Roland Garros - A Roland Garros értékelése
A Roland Garros értékelése
Fotó: Europress/Getty

A Roland Garros értékelése

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/06/07 16:39

Általában, amikor egy Grand Slam véget ér, az eltelt két hét meccsei, teljesítményei és sztorijai mind háttérbe szorulnak a döntők elemzései mögött. Ezúttal viszont másként lesz. A 2016-os Roland Garros két pozitív sztorival ért véget - Muguruza első GS-győzelmével, valamint Djokovic régóta áhított Garros-sikerével, de a torna éppen csak megúszta, hogy ne mossa el teljesen az eső.

Ritkán fordul elő, hogy a jórészt Nagy-Britanniában zajló füves pályás szezon előtt napos időért imádkozzunk. Mielőtt azonban a füves tornákra fordítanánk a figyelmünket, előbb nézzük meg, hogy a legfontosabb játékosok hogyan teljesítettek Párizsban. Ha valaki kimaradt, aki fontos lenne, hozzászólásban jöhet az értékelés!

Novak Djokovic

Elképesztő volt a magabiztossága, annak ellenére, hogy elképzelhetetlennek tűnő nyomás alá került. A negyedik fordulóban szetthátrányból fordított Bautista Agut ellen, majd több órás esőszünetet töltött el a Chatrier lelátóján, egy esernyő alatt viccelődve. Aztán a döntőben elpackázott két meccslabdát, és majdnem elvesztette az elveszíthetetlennek tűnő előnyét a fellángoló Murray ellen. Djokovic azt mesélte a meccs után, hogy 5:4-nél csak ennyit mondott magának: "Oké, most meg kell csinálnod." És persze, hogy megcsinálta. Jelenleg senki sem érhet a közelébe, és ő ezt nagyon jól tudja.

Ezzel a sikerrel egy új szintre jutott el 29 évesen. A karrier Grand Slammel betömte az utolsó lyukat az önéletrajzában, és felkerült ugyanarra a fokra, ahol Federer és Nadal vannak. A zsinórban négy Grand Slam megnyerésével pedig olyat tett, ami nekik nem sikerült. Két további rekordot üldözhet mostantól fogva - az egyik a naptári Slam (ami akár Golden Slam is lehet az olimpiával), a másik pedig Federer rekordja, a 17 egyéni GS-trófea. Djokovic jelenleg 12-nél jár. Megdöntheti a svájci rekordját? Erre ő maga válaszolt:

"Nem akarok nagyképűnek tűnni, de szerintem az életben bármit meg lehet valósítani."

Az utóbbi 12 hónapja alapján aligha lehet vele vitatkozni. 10 pont.

Garbine Muguruza

Vajon a spanyol játékos pályája üstökösként felível, és évekig a legjobbak között lesz, vagy ez a győzelem egy újabb hullámzó pályafutás egyik csúcspontját jeleni? Egyelőre kevés az adatunk, de amennyivel rendelkezünk, az alapján inkább az utóbbi látszik valószínűnek. A fellendüléseket eddig mindig visszaesés követte nála, melyek után jött az újabb fellendülés. Jó lenne, ha a jelenleg 22 éves játékos a következő évtizedet az élmezőnyben tudná tölteni. Erőteljes és támadó, letisztult és mentálisan erős a játéka, és nagyszerű keverékét adja az önbizalomnak, valamint az erős idegrendszernek (amikor jól megy neki). Muguruza egy olyan csillag, aki csak most kezdett el ragyogni. 10 pont.

Andy Murray

Mesterművet alkotott az elődöntőben a címvédő Wawrinka legyőzésével, a fináléban azonban fáradtan mozgott Djokovic ellen. Ezzel együtt ez volt az eddigi legjobb szereplése a Garroson, és amit az elődöntőben nyújtott, az egészen varázslatos volt. Murray 29 évesen még mindig fejlődik a pályán, és a pályán kívül egyaránt. 9 pont.

Serena Williams

Ahogy a másik 34 éves sztár, Federer számára, úgy Serenának is egyre nehezebbek az egykor természetesnek mondható GS-ek. Serena sorozatban a második GS-döntőjét vesztette el olyan játékossal szemben, aki az első trófeáját szerezte meg. És sorozatban harmadszor esett ki a második héten, ami korábban soha nem fordult elő vele. A vereségek közül nem a mostani volt a legrosszabb, hiszen Serenának ezúttal fizikailag is nagyon nehéz volt a dolga. Ami mellette szól: annak idején négy GS kellett neki ahhoz, hogy utolérje Chris Evertet és Martina Navratilovát 18-nál. Lehet, hogy most is negyedikre lesz meg a Steffi Graf-féle 22. GS-trófea. Ami ellene szól: most két évvel idősebb. 8 pont.

Dominic Thiem

Igen, a férfi tenisznek van jövője, különösen salakon. Ez volt az a teljesítmény, amire számítottunk Thiemtől. Minden tudását megmutatta, mielőtt az elődöntőben simán kikapott Djokovictól. 22 évesen pontosan ott tart, ahol tartania kell. 8 pont.

