át és egyéb maratoni meccsek
Fotó: Europress/AFP

Djokovic-Nadal GS-finálék: döntő két napon át és egyéb maratoni meccsek

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/10/10 16:08
56. közös meccsére készül egymás ellen Novak Djokovic és Rafael Nadal, amelyből nyolcat valamelyik Grand Slam-torna döntőjében vívták egymás ellen. Az alábbi összeállításban felelevenítjük a legjobbakat.

5. 2010, US Open, 6-4 5-7 6-4 6-2 Nadalnak

Közös Grand Slam-tornáiknak első állomása éppen 10 évvel ezelőtt New Yorkban volt. Nadalnak fantasztikus éve volt. Tavasszal túl volt az ötödik Roland Garros-győzelmén, a döntőben ráadásul Robin Söderlinget verte, aki előző évben elsőként tudta legyőzni őt a párizsi salakon. A folytatásban lendületből – igaz, nem túl nehéz sorsolással – életében másodszor megnyerte Wimbledont is. Az amerikai torna azonban még hiányzott a vitrinből.

Djokovic még a végleges áttörés előtti utolsó pillanatban volt. Évek óta ott dekkolt a két nagy mögött a ranglista harmadik helyén mindössze egyetlen GS-győzelemmel a 2008-as Ausztrál Openről.

A következő évek hozták neki az első csúcsidőszakot: három év alatt 12 Grand Slam-tornán 5 győzelem, 4 döntő és 3 elődöntő.

Ennél rosszabb szereplése sosem volt ebben az időszakban. Ezen a meccsen azonban Nadal volt az esélyesebb. Abban az évben végignyerte az összes tavaszi salaktornát, majd Wimbledon után az észak-amerikai keménypályás szezonban is megtalálta a formáját New Yorkra. 2007-ben az akkor még csak húszéves Novak Djokovic sima három szettben kikapott a döntőben Roger Federertől, három évvel később azonban már komoly csatára tudta kényszeríteni spanyol ellenfelét. Két elvesztett US Open-döntő után 2011-ben azonban már a szerb nyerte a tornát.

4. 2012, Roland Garros, 6-4 6-3 2-6 7-5 Nadalnak

Ez volt a két játékos negyedik találkozója a párizsi Grand Slamen, és mindhármat Rafael Nadal nyerte három sima szetben. Djokovic először került döntőbe a tornán, és itt volt meg az esélye először arra is,hogy Rod Laver után elsőként egyszerre legyen mind a négy Grand Slam-torna címvédője. A szokásos folyamatos párizsi esőzések miatt – nem lévén még fedhető Philippe Chatrier centerpálya – két napon át tartott a döntő, amelyen az első megszakításig Nadal 34 nyerőt és 29 ki nem kényszerített hibát ütött, és már dupla játszma- és egyszeres brékelőnyben volt az esőszünet előtt.

000_DV1195828.jpgFotó: Europress/AFP

A folytatásban Djokovic zsinórban nyolc játékot nyert, és megnyerte a harmadik játszmát. A negyedik szetben is elvette ellenfele adogatását, amikor újra félbeszakadt a játék, amit csak hétfőn tudtak befejezni. A másnapi folytatás már a spanyolé volt: visszavette a bréket, és 7-5-re megnyerte a negyedik játszmát, ezzel a meccset és a tornát is. Abban az évben három mérkőzést játszottak egymás ellen salakon, ez volt a harmadik Nadal győzelem. Djokovicnak nem jött össze a laveri bravúr, de négy évvel később ugyanitt végül sikerült megvalósítani. Ugyanez a 2016-os torna volt Djokovic első és eddigi egyetlen párizsi Grand Slam-trófeája.

