Tenisz - Nastase elnézést is kért, meg nem is
Nastase elnézést is kért, meg nem is
Fotó: Europress/AFP

Nastase elnézést is kért, meg nem is

Németh DánielNémeth Dániel
2017/04/29 20:17

Ilie Nastase állítása szerint megbánta a Nagy-Britannia elleni Fed-kupa mérkőzésen tanúsított viselkedését, és ha ez alapján az eltiltása mellett fognak dönteni, akkor elfogadja azt. Azért a BBC-nek elmesélte a történeteket a saját szemszögéből is.

Mint ismert Serena Williams rasszistának nevezte Ilie Nastasét, miután a korábbi világelső teniszező jól hallhatóan arról beszélt, hogy a női világelső gyermekének vajon "tejcsoki" színe lesz-e. Nastase pénteken Facebook posztban kért elnézést, de később a BBC-nek már arról beszélt, hogy szerinte nem volt rasszista a megjegyzése.

"Szerintem ennek semmi köze a rasszizmushoz. Valaki Angliában gondolja úgy, hogy van. Az angolok egyből rasszizmusként fogták fel, onnantól kezdve pedig mindenki úgy is kezelte. Romániában nem gondolják azt, hogy ez egy rasszista szó lenne. Az egyetlen ember, aki dühös lehet emiatt, az Serena, de semmiképpen sem az Angliában élő emberek. Szóval miért akadt ki mindenki? Nem értem. Mindegy is."

Nastasénak persze nemcsak a Williamsszel kapcsolatos kommentárja miatt kell kritikákkal szembenéznie, hanem felelnie kell a Fed-kupán bemutatott viselkedéséért is. A korábbi világelső inzultálta a brit csapat játékosait, előtte pedig egy újságírót lehülyézett. A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) vizsgálatot is indított az eset miatt.

A Fed-kupa botrány

Az egész akkor kezdődött, amikor Konta Johanna és a britek kapitánya, Anne Keothavong is panaszkodott a közönség miatt. Nastase meglehetősen felkapta a vizet, nem is nagyon válogatta meg a szavait, Kontát és Keothavongot is kurvának nevezte. Az eseményt megelőzően is volt egy kisebb balhéja egy brit újságíróval, aki a Williamsszel kapcsolatos megjegyzéséről kérdezte. A kérdés után egyszerűen lehülyézte az újságírót.

Nastase azzal védekezett, hogy amikor Kontára és Keothavongra kiabált, akkor már nem kapitányként tevékenykedett, mivel a játékvezető korábban elküldte őt.

"Kezdjük az egészet a székbíróval, akinél rákérdeztem mi a probléma. Azt válaszolta: ha nem ülök le azonnal, le fog zavarni a pályáról. Ott ültem az első sorban, erre egy srác odajött, majd közölte, hogy el kell hagynom a stadiont. Azután kezdtem el Konta és a másik lány felé kiabálni. Ez történt. Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy nem voltam a pályán. Akkor már elküldtek. Amit mondtam, azt a közönség soraiból tettem. Nem voltam a pályán, így van egy kis különbség. Akkor ugyanis már nem vagyok a csapat edzője."

Nastase a BBC-nek azt is elmondta, megbánta a viselkedését. "Természetesen megbántam, de meg kell érteni, hogy dühös voltam. Ha nem lettem volna, nem mondok ilyeneket."

Az ITF már vizsgálódik

Nastasét az ITF vasárnap felfüggesztette és vizsgálatot indítottak ellene a Fed-kupa szabályainak megsértése miatt. Ez a szövetség tájékoztatása szerint azt jelenti, hogy nem vehet részt a Fed-kupa eseményein.

"Ha nem engedik, hogy leüljek abba a székbe, akkor nem fogok. Vannak egyéb dolgaim is. Van egy csomó üzletem. Ugyanezt mondtam a román szövetségnek is, mert a lányok engem akartak. 71 éves vagyok, voltam világelső. Szeretném látni, közülük hányan mennének ki a lányok meccseire. Szeretném látni azt az embert. Nem kapok érte pénzt, nem kapok érte semmit. Hány játékos tesz ilyet? Most meg el akarnak tiltani."

"Nastase megkérdezte, hogy szűz vagyok-e"

A korábbi US Open döntős Pam Shirver szerint Nastase már játékosként is tett illetlen megjegyzéseket. A párosban 22-szeres Grand Slam-győztes Shriver szerint a román sportoló folyamatosan a szüzességéről érdeklődött. "Ez az ember nagyon régóta tiszteletlen a nőkkel szemben" - mondta.

Nastase szerint viszont nem igazságos, hogy ennyire régi ügyeket vesznek elő, és azok alapján ítélik meg.

"Most akkor még 20-25 évet visszamennek majd az időben? Voltam annyira jó Angliának, hogy jelenleg szobrom is van a Madame Tussauds-ban. Most akkor meg fogják semmisíteni és kidobják az egészet? Emiatt kitörölnének mindent? Ez teljesen nevetséges. Évekkel ezelőtt megtörtént esetek alapján fognak megítélni? Az emberek szerethetnek, de akár gyűlölhetnek is. Ez pontosan olyan, mint amikor az ember teniszezik."

Szponzorált tartalom
A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a porsche logo
Hozzászólások