Tenisz - Ázsia expressz Andy Murrayvel
Ázsia expressz Andy Murrayvel
Fotó: Europress/AFP

Ázsia expressz Andy Murrayvel

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/23 13:55
Szeptember 23-án egy háromállomásos ázsiai túrába kezd Andy Murray, a britek háromszoros Grand-Slam-győztes teniszezője. Ez a mondat normál körülmények között nem bírna komoly hírértékkel, hiszen a skót a közelmúlt egyik éljátékosa, és természetes, hogy beiktat még két felkészülési tornát a Sanghaj Masters elé. Esetünkben azonban ez mégis komoly hír.

A teniszrajongók, és talán a sportág iránt kevésbé érdeklődők számára is, nagyon megrendítő volt Andy Murray levonulása a Rod Laver Aréna pályájáról az idei év januárjában, miután ötszettes vereséget szenvedett Roberto Bautista Aguttól az év első Grand Slam-tornájának első körében. A torna előtti sajtótájékoztatón Murray elcsukló hangon ecsetelte, hogy akkora fájdalmat érez a már többször műtött csípőjében, hogy Wimbledon lesz az utolsó versenye. Sőt, azt is belebegtette, hogy ha a fájdalomcsillapítók nem segítenek, akkor már a wimbledoni szereplést sem forszírozza. 

murray_2.jpg Fotó: Europress/AFP

Andy Murray nem az a feladós típus. Hazai megítélésével kapcsolatban korábban viccesen azt lehetett olvasni, hogy ha nyer, akkor az angolok is örülnek a sikernek, hiszen brit győzelem született. Ha viszont veszít, akkor egy skót. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a csípőjével való hosszas hadakozás alatt egy emberként állt mögötte egész Nagy-Britannia és a világ is, itt nem volt helye az angol/skót megkülönböztetésnek. Andy Murray pedig ezúttal sem adta fel. 

Az Ausztrál Open után pár hónappal már mosolygós fotót posztolt kórházi ágyáról büszkén értesítve a világot, hogy túl van a műtéten, készül a visszatérésre. Május környékén már Andy Murray ütögetéseit ábrázoló videók járták be a közösségi oldalakat, mindenki láthatta, hogy a skót újra megpróbálja. A pályára való visszatérésre végül a Queen’s Clubban került sor, ahol Feliciano Lopez oldalán a páros tornán indult, amit partnerével meg is nyert. Okos döntést hozva a wimbledoni szingli indulást nem vállalta, helyette közönségcsalogató vegyespáros meccseket játszott Serena Williams partnereként.

Az amerikai kemény pályás szezonban védett ranglistás helyezésének köszönhetően elindulhatott a Cincinatti mesterversenyen, ott azonban kétszettben kikapott attól a Richard Gasquet-tól, akit azt megelőző hat mérkőzésükön legyőzött. A Winston-Salem-i 250-es torna első fordulóbeli búcsúja után pedig gondolt egyet, és 14 év után újra challenger versenyen indult. A sors furcsa rendezése, hogy Murray a Rafa Nadal Openen indult Mallorcán, amely versenyt a spanyol szupersztár teniszakadémiáján rendezik meg. A döntés hátterében egyszerű volt az ok: Murray meccseket akart játszani. A húzás bejött, a skót két kört ment, jó erőben érezte magát, így most szintet lép. 

A szintlépés jegyében október elején pályára lép a Sanghaj Mastersen, ahova szabadkártyát kapott a szervezőktől. A felkészülés és az akklimatizáció keretében a mestertornát megelőzően Murray játszik a zhuhai 250-es, valamint a pekingi 500-as versenyen is. Az elmúlt héten pedig azt is bejelentette, hogy ott lesz a brit csapattal a 2020-as év legelején, az Ausztrália három városában (Brisbane, Perth, Sydney) megrendezendő, vadonatúj tornán, az ATP Cup-on

Andy Murray tehát újból megpróbálja, hogy legalább megközelítse azt a szintet, amit a sorozatos sérülések előtt képviselt. Részrehajlás nélkül, pusztán emberi szolidaritást tanúsítva sokan szurkolnak neki, hogy sikerüljön. Az akaraterejével egészen biztosan nem lesz gondja. Ha pedig összejön, ki tudja, talán a jelenlegi Nagy Hármas újra Fantasztikus Négyessé bővülhet.

via Tennis.com

Szöveg: Nánási Antal

Hozzászólások