3. 2011, US Open, 6-2, 6-4, 6-7, 6-1 Djokovicnak

Az ekkor már világelső Novak Djokovic harmadik Grand Slam-címét szerezte, de az elsőt itt, New Yorkban, miután legyőzte a címvédő Rafael Nadalt. Visszavágó volt tehát ez a 2010-es döntő után. Ez volt a két játékos 6. döntője abban az évben (Indian Wells, Miami, Madrid, Róma, Wimbledon) mind a hatot a szerb nyerte. Ebből is látszik, milyen sokat fejlődött salakon. Az első két játszmában Nadal brékelőnybe került, de mindkétszer visszajött a szerb, amivel folyamatosan nyomás alatt tudta tartani ellenfelét, alapvonali játékával pedig gyakran hibára tudta kényszeríteni. Sőt, a szerb 6-5-nél adogatott a mérkőzésért, de az ekkor már 10-szeres Grand Slam-győztes Nadal fordított, és rövidítésben megnyerte a harmadik szettet. A negyedik játszmában a spanyol játéka esett szét hamarabb, így egy több mint négy órás mérkőzésen Djokovic megnyerte első amerikai Grand Slam-trófeáját.

24 évesen ő lett a hatodik játékos az Open érában, aki egy évben három Grand Slam-tornát is meg tud nyerni.


2. 2014, Roland Garros, 3-6 7-5 6-2 6-4 Nadalnak 

Ebben az időben Djokovic már hét éve ott volt a legjobbak között, de eddig „csak” hat Grand Slam-címe volt, a Roland Garros pedig még egyszer sem sikerült. A Coupe des Mousquetaires, vagyis a muskétások trófeája kétségtelenül Nadal felségterülete, aki az előző kilenc tornából nyolcat megnyert. Egy itteni győzelemmel azonban visszavette volna a spanyoltól a világranglista első helyét, amin ebben az időben már ők ketten osztozkodtak. Nadal azonban nyert, maradt a világranglista tetején, és

ő lett az első a tenisz történetében, aki kilencszer nyerte meg ugyanazt a Grand Slam-tornát.

Egyben utolérte akkor Pete Samprast: 14 trófeával mindketten a második helyen álltak Roger Federer előtt.

A döntő előtt Nadal elmúlt kilenc közös játszmájukból nyolcat elveszített, és így járt ennek a meccsnek az első játszmájában is, ahol Djokovic brékelte őt a 8. játékban, majd két bréklabdát hárítva 1-0-ra vezetett. És noha előző 11 GS-meccsük után mindig a szerb nyert, ha elvitte az első játszmát, Nadal a folytatásban nagyon könnyedén játszott, és a harmadik játszmában is hamar elhúzott, és nyerte könnyen azt is. A negyedik játszmát Djokovic talált még némi plusz energiát, de adogatásai mögött nem volt kellő erő, és egy kettős hibával elveszítette az újabb párizsi döntőt.

Nadal, Federer és a francia varázslók miatt lógott a suliból a Roland Garros egyik idei elődöntőse | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Stefanos Tsitsipas meggyőző játékkal, 7:5, 6:2, 6:3 arányban verte Andrey Rublevet a Roland Garros szerdai negyeddöntőjében. A mérkőzés utáni interjúban a görög hosszasan beszélt Dominic Thiemről is, aki elmondása szerint reményt ad neki a sikeres áttöréshez és az esetleges jövőbeli Grand Slam-győzelmekhez.

1. 2012, Ausztrál Open, 5-7 6-4 6-2 6-7 7-5 Djokovicnak

Sokat szerint ez Nadal és Djokovic legjobb meccse, nemcsak Grand Slam-tornákon vagy döntőkben, hanem egész pályafutásukat tekintve. Ez persze némileg szubjektív, az viszont tény, hogy a maga 5:53 percével ez minden idők leghosszabb GS-döntője, ami egy órát rávert az addigi csúcstartó Wilander-Lendl döntőre 1998-ból New Yorkból. Az egykori világelső Novak Djokovic ezzel hét meccsre növelte veretlenségi sorozatát az aktuális 2. Rafael Nadallal szemben. A csordultig megtelt Rod laver Arenában a döntő játszmában Djokovic 2-4-es hátrányból, fordította meg a mérkőzést, és győzött egy drámai küzdelemben. Eddig a döntőig Nadal sosem veszített GS-döntőt azután, hogy megnyerte az első játszmát.

részben via atptour.com

Hozzászólások