Tenisz - Három ok, amiért Simona Halep a favorit Torontóban
Három ok, amiért Simona Halep a favorit Torontóban
Fotó: Europress/AFP

Három ok, amiért Simona Halep a favorit Torontóban

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/05 12:10
Nincs megállás a teniszvilág állandóan úton lévő vándortársulata számára, hiszen alighogy szusszanhattunk egyet a wimbledoni események után, figyelmünket máris a tengerentúl felé szegezzük. A következő hetekben ugyanis mind a férfi-, mind pedig a női mezőny számára rendeznek kiemelt tornákat az Egyesült Államokban és Kanadában, melyek már az év utolsó Grand-Slam-tornája, a US Open-re való felkészülést szolgálják.

Az előttünk álló héten Torontóban ad randevút egymásnak a WTA tour színe java. A mezőnyben természetesen ott lesz a friss wimbledoni bajnok Simona Halep is, aki nem mellesleg címvédőként érkezik a tornára. Egybehangzó vélekedések szerint a kitűnő formában lévő román hölgy a verseny topfavoritja – jelen írásunkban ezt az állítást igyekszünk alátámasztani három megközelítésmód segítségével.

1. Győzelem Wimbledonban klasszisteljesítménnyel

Imponáló magabiztossággal, mindösszesen egyetlen elveszített szettel jutott el az idei füves pályás Grand-Slam-torna döntőjébe Simona Halep, ott azonban azzal a Serena Williamsszel találta magát szembe, aki addigi tíz összecsapásuk közül kilenc alkalommal legyőzte őt. A korábbi világelső román hölgy azonban nem tört össze a sportág szentélye meghódításának lehetőségétől, hanem ellentmondást nem tűrő játékkal, mindössze 56 perc alatt 6-2, 6-2 arányban legyőzte amerikai riválisát. Jellemző statisztikai adat a mérkőzéssel kapcsolatban, hogy a győztes mindössze három ki nem kényszerített hibája volt – a valaha volt legkevesebb, amit a hölgyek wimbledoni döntőjében feljegyezhettünk. Túlzás nélkül állítható tehát, hogy játéka, és ő maga is, érinthetetlen volt. Nem volna meglepő, ha Kanadában is hasonló teljesítménnyel rukkolna elő.

000_1IP5PG.jpgFotó: Europress/AFP

2. Kitűnő kanadai mérleg

Simona Halep minden bizonnyal nagyon kedveli a kanadai WTA tornát, hiszen 2015 óta 17-2-es győzelem/vereség mérleget tud felmutatni a tengerentúlon. Az elmúlt négy évben minden alkalommal eljutott legalább az elődöntőig, vereségeit 2015-ben Belinda Bencic ellen a döntőben, míg 2017-ben Elina Svitolina ellen az elődöntőben szenvedte el. Azzal sem vádolhatjuk meg a román teniszezőt, hogy túlságosan megszokta volna a helyszínt, hiszen Toronto és Montreal évente váltakozva rendezi meg a férfi- és a női tornát. Egész egyszerűen a jelek szerint mindig össze tudja rakni a játékát erre a tornára, ami kiváló formaidőzítéssel is párosul.
Halep eddig kétszer győzött Kanadában (2016, 2018), mindkétszer amerikai játékost verve a döntőben – sorrendben Madison Keyst és Sloane Stephenst. További közös nevező az eddigi tornagyőzelmekben, hogy mindkét alkalommal mindössze két játszmát veszítve tudta elhódítani a trófeát – imponáló magabiztosság. „Nagyon szeretek Kanadában játszani. Valószínűleg ez a legjobb hely számomra, mert itt mindenki nagyon kedves velem.” - nyilatkozta Halep a kitűnő kanadai mérlegéről.

063_1015773930.jpgFotó: Europress/AFP

3. Kemény pályás sikerszéria

Bár eddigi két Grand-Slam-győzelme közül egyiket sem kemény pályán aratta, Halep valószínűleg nagyon kedveli ezt a borítást. Ezt a feltevést támasztja alá az a tény, miszerint eddigi 19 WTA touron aratott tornagyőzelméből 10 született kemény pályán. Tovább árnyalja a képet, hogy a kemény pályás győzelmek között ott van öt kiemelt torna megnyerése, közöttük természetesen a két korábbi kanadai győzelem – úgy tűnik tehát, hogy Románia első wimbledoni bajnoka a fontos győzelmei döntő többségét ezen a borításon aratja. Az pedig már csak hab a tortán, vagy inkább a meggy a habon, hogy Grand Slam-győzelmeit salakon és füvön érte el – kijelenthető tehát, hogy rendkívül sokoldalú játékos, ami az igazi klasszisok ismérve. A győzelmek mellett természetesen vereségeket is találunk, azonban a döntőkben elszenvedett vereségek számában is a kemény pálya diadalmaskodik a többi borítással szemben. 


Sokszor és sokat hivatkozunk statisztikai adatokra, amelyekre egyesek esküsznek, mások pedig csak legyintenek. Az kétségtelen tény, hogy Simona Halep első torontói mérkőzésén nem az eddigi mérlege fog pályára lépni helyette, az önmagában nem hozza meg neki a győzelmet. Minden kétséget kizáróan jó előjelekkel vág neki a tornának, a sportban, főleg egy egyéni sportban, azonban minden elképzelhető. Mindazonáltal a fentiek ismeretében minimum nem lenne meglepő, ha Halep a hét végére háromszoros kanadai tornagyőztesnek mondhatná magát.

Szöveg: Nánási Antal

via Rogers Cup

Hozzászólások