Roland Garros - Záporoznak az alsó szervák a Roland Garroson, Nadal elárulta, mikor tartja ezt tiszteletlenségnek
Záporoznak az alsó szervák a Roland Garroson, Nadal elárulta, mikor tartja ezt tiszteletlenségnek
Fotó: Europress/AFP

Záporoznak az alsó szervák a Roland Garroson, Nadal elárulta, mikor tartja ezt tiszteletlenségnek

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/10/02 12:29
Az alsó szerva használata a tenisz egyik legmegosztóbb témája. A szabályok engedélyezik, többen előszeretettel alkalmazzák is, mások viszont tiszteletlenségnek tartják, mikor egy játékos alulról megütött szervával próbálkozik. Az idei Roland Garroson meglepően sokan használták ezt a megoldást.

Az alulról megütött adogatás sokszor bizonyul hatásosnak, különösen akkor lehet vele meglepni az ellenfelet, ha a fogadó méterekkel az alapvonal mögött áll. Nick Kyrgios vagy Alexander Bublik rendszeresen ütnek alsó szervát, de emlékezetessé vált tavaly Hamburgban Fucsovics Márton is, amikor a híresen hátulról fogadó Dominic Thiem ellen alsó adogatással hárított szettlabdát, majd bocsánatot kért ezért.

A játékosok között sincs teljes egyetértés abban, mennyire illik alulról szerválni. Egyes vélemények szerint ez része a játéknak, és okos húzás, ha valaki váratlanul megpróbálja, mások a tenisz íratlan szabályaként könyvelnék el, hogy csak felülről szabad adogatni.

A napokban Rafael Nadal is megszólalt a témában, miután a második fordulóban Mackenzie McDonald is megpróbálta kihasználni, hogy a spanyol hátul áll fogadásnál. Novak Djokovic pedig kifejtette, teljes mértékben osztja Nadal véleményét.

„Ez része a játéknak, nem nevezném tiszteletlenségnek. Ha az alulról ütött szervával az a célod, hogy javíts a teniszeden, vagy taktikai okai vannak, akkor 100%-ig támogatom. Viszont ha azért teszed, hogy tiszteletlen legyél az ellenféllel, akkor nem jó dolog” - fogalmazta meg a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Nadal.

Korábban Roger Federer Nick Kyrgios kapcsán beszélt arról, az alsó szerva jó ötlet, ha az ellenfél nagyon hátul áll.

„Azt hiszem, az alulról ütött adogatás mindenképp része a taktikának. Főleg ha a palánknál áll a fogadó, ilyen helyzetben nem kell szégyenkezned, ha megpróbálod. Viszont picit nevetségessé válsz, ha nem jön össze. De miért is ne próbáld meg?”- fejtette ki véleményét a svájci egy évvel ezelőtt.

Az idei Roland Garros első két körében a szokásosnál többen próbálták alsó szervával meglepni az ellenfelet. Talán az őszi időpont és a borzasztóan nehéz körülmények miatt döntött úgy több teniszező is, hogy tovább variálja salakos játékát, és az alsó szervát is beteszi a repertorárba.

Alexander Bublik korábban is gyakran élt ezzel a megoldással, gyakorlatilag minden mérkőzésén legalább egyszer bemutat alulról megütött adogatást. Egy héttel ezelőtt Hamburgban Cristian Garin kifejezetten nehezményezte is a kazah trükkös ütését.

Garin nem örült Bublik alsó szervájának - Videó | Eurosport

A hamburgi ATP versenyen Bublik alsó szerváját nem értékelte ellenfele

A Roland Garroson Bublik az első körben többször is megjátszotta ezt Monfils ellen, a francia általában nem is mozdult ezekre.


Bublik mellett több olyan játékos is bemutatott alsó szervát, akire ez eddig nem volt jellemző. Daniil Medvedev nem találta meg az ellenszert Fucsovics Márton játékára az első körben, bréklabdát próbált meg alsó szervával hárítani. Hasonlóan kétségbeesett helyzetben akarta meglepni ellenfelét Monica Niculescu az első körben Danielle Collins ellen, de nem járt sikerrel. Az amerikai pedig eléggé hangosan jelezte, mit gondol Niculescu trükközéséről.


A román teniszező a selejtező utolsó fordulójában viszont nagyobb sikerrel járt, mikor Vera Zvonareva ellen alsó szervával értékesítette a mérkőzéslabdát.


A korábbi Roland Garros-finalista Sara Errani a Kiki Bertens elleni drámai, döntőszett 9:7-es veresége során többször is küzdött szerváival. Amikor az első játszmában 6:5-nél a szettért szervált, nehezen értékelhető, katasztrofális adogatójátékot hozott össze. Folyamatosan rosszul dobta fel a labdát, majd megunva, mennyire nem megy ez neki, az alsó adogatást választotta, de Bertens leolvasta, mi fog következni. A mérkőzés során Errani még kettős hibát is ütött alsó szerva után.

Az egykori top 5-ös összehozta minden idők legrosszabb adogatójátékát - videó | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Kiki Bertens egy több mint háromórás mérkőzésen búcsúztatta a 2012-es Roland Garros-döntős Sara Erranit a torna második fordulójában. A találkozó nem csak a drámai végjáték miatt marad emlékezetes, de az olasz játékos adogatásait is nehéz lesz elfelejteni.

Nadal második körös ellenfele, Mackenzie McDonald is kipróbálta ezt a taktikát a tizenkétszeres Roland Garros-bajnok ellen, sikertelenül. 

 

Jelena Ostapenko az első fordulóban Madison Brengle ellen bemutatta, hogyan lehet védekezni az alsó szervák ellen, noha az amerikainak még csak szándékában sem állt alulról megütni az adogatást. A mindig hihetetlenül agresszívan játszó korábbi Roland Garros-bajnok a meccs harmadik játékában gyakorlatilag a T-vonalról próbált meg fogadni. Túlzott magabiztossága végül nem járt sikerrel, nem tudta pályára tenni Brengle szerváját. 


Érdekes kérdés, hogy a sokak szerint megosztó alsó szerva egyre gyakoribb fegyver lesz-e a teniszben, vagy csak a különleges körülményeknek köszönhető, hogy idén ilyen sokan alkalmazzák Párizsban.

Hozzászólások