Tenisz - Felix Auger-Aliassime: "Büszke vagyok arra, amit elértem, de tudom, hogy fejlődnöm kell még”
Felix Auger-Aliassime: "Büszke vagyok arra, amit elértem, de tudom, hogy fejlődnöm kell még”
Fotó: Europress/AFP

Felix Auger-Aliassime: "Büszke vagyok arra, amit elértem, de tudom, hogy fejlődnöm kell még”

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/13 19:03
November 5-9. között Milánóban rendezi meg az ATP a 21 éven aluli teniszezők számára kiírt év végi világbajnokságot, a NextGen Finals-t. A részvételét már korábban biztosító Frances Tiafoe és Miomir Kecmanovic után a mögöttünk hagyott héten vált biztossá, hogy a 19 éves kanadai tehetség, Felix Auger-Aliassime is kvalifikált a tornára.

Az idei szezonban a nagyok között helyét stabilizáló kanadai srác első alkalommal vehet részt a korosztálya számára kiírt mestertornán. „Nagyon jó dolgokat hallottam már erről a versenyről és a teniszre gyakorolt hatásáról. Bízom benne, hogy jó játékkal tudok majd előrukkolni, és remélem, hogy sokan ott lesztek, és szurkoltok nekem. Találkozunk Milánóban!” – nyilatkozta az ifjú kanadai egy a minap közzétett videóüzenetben.

A következőkben 5+1 érdekesség által mutatjuk be a jelen egyik nagy tehetségének, és a közeljövő potenciális bajnokának számító kanadai játékost.

1. A legfiatalabb háromszoros ATP-torna döntős Rafael Nadal óta

A jelenleg a világranglista 19. helyén álló Auger-Aliassime az évet még a top 100-on kívül kezdte, reálisan talán azt tűzhette ki célként maga elé, hogy az év végén kétszámjegyű ranglista helyezéssel rendelkezzen. Aztán elkezdett játszani, és ezzel együtt a jó eredmények sem maradtak el. Február végén, világranglista 104.-ként döntőt játszott a riói 500-as versenyen, ahol a szerbiai Györe Lászlótól szenvedett vereséget két szettben, azonban a döntőig vezető úton legyőzte többek között Fabio Fogninit is. A következő kiugró eredményre májusig kellett várni, amikor is ismét döntőzött, ezúttal Lyonban, salakon. Bár vereséget szenvedett a hazai közönségkedvenc Benoit Paire-től, nem lehetett elégedetlen a teljesítményével, hiszen a fináléig vezető úton olyan stabil, tapasztalt ellenfeleket győzött le, mint John Millman vagy Nikoloz Basilashvili. A Lyonban mutatott jó forma pedig a következő tornáján is kitartott, hiszen június elején ismét csak döntőt játszott, ezúttal a stuttgarti füvespályás 250-es versenyen. A vereség miatt itt sem kell szégyenkeznie, hiszen attól a Matteo Berrettinitől kapott ki, aki az idei évben elért eredményeivel (tornagyőzelmek, US Open elődöntő) minden kétséget kizáróan megérkezett a topjátékosok körébe. Auger-Aliassime mindössze 19 évesen ért el oda, hogy háromszoros ATP-torna döntősnek vallhatja magát, ami alapvetően is kiugró adat, ha pedig hozzátesszük, hogy nála fiatalabban csak Rafael Nadal jutott el ilyen magasságokba, még nagyobb lehet az ováció. A bravúr értékét jócskán növeli az a tény, hogy a három finálét két különböző borításon érte el (salak, fű).


auger_cikkbe1.jpg Fotó: Europress/AFP

2. Egy napon említve Roger Federerrel

Feltörekvő teniszezőként nem rossz önbizalomdopping, ha egy napon születtél Roger Federerrel. Nos, Felix Auger-Aliassime számára ez a „segítség” is rendelkezésre áll, hiszen ugyanúgy augusztus 8-án ünnepli a születésnapját, mint a svájci legenda. Az idei évben ráadásul, egészen különlegesre sikeredett az ünneplés, hiszen aznap szülővárosában, Montrealban játszott harmadik fordulós mérkőzést Karen Hacsanov ellen a kanadai 1000-es tornán. Bár a nyitó szettet az ünnepelt vitte el, talpra állítva ezzel a stadionban helyet foglaló 11 000 kanadait, a meccset végül a top 10-es orosz nyerte.

auger_cikkbe2.jpg Fotó: Europress/AFP

„Hihetetlen volt, soha nem hallottam még ennyi embert egyszerre ordítani, elképesztő volt az atmoszféra a stadionban. Az első játszmában, 6-6-nál, amikor térfelet cseréltünk, az öklömet ráztam, és szabályosan éreztem, ahogyan energiával telik meg a testem. Soha addig nem éreztem még hasonlót.” számolt be a „szülinapi zsúrjáról” a kanadai teniszező.