Kiki Bertens

A világranglista 58. helyezettje legyőzte Kerbert, Kasatkinát, Keyst és Bacsinszkyt, és tette mindezt elképesztő könnyedséggel, hiszen az esetek többségében pontosan oda ütötte a labdát, ahova ütni akarta. A Serena elleni elődöntőben is a jó irányba haladt, egészen a játszmalabda eléréséig. Ekkor viszont már nem tudott olyan könnyed, tiszta fejű játékot produkálni, mint korábban. Tetszett Bertens reakciója a Bacsinszky elleni siker után, hiszen látszott, hogy nem érti, hogyan történhetett ez meg vele. A Serena elleni vereség után azt lehetett érezni rajta, hogy elégedett a játékával, és könnyen lehet, hogy messzebb is juthatott volna, ha elhiszi, hogy ez lehetséges. 8 pont.

Stan Wawrinka

Stan az utóbbi nyolc GS közül hét alkalommal legalább a negyeddöntőig jutott. Úgy tűnik, bármikor elő tudja hozni a legjobb játékát. Azok után, hogy hónapokig szinte semmit sem csinált, és majdnem kiesett az első fordulóban, végül elment az elődöntőig, és Murraynek a legjobb játékát kellett nyújtania ahhoz, hogy legyőzze őt. 7 pont.

Sam Stosur

Safarova és Halep legyőzésével megmutatta, hogy még mindig nem vesztette el a párizsi salakhoz fűződő furcsa vonzódását. 7 pont.

Yulia Putintseva

Mit keresett ez az apró teremtés egy Grand Slam-negyeddöntőben? Igen sokat, mert a végsőkig megdolgoztatta Serenát, és küzdeni akarásával, színészi hajlamával, valamint nevetésével felélénkítette a Chatrier egyébként lehangolt közönségét. A meccs után azt is megmutatta, hogy mennyire tisztában van a helyzetével: "Azt hiszem, ez a meccs nagyon szoros volt, viszont nagyon messze volt attól, hogy én nyerjem meg" - mondta a 21 éves kazah. Akárhogy is, jó volt őt nézni. 7 pont.

Shelby Rogers

A ranglista 108. helyezettjeként Roland Garros-negyeddöntőt játszani, ez álomutazás volt a gyakori sérülésekkel bajlódó 23 éves amerikainak. A jól kontrollált erő és a kemény adogatások majdnem hoztak neki egy szettet Muguruza ellen. Remélhetőleg ebből erőt tud meríteni. 7 pont.

Richard Gasquet

Rosszul ért véget a torna a számára, ahogy azt előre lehetett tudni. Azok után, hogy közel járt a Murray elleni kétszettes vezetéshez, összeomlott. Így is először játszott negyeddöntőt a hazai GS-én, amihez 13 próbálkozásra volt szüksége. Amíg tartott, dicsőséges volt. Ez is fejlődés. 7 pont.

Albert Ramos-Vinolas

A spontán öröm, amit ez az egyébként higgadt spanyol bemutatott, miután legyőzte Raonicot, és bejutott élete első GS-negyeddöntőjébe, a torna egyik kifejezett csúcspontja volt. 7 pont.

David Goffin

A belga ismét eljutott az ajtóig, de ezúttal sem tudott belépni rajta. Miamiban a Djokovic elleni elődöntőben szettet nyerhetett volna, de elrontotta a világ legegyszerűbb fej fölüli ütését. A párizsi negyeddöntőben kétszettes előnye lehetett volna, de elrontott egy igen könnyű tenyerest. Aztán kipukkadt. Goffin már megtanulta, hogyan kell játszani a legnagyobbak ellen. Csak arra van szüksége, hogy be tudja vinni a végső csapást. 6 pont.

Roberto Bautista Agut

Majdnem sikerült ötödik szettre kényszerítenie Djokovicot, ami a két hét legnagyobb teljesítménye lett volna. 6 pont.

Naomi Osaka

Két Grand Slam, mindkettőn harmadik forduló, nem rossz teljesítmény egy 18 éves lánytól. Megvannak az ütései, de még meg kell tanulnia, hogy mikor melyiket érdemes választani. 6 pont.

Simona Halep és Agnieszka Radwanska

Mindketten rendkívül nedves salakon játszottak, és mind a ketten előnyből bukták el a negyedik fordulós mérkőzésüket, alacsonyabban rangsorolt ellenfeleikkel szemben. Akkor úgy tűnt, hogy jobban is kezelhették volna a helyzetet, de utólag az is látszik, hogy nem lett volna szabad pályára engedni őket ilyen esős időben. 5 pont.

Milos Raonic

Utólag látszik, hogy John McEnroe, a fáradhatatlan agresszor szerződtetése a füves pályás időszakra jól időzített húzás volt. Raonic passzív játéka Ramos-Vinolas ellen visszalépés volt több értelemben is. 4 pont.

Forrás: Steve Tignor, tennis.com

Hozzászólások