Ausztrál Open - Pozitív doppingtesztje ellenére elutazhatott az Ausztrál Open helyszínére a top 30-as teniszező
Pozitív doppingtesztje ellenére elutazhatott az Ausztrál Open helyszínére a top 30-as teniszező
Fotó: Europress/AFP

Pozitív doppingtesztje ellenére elutazhatott az Ausztrál Open helyszínére a top 30-as teniszező

Kálmán LaciKálmán Laci
2021/01/16 15:25
Dayana Yastremska játékjogát bő egy héttel ezelőtt függesztette fel a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF), miután a 20 éves játékosnak pozitív lett a doppingtesztje. Az ausztrál szövetség most azért vizsgálódik, mert tudomásukra jutott, hogy az ukrán játékos ennek ellenére felszállt az Ausztrál Open helyszínére tartó gépre.

Az ITF tájékoztatása szerint az ukrán játékos november 24-én, versenyen kívül adott vizeletmintájában a tiltólistán szereplő meszterolonra bukkantak. Ez az anabolikus szteroid növeli a tesztoszteron szintjét a szervezetben. A szabályoknak megfelelően Yastremska játékjogát felfüggesztették, ezért is volt meglepő, amikor nyilvánosságra került egy kép, melyen látszik, hogy Svetlana Kuznetsovával együtt rajta van a Melbourne-be tartó gépen.

Yastremska visszautasította a doppingvádat, mint mondja, tudományos bizonyítéka van arra, hogy a pozitív tesztje csupán valamilyen szennyeződés következménye lehet. A világranglista 29. helyén álló játékos fellebbezhet az előzetes felfüggesztés ellen, az ITF legutóbbi közleménye szerint azonban ő ezt eddig nem tette meg. 

"A meszterolont csak nagyon alacsony koncentrációban mutatták ki a vizeletemben" - írta közleményében Yastremska. "Ez az alacsony koncentráció és a két héttel korábbi negatív tesztem azt sugallja a számomra, hogy itt valami szennyeződésről lehet szó."

A felfüggesztett játékjog ellenére korántsem biztos, hogy bárki is szabályt sértett volna. Yastremska azzal, hogy felszállt a gépre, az ausztrál szövetség pedig azzal, hogy a munkatársaik hagyták őt elutazni Melbourne-be. Richard Ings, az Ausztrál Antidopping Ügynökség korábbi vezetője azt mondja, egy felfüggesztett játékos nem vehet részt semmilyen, a tornák által szervezett tevékenységben. A kérdés az, vajon az ausztrál szövetség által biztosított utazás ilyen tevékenységnek számít-e. 

Yastremska jelenleg még rajta van az Ausztrál Open nevezési listáján, és ha más döntés nem születik, a 14 napos karantén alatt a többi játékoshoz hasonlóan edzhet is majd. Az ausztrál szövetség nem adott ki közleményt, de az AAP hírügynökség úgy tudja, vizsgálatot indítottak az ügyben. 

Az első kérdés, hogy ha Yastremska annyira biztos az igazában, mégis miért nem nyújt be fellebbezést. A következő pedig, hogy ha ezt megteszi, de a kérelmét elutasítják, azaz nem játszhat, akkor vajon ki kell-e fizetnie a repülőút költségeit.

Ubitennis

Hozzászólások