Tenisz - Dominic Thiem: Megelőzöm Roger Federert a világranglistán!
Dominic Thiem: Megelőzöm Roger Federert a világranglistán!
Fotó: Europress/AFP

Dominic Thiem: Megelőzöm Roger Federert a világranglistán!

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/02/18 18:48
Roger Federer világranglistán elfoglalt harmadik helyét ostromolja Dominic Thiem, aki az Ausztrál Open döntője után a héten első kiemeltként tér vissza a pályára Rióban.

Matteo Berrettini és Diego Schwartzman visszalépésével első kiemelt és egyben fő esélyes lett Dominic Thiem a február 17-én indult Rio de Janeiro-i ATP 500 keménypályás tornán, hiszen az őt követő kiemeltek – Dusan Lajovic, Cristian Garin és Guido Pella – ellen mindenképpen az osztrák a favorit.

Thiem kihagyta a múlt heti 250-es Buenos Aires-i viadalt,  ahol korábban győztes is volt, helyette inkább Bécsben edzett. A munkát február 9-én kezdte, erőnléti edzéseket vett, Marko Andrejic és Dennis Novak voltak partnerei.

Rióban már edzőjével, a chilei Nicolas Massuval együtt igyekeznek megvédeni a 2017-es címet, hiszen Thiem tavaly ugyanitt már az első körben kiesett, így most jó az esély sok pont begyűjtésére.

Ezzel nem titkolt célja beérni a világranglistán a jelenleg harmadik Roger Federert, hogy így elérje élete eddigi legjobb helyezését, de ami még fontosabb: befogja a Nagy Hármast.

Dominic Thiem éve nehezen indult. Az ATP Kupán három meccsből kettőt elveszített. Az év első Grand Slam-tornáján megverte az akkor meg világelső Rafael Nadalt, és 2:1-re a vezetett a döntőben Novak Djokovic ellen is, de végül öt szettben kikapott élete harmadik Grand Slam-döntőjében. Ez egyben az első, amit nem salakpályán játszott.

Rióban azonban ismét visszatér kedvenc borításához, ami szintén növeli esélyeit, főleg, ha olyan teniszt mutat, ami döntőig vitte őt Melbourne-ben. 85 ponttal áll a svájci mögött, és valószínűleg előzni fog, mert Federernek 500 pontot kell megvédeni Dubaiban.

Dominic Thiem fociról, nőkről, edzőváltásról és egyenlő pénzdíjakról | Hosszabbítás

Nem nyert még Grand Slam-tornát, nem szokott nekimenni a székbíróknak egy neki nem tetsző ítéletet követően, nem hőbörög a pályán és nem hajigál vizes flakonokat sem. Oké, néha ripityára tör egy-egy ütőt, de a frusztráció levezetésének itt vége is. Nem, Dominic Thiem egy jó fiú. Sokak szerint ezért is nem fényesebb mostanra már az eredménysora.

Onnantól azonban ismét nehéz dolga lesz az osztráknak: éppen egymás ellen játszották a döntőt az év első Masters-tornáján Indian Wellsben, amin Dominic Thiem győzött. Utána tornát nyert Barcelonában, elődöntőig jutott Madridban és döntőig menetelt a Roland Garroson. A salakszezon után pedig további tornákat nyert, a tavalyi évben otthon a bécsi 500-as volt az utolsó. A világbajnokság és az idei Melbourne-i torna összesen 2000 pontját megismételni pedig különösen nagy falat lesz. Ehhez további szintlépésre van szükség.

„Harmadik szeretnék lenni a világranglistán, ezt pedig ezen a tornán tudom leginkább elérni; ez a célom a következő hetekre. Nagyon szeretem Riót és általában Dél-Amerikát. Nem volt nehéz elhatározni, hogy idejöjjek; salakon játszani nekem mindig felér egy hazai pályával.”via Tennisworld


Hozzászólások