Tenisz - Nagy szám ─ Roger Federer száz győzelme Wimbledonban
Nagy szám ─ Roger Federer száz győzelme Wimbledonban
Fotó: Europress/AFP

Nagy szám ─ Roger Federer száz győzelme Wimbledonban

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/11 14:53
Roger Federer bejutott a wimbledoni tenisztorna férfi egyesének elődöntőjébe, miután a negyeddöntőben négy szettben legyőzte a japán Nishikori Kei-t. Ez az akár papírforma eredménynek is nevezhető esemény azonban egy különleges magasságba emelte a svájci legendát, hiszen a tegnapi volt a 100. megnyert wimbledoni mérkőzése. Soha egyetlen teniszező sem nyert még száz mérkőzést egyazon Grand Slam-tornán, a svájci kiválóság elsőként éri el ezt a mérföldkövet. Tekintsük át röviden hogyan jutott el a centenáriumig.

DEBÜTÁLÁS

Roger Federer első wimbledoni főtáblás mérkőzéséhez 1999-ig kell visszamennünk az időben – az akkor 17 éves svájci tehetség Jiri Novak ellen veszített öt szettben. Az előző évben a juniortornát megnyerő svájci szabadkártyával indulhatott a viadalon, s bár az első körben búcsúzott, meggyőző teljesítményt nyújtott. Ellenfele így emlékezik vissza erre a meccsre.

„Akkoriban stabilan top százas voltam a világranglistán, azt gondoltam, nagyon jó a sorsolásom, hiszen egy szabadkártyás juniorral kell játszanom. Nem voltam túl jó füvön, jó alkalomnak tűnt ez a meccs arra, hogy gyakoroljak. Meccs közben az járt a fejemben, hogy nem rossz a srác, de akkor nem gondoltam, hogy eléri azokat a magasságokat, ahol most jár.”
SAMPRAS VILÁGRASZÓLÓ LEGYŐZÉSE 

Az első igazán nagy, világraszóló győzelem nem váratott sokat magára. A 2001-es torna negyedik fordulójában Federer Pete Samprasszel mérkőzött meg, és egy ötszettes, 3 óra 41 perces csatában legyőzte az amerikai legendát, ezzel pályafutása során először bejutott a wimbledoni negyeddöntőbe. 

„Hatalmas dolog volt megnyerni azt a meccset, szeretném újra átélni azokat a pillanatokat.” – elevenítette fel emlékeit Federer a számára nagyon fontos mérkőzésről.

000_APP2001070268092.jpg Fotó: Europress/AFP

AZ ELSŐ BAJNOKI CÍM

A rapid tempóban haladó svájci 11. wimbledoni győzelme meghozta számára élete első Grand Slam diadalát, hiszen ezt a győzelmet 2003-ban, mindössze 21 évesen, a Mark Philippoussis elleni döntőben aratta. Egyes szakértők szerint azonban kicsit megkésve jött ez a siker, hiszen már két évvel voltunk a Sampras felett aratott győzelem, és az első negyeddöntős szereplés után. Federer is érezte a nyomást.

„Óriási elégtétel ez a győzelem nekem, hiszen nagy nyomás nehezedett rám, de azt hiszem, most mindenkinek, magamnak is, bizonyítottam. Jobban akartam szerepelni a Grand Slameken, most pedig itt állok a trófeával a kezemben. Erre még gondolni sem nagyon mertem.”
000_PAR2003070625301.jpg Fotó: Europress/AFP

BJÖRN BORG TÁRSASÁGÁBAN 

2007-ben Roger Federer ismét megnyerte a tornát, miután a döntőben egy ötszettes csatában legyőzte Rafael Nadalt. Ezzel a sikerrel a svájci zsinórban ötödször lett Wimbledon bajnoka, megismételve ezzel a svéd legenda, Björn Borg 1980-as tettét. 

„Óriási dolog volt, ugyanakkor hatalmas nyomás nehezedett rám. Láttam Björnt a királyi páholyban, büszkévé tett a jelenléte és a gratulációja.”

000_DV207475.jpg Fotó: Europress/AFP

MINDEN IDŐK LEGJOBB DÖNTŐJE, DE A HATODIK NEM JÖTT ÖSSZE

2008-ban ha lehet még nagyobb volt a nyomás Federeren, hiszen mindenki azt várta tőle, hogy Borg eredményének megismétlése után zsinórban a hatodik tornagyőzelmével állítson fel új rekordot. Erről azonban másként vélekedett az akkor 22 éves Rafael Nadal, aki egy ötszettes, heroikus mérkőzésen legyőzte a svájcit. John McEnroe, aki kommentátorként dolgozott akkoriban, ezt a döntőt a valaha volt legjobb teniszmérkőzésnek nevezte. Hasonlóképpen vélekedett korábbi ellenfele és jóbarátja, Björn Borg is. 

„Ez volt a legjobb teniszmeccs amit valaha láttam. Nagyon boldog vagyok, hogy ott lehettem és átélhettem.”
A DUPLA

2009-ben Roger Federer úgy érkezett Wimbledonba, ahogy addig és azóta sohasem  a Roland Garros bajnokaként. A karrier Grand Slamet teljesítő svájci felszabadultan játszott, aminek eredményeképp, egy újabb ötszettes döntőben legyőzte Andy Roddickot, s ezzel megszerezte hatodik füves pályás Grand Slam-diadalát. Björn Borg és Rafael Nadal után Roger Federer lett a harmadik teniszező az elmúlt  negyven évben, aki egymás után nyerte meg a francia és az angol nyílt teniszbajnokságot. Ráadásul ez volt a 15. Grand Slam-győzelme, amivel abszolút rekorder lett.

A NYOLCADIK 

2017-ben Roger Federer immáron nyolcadik alkalommal lett Wimbledon bajnoka  35 évesen minden létező rekordot átírva diadalmaskodott. Az előző év második felét kihagyó svájci az Australian Open után az All England Tennis Clubban sem talált legyőzőre.

„Talán több szabadságot kell kivennem, hogy ilyen eredményeket érjek el” – viccelődött a svájci legenda a trófeával a kezében.

000_QN3VJ.jpg Fotó: Europress/AFP

Hogy lesz-e 101., netán 102. győzelem még az idei tornán, arra leghamarabb pénteken kaphatjuk meg a választ, az viszont kétségtelen tény, hogy a svájci szupersztár újabb fejezetet követelt magának az egyetemes tenisztörténelem történelemkönyvében.

Szöveg: Nánási Antal
via Wimbledon.com

Hozzászólások