Tenisz - Összeállt a „tető Grand Slam” – elkészült a Philippe Chatrier stadion behúzható teteje
Összeállt a „tető Grand Slam” – elkészült a Philippe Chatrier stadion behúzható teteje
Fotó: Europress/AFP

Összeállt a „tető Grand Slam” – elkészült a Philippe Chatrier stadion behúzható teteje

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/10 13:27
Hivatalos Twitter-csatornáján jelentette be a Roland Garros szervezőbizottsága az elmúlt héten, hogy az utolsó, tizenegyedik elem beillesztésével elkészült a Philippe Chatrier pálya régóta várt behúzható teteje. A bejelentés egy mintegy kétéves tervező-, valamint egy nagyjából nyolchónapos kivitelező folyamat végét jelenti Párizsban. 

Sokan és sok helyen kritizálták az elmúlt években a párizsi torna szervezőit, mondván, ők miért nem tartanak lépést a többi Grand Slam-tornával, ahol kivétel nélkül van lehetőség arra, hogy esti mérkőzéseket játszanak, vagy éppen esős napokon se álljon meg az élet. A kritika jogos volt, hiszen a mögöttünk hagyott Ausztrál Openen három, míg Wimbledonban és a US Openen egyaránt két-két fedhető pályával kalkulálhatnak a szervezők. Ezzel szemben Párizsban egyik nagy pálya sem rendelkezett eddig tetővel, így a sötétedés és/vagy az eső igen gyakran húzta keresztül a szervezők számításait. Emlékezetes a tavalyi torna, amikor a szakadó eső egy egész versenynapot törölt el a salakpályás Grand Slam programjából.

chatrier_cikkbe2.jpg Fotó: Europress/AFP

A kritika először 2018-ban ért célba, amikor is a francia nyílt teniszbajnokság után a földdel tették egyenlővé a majd kilencven év alatt szinte fel sem újított centerpályát, hogy aztán a 2019-es tornára újjáépítsék egy olyan formátumban, amely lehetővé teszi a tetőfedés telepítését is. Rafael Nadal 12. RG sikere után pedig nekiláttak a tető kivitelezésének: a Velencében legyártott, 11 darab, egyenként 330 tonna súlyú elemet a tavalyi verseny után kezdték fokozatosan a francia fővárosba szállítani és a helyére illeszteni. A kirakós utolsó darabja február 5-én került a helyére, így a tervezettnél egy hónappal hamarabb, a Philippe Chatrier pálya befedhetősége immáron kész tényként kezelhető. A tető behúzása mintegy 15 percet vesz igénybe, a behúzott fedőréteg teljes szélességében pedig egy hektárnyi területet képes lefedni. Evés közben jön meg az étvágy alapon a szervezők nem állnak le ezen a ponton, ígéretük szerint a következő évben világítással szerelik fel a többi négy, nagyobb versenypályát is. Sötétedés miatt így azokon a pályákon sem lesz szükség a játék beszüntetésére, sőt, a külső pályákról adott esetben át lehet vinni folyamatban lévő mérkőzéseket is ezekre a helyszínekre.

Az idei évben május 24-június 7 között megrendezésre kerülő Roland Garros tehát igyekszik lépést tartani a többi major torna helyszínével, amely fejleményt a tornán részt vevő játékosok egészen biztosan üdvözölnek majd. A 12-szeres győztes Rafael Nadalt láthatóan nem zavarta meg az elmúlt évben az átépített pálya, hamarosan kiderül, hogy milyen hatással lesz rá és versenyző társaira az új tetőszerkezet. A május végi rajtig azonban még tesztversenyek tömkelege kerül megrendezésre a régi-új Chatrier pályán, felkészítve a terepet a nagy előadás, a 2020-as év második Grand Slam tornája előtt. 


CNN

Szöveg: Nánási Antal

Hozzászólások