Tenisz - Öt dolog, amit érdemes tudni az új dél-amerikai salakkirályról
Öt dolog, amit érdemes tudni az új dél-amerikai salakkirályról
Fotó: Europress/AFP

Öt dolog, amit érdemes tudni az új dél-amerikai salakkirályról

Nánási AntalNánási Antal
2020/03/30 16:29
Az idei csonka teniszidény egyik sikertörténete kétségkívül Christian Garin előretörése, aki úgy nyert meg két tornát egymás után (Córdoba, Rio), hogy 2019-ben töltötte az első teljes évét az ATP mezőnyében. A korábbi években főleg Challenger-versenyekre szakosodó chilei bő egy év alatt letette névjegyét a nagyok között és jelezte, hogy komolyan számolni kell vele.

A világranglistán immáron 18. helyen rangsorolt, huszonhárom éves chilei teniszező úgy tart jelenleg négy tornagyőzelemnél (2019-ben nyert Houstonban és Münchenben), hogy nem játszotta még le a századik ATP-szintű mérkőzését. Garin saját elmondása szerint kedvenc borítása a keménypálya, eredményességét tekintve azonban kétségtelenül a salak: eddigi 53 győztes ATP-meccséből 38-at salakon aratott, ezek közül tízet az idei évben.

garin-rio.jpg Fotó: Europress/AFP

Az ATP hivatalos honlapján megjelent írás alapján öt érdekes tényen keresztül mutatjuk be a feltörekvő dél-amerikai klasszist.

1. Karriercsúcs világranglista helyezés 2020-ban

Szerény idénykezdet után (három vereség az ATP-kupán, első körös búcsú Brisbane-ben) Garin valóságos diadalmenetet tartott Dél-Amerikában, megnyerve a córdobai 250-es, valamint a riói 500-as tornát is ─ pechjére épp a hazai versenyre fáradt el, ahol sérülés miatt fel is kellett adnia a későbbi győztes Seyboth-Wild elleni negyeddöntőt. A kiemelkedő pontgyűjtés azonban így a top 20-ba röpítette a világranglistán, amivel Diego Schwartzmann mögött pillanatnyilag ő a második számú dél-amerikai játékos.

2. #maradjotthon

2013 junior Roland Garros-bajnoka 18 évesen úgy döntött, hogy Európába, azon belül Barcelonába költözik, hogy közelebb legyen az európai tornákhoz. A döntés nem igazán jött be, Garin nem találta a helyét a katalán városban, ráadásul az edzőit is váltogatta ebben az időben, ami a fejlődése rovására ment. 2018-ban ezért előbb Argentínába költözött, ahol elkezdett Andres Schneiter irányítása alatt dolgozni, majd pár hónappal később hazatért. Mindkét húzás bejött ─ az otthoni levegő és az argentin edző módszerei kezdték emelkedő pályára állítani a chilei játékát.

garin-rg.jpg Fotó: Europress/AFP

3.Tini történelem

2013-ban, mindössze tizenhat évesen hazájában vehetett részt élete első ATP-tornáján Vina del Marban, ahol az első körben két szettben, simán legyőzte Dusan Lajovicot. Ezzel a sikerrel ő lett az ötödik olyan 2000 után született játékos, aki tizenhat évesen (vagy annál fiatalabban) mérkőzést tudott nyerni egy ATP-tornán. Garin második főtáblás ATP sikerére hat évet kellett várni, amikor tavaly legyőzte Felix Auger-Aliassime-et a buenos aires-i 250-es versenyen.

4.Bírja a nyomást

A hagyományos világranglista mellett az ATP nyilvántart egy speciális rangsort is, amely a játékosok teljesítményére fókuszál a döntő szettes meccsek, rövidítések, valamint a kiharcolt- és értékesített breaklabdák tekintetében. Ezen a ranglistán Christian Garin jelenleg a hetedik helyet foglalja el, mindössze a Nagy Hármas, valamint Thiem, Auger-Aliassime és Kyrgios előzi meg. Az előkelő helyezés nem véletlen: az elmúlt egy évben a chilei a lejátszott rövidítések 55.2%-át nyerte meg, a döntő játszmákban még ennél is stabilabb teljesítményt nyújtott 73.7%-os sikerességi mutatójával. Breaklehetőségeit 41.2%-os hatékonysággal tudta kihasználni, ő maga pedig 62.3%-ban tudta hárítani az ellene kiharcolt breaklehetőségeket. Ezen a speciális ranglistán Garin megelőzi többek között a hozzá hasonlóan idén duplázó Andrej Rublevet és Gael Monfilst is, valamint Dél-Amerika elsőszámú teniszezőjét, Diego Schwartzmannt is.

garin-münchen2.jpg Fotó: Europress/AFP

5.Szabadidejében is elfoglalt

Andres Schneiter odafigyel arra, hogy tanítványával alkalmanként megtörjék az edzések monotonitását, ilyenkor általában a kedvelt kártyajátékot, az UNO-t játszák, vagy éppen a Clash Royale nevű stratégiai játékot. Garin nagyon kedveli még a focit és a kosárlabdát, az ételek közül pedig a sushit és a pizzát favorizálja.

via ATP

Hozzászólások