Tenisz - McEnroe híres wimbledoni kifakadását másolta a fiatal amerikai Monacóban
McEnroe híres wimbledoni kifakadását másolta a fiatal amerikai Monacóban
Fotó: Europress/AFP

McEnroe híres wimbledoni kifakadását másolta a fiatal amerikai Monacóban

Németh DánielNémeth Dániel
2018/04/17 09:34

Valószínűleg nincs a Földön olyan teniszrajongó, aki ne látta volna legalább egyszer, amint John McEnroe magából kikelve üvölti a székbíró felé, hogy nem gondolhatja komolyan, hogy a labda - ami jókora mennyiségű krétaport vert fel a vonalról -, kint volt. Jared Donaldson most valami hasonlót produkált Monacóban.

Hétfőn már javában zajlottak az első fordulós meccsek, sor került például az Albert Ramos-Vinolas-Jared Donaldson mérkőzésre is. Az önmagában aligha ütötte volna át a hírküszöböt, hogy az amerikai két szettben kikapott, a papírforma ugyanis épp a 30 esztendős spanyol továbbjutását ígérte. Csakhogy a második szettben, 3-2-es állásnál érdekes jelenetek zajlottak.

McEnroe klasszikusa

Röviden összefoglalva: Ramos-Vinolas ütött egy rossz szervát, a vonalbíró azonban úgy látta, elcsípte a vonalat a labda. Donaldson vissza sem tudta adni az adogatást, a székbíró, Arnaut Gabas pedig kétszer is megerősítette az ítéletet: egyszer, amikor nem bírálta fölül, majd még egyszer, amikor lesétált, megnézte a nyomot, és közölte az amerikaival, hogy a labda bizony rajta volt a vonalon.

Donaldson azért nem volt elragadtatva a bejelentéstől, mert teljesen más nyomra mutatott rá, jó pár centivel a Gabas által jelzettől. Miután a székbíró többször is rámutatott az általa helyesnek vélt nyomra, mondhatni kijött a sodrából az amerikai, előbb nem minden indulattól mentesen - de azért viszonylag még higgadtan - elmondta, hogy "itt van egy nyom".

Majd ezt nyomatékosítandó, megismételte ugyanazt az üzenetet, a biztonság kedvéért már üvöltve.

Donaldson kifakadása

Az amerikai abból a szempontból nem csinált magából bohócot, hogy alapvetően igaza volt, a tévés közvetítések visszajátszásai alapján egyértelműen úgy tűnt, hogy Ramos-Vinolas szervája kint volt. Monte-Carlóban azonban nem alkalmaznak sólyomszemet, mivel salakos versenyeken valamiért ezt még mindig nem érzik fontosnak, pedig a mostani esettől függetlenül, többször előfordult már a múltban jelentős bírói hiba salakon is.

Donaldson a meccs végén nem is fogott kezet a székbíróval, amiért egyébként utólag nem győzött elnézést kérni, hogy "megsértette az érzéseit". Gabas mondjuk egészen biztos, hogy ennél sokkal rosszabbat is elszenvedett már bírói pályája során, ő volt az, akit meg kellett műteni, mert Denis Shapovalov teljes erőből szemen lőtte egy vaktában elcsapott labdával. 

Nem is maradt el az amerikai büntetése, mivel kedden ötezer eurós (másfél millió forintos) pénzbírságot kapott. 


Hozzászólások