Tenisz - Federer és Nadal töketlensége, vagy Djokovic kavarása az ártalmasabb?
Federer és Nadal töketlensége, vagy Djokovic kavarása az ártalmasabb?
Fotó: Europress/AFP

Federer és Nadal töketlensége, vagy Djokovic kavarása az ártalmasabb?

Szabó GáborSzabó Gábor
2019/03/12 11:38

Tekintve, hogy nem egy olyan történetről van szó, amely a széles nyilvánosság előtt zajlik/zajlott, kezdjük egy gyors összefoglalóval: 

Az ATP az elmúlt héten bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg Chris Kermode-nak, a szervezet elnökének év végén lejáró szerződését. Először a játékosok tanácsa szavazott (Djokovic, Anderson, Haase, Isner, Querrey, Lu, Pospisil, Jamie Murray, Bruno Soares és Travaglia) ahol öten szavaztak a szerződéshosszabbítás mellett és öten ellene, majd a három tagú board elé került a döntés, ahol Justin Gimelstob (egykori játékos, edző, felfüggesztett szakkomentátor, a Tennis Channel egyik tulajdonosa), David Edges (a Tennis Channel alelnöke) illetve Alex Inglot ideiglenes tag (a párosjátékos Dominik bátyja, a Sportradar egykori kommunikációs vezetője) egyhangúlag a távozás mellett voksolt.

Roger Federert, Rafael Nadalt és Novak Djokovicot az első Indian Wells-i meccsük után kérdezték meg a történetről. Federer és Nadal egyértelműen 
nemtetszését fejezte ki a döntés miatt, mint ahogyan a Twitteren hasonlóan tett Wawrinka, Hewitt, Magnus Norman, Judy Murray és Feliciano Lopez is. 

Amikor Djokovicot kérdezték, hogy ő miként szavazott, ő mint a player council elnöke, nem kívánt válaszolni a kérdésre.

Dióhéjban ennyi ami történt, ám van még néhány dolog amit feltétlen meg kell említeni. Sokaknak nem tetszett, hogy a szavazásra most kerül sor. Mint ahogyan azt 
korábban már megírtuk, Justin Gimelstob ellen bírósági eljárás folyik az Egyesült Államokban, mert a vád szerint Gimelstob súlyosan bántalmazta Randall Kaplant, annak felesége és kétéves lánya szeme láttára. Azt senki nem vitatja, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ám az azért érdekes, hogy bár Gimelstob az ítélethirdetésig felfüggesztette szakkommentátori munkáját a Tennis Channelnél, addig egy ilyen volumenű kérdésben azért nyugodtan szavazott. 

Fontos azért azt is tudni, hogy a Player Council önmagában nem tudta volna megmenteni Kermode-ot, ha ők a maradás mellett döntenek. Gimelstobék akkor is kirúghatták volna az elnököt ha akarják, csak sokkal kellemetlenebb helyzetbe kerültek volna. Merthogy az ATP 50-50%-ban a játékosok és a versenyek tulajdona, és a versenyrendezők egyértelműen Kermode-ot támogatták. Optikailag pedig nyilván nem szerencsés kirúgni valakit, akivel a játékosok és a versenyrendezők is elégedettek, mert rajtuk kívül ugye nincs senki.

Sokan nagyon jó elnöknek tartják/tartották Kermode-ot, hiszen elnöksége alatt 60%-al emelkedtek a pénzdíjak, remek szponzori megállapodásokat hozott tető alá (Emirates, Nitto), bevezette a Next Gen-döntőket. Kermode egy olyan szervezetet dirigált elég ügyesen, sokak megelégedésére, ahol a fő tulajdonosok, a játékosok és a versenyrendezők gyakran ellenérdekelt felek.

A legfontosabb azonban azt hiszem az, hogy Kermode kirúgása ennek ellenére korántsem váratlanul történt.

Régóta lehetett hallani arról, hogy Gimelstob Kermode helyére pályázik, Novak Djokovic is többször kifejtette, hogy nagyobb hatalmat (vulgo több pénzt) szeretne a játékosoknak, sőt, belengették egy esetleges játékosszakszervezet létrehozását is. És bár kétségtelen, hogy faragatlan dolog volt Novaktól a Federerrel való megbeszélést a szavazás utáni napra tenni, azért azt is meg kell jegyezni, hogy idejük éppen lett volna találkozni korábban is, Federer kezdeményezhetett volna korábban is, ha beszélni akart Noléval. Mint ahogyan felhívhatta volna akár Nadal is Nolét bármikor, ha már nála van a telefonja, ahogyan azt a sajtótájékoztatón említette. 

Hülyén hangzik, de igaz: ha mi itt Óbudán tudtuk, hogy Kermode-ot ki fogják rúgni, akkor nem létezik, hogy Rafa, Roger ne hallottak volna róla. Azt, hogy mi lesz, azt azért elég sokhelyütt elmondták, leírták az elmúlt hónapokban. Nehéz elképzelni, hogy pont ők, akiket a döntés közvetlenül érint, ne hallottak volna róla. Pláne, hogy akik elmondták, leírták azt, hogy mi készül, azok pontosan ugyanabban a közegben mozognak, ahol Federer és Nadal. 

A különbség pusztán annyi, hogy ők azon túl, hogy megszellőztették információikat, leírták amit hallottak, leírták, hogy szerintük mi lesz, tenni egyebet nem tudtak. Mint ahogyan azt hiszem Wawrinka és Hewitt sem tudott volna többet tenni a sajnálkozók közül.

Tenni egyedül Roger és Rafa tudott volna Kermode megmentéséért, akár külön-külön is, de együtt egészen biztosan. 

Ki tartja azt elképzelhetőnek, hogyha Roger és Rafa nyilvánosan kiáll Kermode mellett, még a szavazás előtt, akkor bárki ki meri őt rúgni? Vagy ha nem is állnak ki nyilvánosan Kermode mellett, mert valamiért nem akarnak, akkor felhívják az érintett 13 embert. 

Vagy ha Djokovicot nem akarják, akkor a maradék 12-t? 

Hozzászólások