Tenisz - "Ő teljesen más, mint a többiek" - minden idők legjobbja lehet a 15 éves amerikai?
"Ő teljesen más, mint a többiek" - minden idők legjobbja lehet a 15 éves amerikai?
Fotó: Europress/AFP

"Ő teljesen más, mint a többiek" - minden idők legjobbja lehet a 15 éves amerikai?

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/29 17:43
A US Open kezdetével ismét rivaldafénybe került Cori Gauff. A 15 esztendős amerikai csodalány a Wimbledonban való menetelését követően újabb, az eddiginél is nagyobb dicséreteket kapott - nem is akárkiktől, és nem is alaptalanul.

Az amerikai nyílt teniszbajnokság első körében Coco ugyanis nagy csatában, három szettben verte Anastasia Potapovát, így első mérkőzésén egyből belopta magát a hazai Grand Slam-közönség szívébe. Tegyük hozzá, az elmúlt két hónapban mutatott formája és kedvelhető személyisége miatt eddig is ott volt, ám az a meggyőző, magabiztos játék, amit mutatott a Louis Armstrong Stadionban, felnőtteket megszégyenítő módon megdöbbentő pillanatként hatott. Nem csoda, hogy a tengerentúli sportsajtónak nyilatkozva az amerikai teniszélet vezetői egyöntetűen odáig vannak érte.

A USTA Player Developmentet irányító korábbi játékos, Martin Blackman úgy fogalmazott, Gauff története emberek millióinak képzeletét bűvöli el és vetítit ki, olyanokét is, akik ezelőtt még sosem néztek teniszt. A valódi tündérmese főszereplőjére a USTA (az Amerikai Tenisz Szövetség) edzői már nyolcéves korában felfigyeltek. 

"Nemes egyszerűséggel rátapadt a szemünk. Ő teljesen más, mint a többiek. Nagyon izgalmas látni, hogy hétről-hétre mennyivel többet tud elérni és mennyivel tud egyre inkább jobb és jobb lenni saját magánál" - fogalmazott Jose Higueiras, a USTA Master Coach szaktanácsadója.

A sokak szemében a Williams testvérek utódjának tartott Gauffot érdekes módon a körülötte lévő hype feltüzeli és még jobb teljesítményre sarkallja. Pedig 15 évesen épp az ellenkezőjét is kiválthatná a rá nehezedő nyomás. 

"Rengeteget beszéltünk és beszélünk Cocóról. Mindig is tetszett, amit láttunk, most pedig egyszerűen ámulunk azon, hogy ilyen fiatalon ennyire magas szintű teniszt játszik. Ő csak egy óriási kislány, aki nagyon jót tesz a sportágnak, hisz mindenki szereti látni a reakcióit és azt a dinamikus, együttműködő egészt, amit a családja és a csapata teremt számára. Holott ő maga szolgáltatja az izgalmat" - mondta Kathy Rinaldi, az amerikai Fed-kupa válogatott szövetségi kapitánya.

A Mouratoglou Akadémián edző Coco elsődleges trénere továbbra is édesapja, Corey, aki az egybehangzó vélemények szerint a fő erőt jelenti a tehetség számára. Ugyanakkor hiába figyelik minden lépését, a pályára vagy épp a sajtószobába nem mehet vele senki - és pont itt találjuk a Gauff-jelenség sikerének kulcsát. 

Olyan higgadtsággal és intelligenciával kezeli ugyanis ezeket a helyzeteket, amit Higueiras régóta nem látott a tenisz világában. Coco ugyanis úgy akar a legkiválóbb lenni, hogy ezköben megmaradjon jó állampolgárnak és becsületes, tisztességes embernek. Egy interjújában elmondta például, hogy az emberek, és főleg a gyerekek inspirálása többet jelent bármilyen győzelemnél.

"Nagy jelentőséget tulajdonít a pályán kívül történteknek, ez társul ahhoz, amit a pályán mutat és ahhoz, ahogy menedzseli, felépíti magát. Ezáltal vonzza az emberek figyelmét" - mutatott rá Higueiras arra, hogy Gauff sokak számára már példakép és jó úton jár, hogy minden idők egyik legjobbja legyen.

Az elmúlt két hónapban 11-2-es mérleggel álló, mindössze a wimbledoni nyolcaddöntőben Haleptől és washingtoni első körben Zarina Diyastól vereséget szenvedő Gauffra a US Open második körében Babos Tímea vár. A mérkőzés magyar idő szerint várhatóan pénteken hajnali 1 óra körül kezdődik a Louis Armstrongon. 

Szerző: Nagy Benjámin

Hozzászólások