Roland Garros - A francia tenisz jövője volt a tét az idei Roland Garroson
A francia tenisz jövője volt a tét az idei Roland Garroson
Fotó: Europress/AFP

A francia tenisz jövője volt a tét az idei Roland Garroson

Németh DánielNémeth Dániel
2020/09/29 18:59
Mielőtt a világjárvány ideiglenesen megbénította volna a sportéletet, a francia tenisz szereplői közül senkiben sem merült fel, hogy egyszer épp a Roland Garros miatt kerül veszélybe a sportág finanszírozása az országban. A koronavírus-járvány azonban rávilágított a centralizált rendszer gyengeségeire, amely hosszabb távon arra sarkallhatja a szövetséget, hogy több pillérre helyezze a működését.

Az idei Roland Garroson teljesen megszokott látványnak számítanak a pálya szélén, nagykabátban didergő játékosok, miközben épp a versenyszervezés azon tanakodik, vajon elég csúszós-e már a pálya, hogy fel kelljen függeszteni a játékot. A hűvös - talán azt a szót is megkockáztathatjuk, hogy extrém - körülményeket látva jogosan merülhet fel az a kérdés, miért ragaszkodott a verseny megrendezéséhez a Francia Teniszszövetség (FFT), és miért nem a wimbledoni példát követték. Az okok alapvetően az anyagiakra vezethetőek vissza.

Tudniillik a Roland Garros biztosítja a francia szövetség bevételeinek jelentős részét, és ha nincsenek a versenyből származó bevételek, az FFT lényegében működésképtelenné válik.

A salakos Grand Slam és a szövetség közötti szimbiózissal nyilván már a Covid-19 előtt is tisztában voltak, csakhogy 2020 előtt a Roland Garros helye bombabiztosnak tűnt a versenynaptárban. Mivel az 1891-es alapítása óta csak a két világháború idején maradtak el a Francia Nyílt Teniszbajnokság küzdelmei, valószínűleg abból indultak ki, hogy csak egy egész világot megrengető jelenség sodorhatja veszélybe a francia tenisz legnagyobb ünnepét. És a védelmükben azt mindenképp el lehet mondani, hogy 2020-ra tényleg senki nem volt felkészülve.

roland-garros-nézők-min.jpgFotó: Europress/AFP

"2019-ben a verseny 261 millió eurós bevételt hozott" - magyarázta Hughes Cavallin a Tennis Majorsnek egy júliusi interjúban. "Két fontos pillérünk van: az egyik a Roland Garrost és a Párizs Masterst foglalja magába, ezek 281 millió eurót jelentenek. A másik a szövetség egyéb tevékenységeiből áll, ami cirka 32 millió euró. Az eseményekből jön a bevételünk 90%-a, amelynek 93%-át a Roland Garros biztosítja. A maradék 32 millió eurót a klubok által fizetett licenszdíj és egyéb befizetések teszik ki" - mondta a szövetség gazdasági vezetője.

Világszerte nem ismeretlen jelenség, hogy a helyi teniszszövetségeknek minimális költségvetésből, nagyon szerény kereteken belül kell dolgozniuk. 2020-ban kiderült, hogy az FFT-t tulajdonképpen csak a Roland Garros választja el attól, hogy hasonló realitásokkal kelljen szembenéznie. A salakos Grand Slam nélkül nem tudnák fenntartani az első osztályú tréningközpontokat, a játékosok nem vehetnék igénybe a nemzeti csapat edzőinek szolgálatait, a fiatal tehetségek támogatása megcsappanna, és az orvosi stábot sem tudnák fizetni.

A szövetség egyéb tevékenységei is veszélybe kerülnének, úgyis mint a tehetségkutatás és a hazai játékosoknak szervezett nemzeti versenyek. A klubok költségvetését alaposan meg kellene nyirbálni a Roland Garros törlése esetén, becslések szerint legalább 50%-kal. Cavallin szerint ahhoz, hogy a szövetség a felszínen tudjon maradni, egy évben legalább 100 millió eurót kell termelnie a különböző tevékenységeiből, vagyis a Garrost még úgy is bőven megéri megtartani, ha zárt kapus küzdelmekre kényszerülnek.

