Ausztrál Open - Roger Federer kihagyja az Ausztrál Opent - árulta el a svájci ügynöke
Roger Federer kihagyja az Ausztrál Opent - árulta el a svájci ügynöke
Fotó: Europress/AFP

Roger Federer kihagyja az Ausztrál Opent - árulta el a svájci ügynöke

Németh DánielNémeth Dániel
2020/12/28 06:34
Szponzorált tartalom
A cikk támogatója a porsche logo
Roger Federer kihagyja a 2021-es Australian Opent, közölte az ügynöke az Associated Presszel. Tony Godsick szerint a térdműtét után lábadozó svájci rehabilitációja és felkészülése jól halad ugyan, ám nem olyan ütemben, hogy tökéletesen felkészüljön a február elejére halasztott Grand Slamre. Ehelyett inkább a hó végén, valamelyik kisebb tornán teszteli formáját.

A 20-szoros Grand Slam-győztes klasszis legutóbb a 2020-as Ausztrál Openen lépett pályára tétmérkőzésen. Idényének egy térdsérülés vetett véget, ami miatt műtétre kényszerült, ráadásul első nekifutásra komplikációk léptek fel, így egy újabb beavatkozásra szükség volt. Federer tehát többnyire rehabilitációval töltötte az évet, ütőt pedig csak ritkán ragadott, mondjuk, ha mégis, az nagyot szólt az interneten. A második műtét után november körül tért vissza a teniszpályára, legalábbis a közösségi médiás bejegyzései alapján.

A svájci állapotával kapcsolatban december közepén jelentek meg aggasztó hírek, amikor egy díjátadón maga Federer árulta el, lemaradásban van a tervekhez képest. "A második operáció óta nem volt visszaesés, az előző hat hónapban folyamatos volt a fejlődés. Miközben elégedett vagyok a mostani állapotommal, azt kívánom, bárcsak több időm lenne felkészülni. Volt egy tervünk, és elhatároztuk, hogy annyi időt hagyunk, amennyi csak szükséges. Még nem vagyok 100%-os. Ez egy versenyfutás az idővel az Australian Open előtt" - mondta.

Federer nem biztos abban, hogy felépül az Ausztrál Openre, a visszavonulást is megemlítette | Eurosport

Roger Federer két térdműtéten is átesett 2020-ban, így az Australian Opent leszámítva a teljes szezont kihagyta. A svájci állapotáról mindeddig biztató hírek érkeztek, november elején már az ütős edzéseket is megkezdte a közösségi médiás posztjai alapján. Egy hétvégi díjátadón azonban már arról beszélt, egyáltalán nem olyan biztos, hogy ott lesz az év első GS-tornáján.

Federer neve azóta felkerült többek között az ATP-kupa és az Australian Open nevezési listájára is, családjával pedig Dubaj felé vette az irányt. Már ekkor leszögezték: az utazás önmagában semmit sem jelent, hiszen a Federer család hagyományosan a Közel-Keleten tölti az ünnepeket. Ezzel együtt azt is kiemelték, hogy a svájci Dubajban is folytatni fogja felkészülését, hogy mielőbb visszatérhessen. Tony Godsick, Federer ügyvédje és üzlettársa azóta az AP-nek megerősítette, az Ausztrál Open idén kimarad a programból.

"Roger úgy döntött, hogy nem játszik a 2021-es Australian Openen. Jelentős lépéseket tett meg az elmúlt hónapokban a térdével és az erőnlétével. Azonban a csapatával (Severin Lüthi, Ivan Ljubicic és Pierre Paganini) történő konzultációt követően úgy döntött, az a legjobb, ha elhalasztja a visszatérést az Australian Open utánra. Ezen a héten veszem fel a kapcsolatot a február végén kezdődő versenyekkel, majd azt követően összerakjuk a programot az év hátralévő részére" - magyarázta az ügynök.

Ezzel biztossá vált, hogy megszakad egy újabb legendás sorozat Federer pályafutásában: 2000-es debütálása óta ugyanis valamennyi Australian Openen rajthoz állt, ebből hat alkalommal meg is nyerte a tornát. Idén a svájci a legjobb négyig jutott Melbourne-ben, de már a Tennys Sandgren elleni negyeddöntős párharcot is sérülten fejezte be. Ezt követően pályára lépett a Fokvárosban 50 ezer néző előtt megrendezett jótékonysági mérkőzésen, azóta viszont nem volt játékra alkalmas állapotban.

via AP

Hozzászólások