Ausztrál Open - Rafáról
Rafáról

Rafáról

Szabó GáborSzabó Gábor
2010/01/22 20:27

rafa10Tudom, hogy elég leírnom ezt az egy nevet, máris repülnek a sarokba a leckefüzetek, százak ugranak le az MSN-ről, sőt ínségesebb időkben tán még a www.barbie.com látogatottsága is megérzi,  ha rosszat írok róla.

De vállalom. Megpróbálom teniszszakmai szempontok alapján elhelyezni Rafát a Rafák közt. Sőt talán a többiek között is.

Úgy gondolom, hogy húzhatunk egy vonalat, a tavalyi második félévvel nincs nagyon értelme foglalkozni, nincs teniszező, aki ugyanolyan formában képes visszajönni egy sérülés után, úgyhogy az egyetlen izgalmas kérdés a mi lesz Rafával.

Képes lesz-e olyan fordulatot adni a karrierjének, mint tavaly Roger?

Játszani egyenlőre idén sem játszik úgy, mint 2008-ban, úgy meg pláne nem, mint 2009 elején, bár azt hiszem ezt azért magyarázni kell. Idei meccseit két nagy csoportra kell osztani. Vagy háromra, felfogás kérdése, hiszen Adu Dhabival, bemutató torna révén nagyon nem foglalkoznék. Aki más véleményen van, annak ajánlanám figyelmébe Nadal: május óta nem nyertem tornát bekiabálását a Hit for Haiti gála végjátékában.

Szóval én két részre osztanám az idei meccseit.

Egyfelől, játszott eddig két, azaz két játékossal, aki reálisan megszorongathatta, másfelől meg van a többi. Utóbbival az égadta világon semmi probléma, meggyőző, erőtől duzzadó, agresszív játék. Beleköthetetlen. Ezeket a feladatokat úgy gondolom ugyanúgy oldja meg, mint korábban. Nincs értelme nagyon foglalkozni vele.

Akad azonban a másik halmaz, és gyorsan jegyezzük meg, hogy ide pillanatnyilag két mérkőzés tartozik, a Davydenko és a Kohlschreiber elleni, tehát a minta korántsem nevezhető reprezentatívnak, de ezzel a szinttel azért már akadnak problémák.

Két meccs, egy győzelem, hétből négy megnyert játszma. De ettől még az összkép lehetne jó is. Ellenben nem az. A legjobb Nadal soha nem veszít meccslabdáról, a legjobb Nadal nem kap ki egy 6/0-ra megnyert szett után, a legjobb Nadal nem engedi be a lelkileg szanaszét tört Kohlschreibert a meccsbe, a legjobb Nadalt ma nem érintette volna meg az ötödik játszma szele.

A mai meccsen nem látszott, ki a jobb teniszező.

Csak az látszott, ki a jobb versenyző. És egy olyan tornán, ahol azért a németnél nagyobb formátumú nyerők is vannak még versenyben, ez picit aggasztó. Karlovic nem jelenthet problémát, bár mondjuk két-három kiflit leszámítva nem igazán érezte ma az elütéseket, illetve a röpte elleni játékot, de ha Ivo gondot okoz, akkor azt hiszem régen rossz. Utána jöhet ugye Murray, és az a kulcsmeccs.

Ha jó játékkal, simán nyer, még bármi lehet.

Ha rossz játékkal, simán kikap, akkor küzd majd tovább, nem az a feladós típus.

Ha jó tenisszel kikap? No azt hiszem, akkor van bajban.

Wilander - hadd nyugtassak meg néhány kommentelőt, Mats mocskosul ért hozzá - mondja folyamatosan, hogy a legjobbak Söderlinget másolják, úgy teniszeznek Nadal ellen, ahogy azt Robin tette a Garroson, továbbá, hogy a legjobbak elhiszik, hogy nyerhetnek Nadal ellen. És én úgy hiszem, hogy pontosan ezek miatt Rafának jobbnak kell lennie, mint korábban, ha ugyanzokat az eredményeket szeretné elérni.

És ez még nagyon messze van.

Hozzászólások