"Ha csak a szövetségi rendszer kiadásait nézzük, egy kicsivel több mint 100 millió euróra van szükség, hogy mindent működtetni tudjunk. Vagyis ezt a 100 milliót kell megtermelnünk, de a szövetség tevékenységei csak 32 milliót hoznak. A hiányzó 71 millió eurót teljes egészében a Roland Garros bevételeiből finanszírozzuk. Ha nincs a Roland Garros, nem tudjuk működtetni a francia teniszt."

párizs-djokovic-min.jpgFotó: Europress/AFP

Ez részben azt is magyarázza, miért jelentette be a szövetség pánikszerűen, bármilyen konzultáció nélkül, hogy a szokásos májusi időpontról szeptemberre tolják át a tornát. Amikor már teljesen világos volt, hogy tavasszal nem lehet teniszversenyt rendezni, kénytelenek voltak szembenézni azzal a kellemetlen igazsággal, hogy a Roland Garros 261 milliója nélkül teljesen megbénul a francia szövetség. Vagyis 2020 folyamán valamikor meg kellett rendezni a versenyt, ellenkező esetben súlyos következményekkel kellett volna számolniuk.

"Ha a Roland Garros eltöröltük volna az idei évre, a szövetség klubokat, ligákat, versenyeket és játékosokat érintő valamennyi stratégiai elképzelése veszélybe került volna" - magyarázta Antoine Sueur, a Tennis Club Lillois Lille Métropole igazgatója. "Mi például a Challenger-versenyünk miatt kaptunk már juttatásokat a szövetségtől, és abban bízunk, hogy ezt nem kell majd visszaadnunk. A szövetségtől érkeznek a források a regionális ligákhoz is, amit aztán a klubok között szétosztanak. Az amatőr és a profi tenisz is megérezné a Garros hiányát."

Közben a szövetség egy 35 millió eurós csomagot is bejelentett a francia tenisz támogatására. Ennek egy részét a klubok és a versenyek kapják, de az oktatókat és a játékosokat is próbálják segíteni, ami Sueur szerint mindenkinek nagy megkönnyebbülés volt. "Még ha csak zárt kapuk mögött is tudják megrendezni a Roland Garrost, az csak a kisebbik rossz a francia tenisz rendszerének. Mindenképpen játszani kell, teljesen mindegy, hogy üresek lesznek a stadionok, félházzal vagy negyedházzal mennek a meccsek" - tette hozzá.

roland-garros-néző-min.jpgFotó: Europress/AFP

Az időzítés is lényeges, hiszen az FFT nemrég fejezte be a stadionfejlesztéseket - hosszú várakozás után végre tetőt kapott a Philippe Chatrier - és a választások is rohamosan közelednek. Cavallin ezért is hangsúlyozta, hogy a hajót a Roland Garros eltörlése esetén is a felszínen tartották volna valahogy. "Nem lenne veszélyben a szövetség. Persze 261 milliót nehéz következményen nélkül elengedni, de az elmúlt évek minőségi munkájának köszönhetően kellően stabil a szövetségünk. Szóval még a legrosszabb esetben is kihúznánk legkésőbb 2021 végéig."

"Ha van ennek az egésznek pozitívuma, az az, hogy most már mindenki látja, mit jelent a Roland Garros a rendszernek. Meghatározó ez a verseny. A tévés jogokból 100 millió, a jegyekből 50 millió, a szponzoroktól 60 millió, a vendéglátásból 48 millió, míg egyéb termékekből 14 millió bevételünk van."

A viszonylagos nyugalom talán arra vezethető vissza, hogy a szövetség a legrosszabbra is felkészült. "Épp most fejeztük be az építkezési munkálatokat, nagyjából 400 millió eurót fizettünk saját forrásokból. Egyetlen cent közpénzt sem költöttünk el. Ezért mi is képesek lennénk az Államokhoz hasonló formátumú kölcsönt felvenni. Jellemzően nyáron rengeteg bevételünk van, és ha ez teljesen kiesne, kölcsönnel pótolnánk a hiányzó összeget, vagyis képesek lennénk a szövetség veszélyeztetése nélkül átlendülni ezen az időszakon."

A válságnak adott esetben pozitív hatása is lehet a francia teniszre, például elkezdődhet egyfajta decentralizációs folyamat, hogy csökkenjen a túlzott Roland Garros-függőség. Vannak nemzetközi példák arra, hogy Grand Slam-torna nélkül is lehet erős és stabil anyagi háttérrel rendelkező szövetséget működtetni, ilyen a német és az olasz is. És ki tudja: talán a versenynek is jót tenne, ha függetlenebb lenne bizonyos tekintetben a szövetségtől, és jobban lépést tudna tartani a másik három Grand Slam-tornával.

via Tennis Majors

Hozzászólások