Tenisz - Ezentúl a 39-szeres GS-győztes Billie Jean King nevét viseli a Fed-kupa
Ezentúl a 39-szeres GS-győztes Billie Jean King nevét viseli a Fed-kupa
Fotó: Europress/AFP

Ezentúl a 39-szeres GS-győztes Billie Jean King nevét viseli a Fed-kupa

HosszabbitásHosszabbitás
2020/09/17 17:20
A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) Billie Jean King Kupára nevezte át a Fed-kupa női csapatversenyt, melynek döntőjét a következő három évben Budapesten rendezik.

Az ITF csütörtökön jelentette be, hogy az 1963-ban életre hívott sorozat a jövőben az amerikaiak egyesben, párosban és vegyes párosban összesen 39-szeres Grand Slam-bajnokának a nevét viseli, aki hétszer hódította el a Fed-kupa trófeáját.

“Billie Jean King mindig is úttörő szerepet töltött be. Tagja volt az első Fed-kupán győztes amerikai csapatnak 1963-ban, megalapította a WTA-t és betöltötte annak első elnöki címét, és ő az első női sportoló volt, aki az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb civil kitüntetésében részesült. Ma egy újabb “első helyet” ad ehhez a listához. Az új név méltó tisztelgés mindaz előtt, amit elért, és egyúttal maradandó örökséget biztosít, amely játékosok és szurkolók generációinak sorát fogja inspirálni”  – mondta David Haggerty, az ITF elnöke.

A Fed Kupa átszervezése tavaly kezdődött el, amikor a világszervezet 18 millió dollárra növelte az összdíjazást - melyből 12 milliót kapnak a játékosok -, ezzel egy rangra emelte a férfi Davis Kupával. A 12 csapatos döntő rendezési jogát tavaly Budapest nyerte el, így 2022-ig a Papp László Sportaréna ad otthont az egyhetes tornának, az idén áprilisi eseményt azonban a koronavírus-járvány miatt jövőre halasztották.

“Semmihez sem hasonlítható érzés a hazádat képviselni és egy csapat tagjának lenni, ezért olyan különleges és fontos számomra ez a sorozat. Megtisztelő, hogy a női tenisz csapat-világbajnokság a nevemet viseli, és ez egy olyan felelősség, amit nem fogok könnyelműen venni. A mi feladatunk ezt a víziót megosztani a fiatal lányok következő generációival, mert ha látod a jó példát, te magad is azzá válhatsz” – mondta Billie Jean King.

075_szaniszlA³-notitle200211_npGGL.jpgFotó: Europress/AFP

A legendás játékos februárban részt vett az áprilisra tervezett döntő sorsolásán is a budapesti Szépművészeti Múzeumban. Akkor a magyarok a címvédő francia és az orosz csapatot kapták ellenfélül.

MTI/Sportsmarketing Hungary

Hozzászólások