Tenisz - Laver-kupa: Nadal bemutatkozásával elhúzhat Európa
Laver-kupa: Nadal bemutatkozásával elhúzhat Európa
Fotó: Europress/AFP

Laver-kupa: Nadal bemutatkozásával elhúzhat Európa

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/21 11:52
A pénteki 3-1-es európai vezetés után szombaton a második nappal folytatódik a Laver-kupa Genfben, pályára lépnek az eddig pihenő tagok, többek között Nadalt és Kyrgiost is láthatjuk. Nézzük meg tehát, van-e esélye egyenlíteni a világcsapatnak!

A Team Europe és a Team World csapatokkal felálló teniszválogatottak a tegnapi nyitónap után ma folytatják küzdelmeket az idén harmadszor megrendezett Laver-kupán. 2017-ben a golfban hasonló elven működő Ryder Cup mintájára jött létre, összehozva ezzel egy tornára a világ legjobb játékosait.

Minden nap három egyes és egy páros meccset rendeznek, tegnap Dominic Thiem és Stefanos Tsitsipas, illetve a Federer-Zverev páros nyert egy pontot Európának, Jack Sock pedig a világcsapatnak. Hosszú sérülés után ez volt az idei első győzelme.

A második és a harmadik napon egyre fokozódik a tét: egy szombati győzelemért 2, egy vasárnapiért 3 pont jár a szabály szerint. Ez különösen Európának jó hír, ha megnézzük a mai meccsek előzményeit.

13:00 órakor Alexander Zverev megkezdi az egyéni szereplését is az amerikai John Isner ellen. Eddigi hét összecsapásukból hatot a világranglista hatodik helyén álló német játékos nyert, ebből egyet a tavalyi Laver-kupán, ami ráadásul Chicagóban volt. Őket követi a hazai pályán játszó Roger Federer és a világcsapat talán leglelkesebb tagja, az ausztrál Nick Kyrgios. A múlt azonban itt is Európa mellé állt, az eddigi hat egymás elleni meccsükből ötöt a svájci nyert, a legutóbbit ő is éppen a tavalyi chicagói hétvégén. Ráadásul Kyrgios csak az első közös mérkőzésükön tudta meglepni hússzoros Grand Slam-győztes ellenfelét még 2015-ben.

Nagyjából hasonló a helyzet az esti program első meccse, a Rafael Nadal – Milos Raonic összecsapás előtt is. Ők ketten találkoztak eddig legtöbbször, eddigi kilenc mérkőzésükből hetet a spanyol nyert, ráadásul a forma is Nadal mellett szól. A spanyol utoljára júniusban, Wimbledon elődöntőjében kapott ki, azóta megnyerte a montreáli tornát és a US Opent is, Raonic pedig végigszenvedte a nyári kemény pályás szezont.

Komolyabb esélye az Európán kívüli csapatnak leginkább az este 20:30-kor kezdődő páros meccsen van. A tegnap egyéniben pontot nyerő Jack Sock és az extra motivációval Genfbe érkező Nick Kyrgios erős szervákkal és vagány játékkal meg tudja lepni a papíron egyébként jobb Nadal-Tsitsipas párost, főleg úgy, hogy a spanyol éppen előtte fejezi be az egyes mérkőzést.

Minden, amit tudni kell az idei Laver-kupáról: Federer-Nadal páros és egyéb csemegék | Hosszabbítás

Szeptember 20-22. között immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Laver-kupa, ahol idén is Európa legjobbjai csapnak össze a világ többi részét képviselő teniszezőkkel. A versenyt az Eurosport élőben közvetíti, segítségül összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az idei kiírásról. Miután tavaly az Egyesült Államok adott otthont az eseménynek, idén ismét Európában, ezúttal a svájci Genfben kerül sor a háromnapos bemutatótornára.

Az európai vezetés és a baljós előjelek ellenére a világcsapat bizakodó. „Két pont hátrányban vagyunk ugyan, de hiszünk benne, hogy vissza tudunk vágni” – nyilatkozta a tegnapi meccsek után Patrick McEnroe, a világcsapat kapitányhelyettese.

„Ha jobban megnézzük a tegnapi meccseket, kétszer csak rövidítésben kaptunk ki, ráadásul Shapovalovnak meccslabdái is voltak.”

Minden további meccslabda és győzelem szombaton 13 órától Genfben és az Eurosporton.

Szerző: Sergő András 

Hozzászólások