A vereség nem törte meg, ezt bizonyítják a mérkőzés utáni nyilatkozatának szavai is: „Természetesen csalódott vagyok a vereség miatt, nagy esélyt szalasztottam el, ugyanakkor büszke vagyok arra, amit elértem. Nagy nyomás volt rajtam rengeteg elvárással, de azt hiszem megfelelően kezeltem őket. Amikor előnyben vagy és érzed az esélyt a győzelemre, majd ez az esély elszáll, azt nagyon nehéz feldolgozni, de ennek is megvan az oka: azt jelenti, hogy fejlődnöm kell ahhoz, hogy az ilyen típusú meccseket is meg tudjam nyerni és jobban bánjak az ehhez hasonló lehetőségekkel.”

3. Az ATP top 100 „Benjáminja”

A kanadai teniszező jelenleg az egyetlen tinédzser az ATP rangsor első száz helyezettje között, ráadásul 19. pozíciójával a közvetlen elit tagja. Az, hogy ilyen fiatalon ekkora magasságokba jutott, jól mutatja a felkészültségét és az erejét. Érdemes lesz majd a jövő szezonját is figyelemmel követni, amikor az idei jó eredményeinek köszönhetően rengeteg megvédendő pontja lesz.

Vissza a jövőbe: Felix Auger-Aliassime | Hosszabbítás

Sokszor írtunk és beszéltünk már arról, hogy milyen érdekes junior tornák tábláit olvasgatni. Grand Slam tornákon különösen izgalmas, hiszen ott már olvashatunk egy-két ismerős nevet, kiemelési rangsor alapján következtethetünk arra, hogy ki milyen játékerőt képvisel. A legizgalmasabb mégis az, amikor belegondolunk, hogy talán egy jövőbeli világelső vagy Grand Slam bajnok nevét olvassuk, vagy olyasvalakiét, aki évtizedekre meghatározó játékos lesz.

4. Rohamtempójú fejlődés – retteghetnek az ellenfelek?

Sokan és sok helyen méltatták már Auger-Aliassime játékát és fejlődését, itt most a korábbi ötszörös mestertorna-győztes és világelső Andy Roddick véleményét idézzük:

„Van egy tulajdonság, amit mindig árgus szemmel figyelek egy-egy játékosban: az úgynevezett könnyed erő. Az igazán nagyokat, mint például Roger Federert, nem látod kiugrani a cipőjéből azért, hogy erőt vigyen az ütéseibe, a labdák mégis szinte egy kilövőállásból induló rakéta sebességével hagyják el az ütőjét. Felixben úgy látom megvan ez a könnyedség, nagyon szép technikával kontrollálja az ütéseit. A fejlődési üteme talán megijesztheti az ellenfeleket, elég csak a szervájára ránézni: a tavalyihoz képest idén az adogatása már az egyik fegyvere, és ez könnyen aggaszthatja a riválisait.”

auger_szerva.jpg Fotó: Europress/AFP

5. Bevált ígéret

A kanadai tinédzser régóta a teniszért rajongók és a sportágban dolgozók látókörében szerepelt, a jelek szerint ő egy olyan ígéret, aki beváltani látszik a hozzá fűzött reményeket. 14 évesen azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy első XXI. században született teniszezőként követelt helyet magának az ATP rangsorában. 2017-ben pedig, 17 évesen, 1 hónaposan és 5 naposan Richard Gasquet, Rafael Nadal és Lleyton Hewitt után a negyedik legfiatalabb top 200-as játékos lett. 

auger_cikkbe3.jpg Fotó: Europress/AFP

+1: Erős keménypályás teljesítmény

Az írás elején kiemeltük, hogy Auger-Aliassime igen sokoldalú, képes a jó teljesítményre többféle borításon is, azonban arról is érdemes ejteni néhány szót, hogy kifejezetten jó formát mutat kemény pályán. Az eddig idén megrendezett keménypályás mesterversenyek közül Cincinatti kivételével mindenhol megérte legalább a harmadik kört, sőt, Miamiban elődöntőt játszott John Isnerrel. Úgy tűnik tehát, hogy bár valamennyi borításon stabilnak tűnik a játéka, a keménypálya kifejezetten fekszik neki. Különösen jó hír ez a kanadai szurkolóinak, tekintettel arra, hogy a milánói NextGen ATP világbajnokságot szintén ezen a borításon rendezik meg.


via ATP

Szöveg: Nánási Antal

Hozzászólások