Ausztrál Open - Djokovic elfáradt mentálisan év végére, de az Ausztrál Opennek frissen vág neki
Djokovic elfáradt mentálisan év végére, de az Ausztrál Opennek frissen vág neki
Fotó: AFP

Djokovic elfáradt mentálisan év végére, de az Ausztrál Opennek frissen vág neki

Németh DánielNémeth Dániel
2021/02/07 19:15
Novak Djokovic - a sérüléssel bajlódó Rafael Nadallal ellentétben - pozitív előjelekkel várhatja a 2021-es Ausztrál Opent. Úgy érzi, azt követően, hogy az előző idényben mentálisan és fizikálisan is kimerült, a holtszezonban sikerült feltöltődnie, így ismét remek formában van. A célja pedig nem is lehet más, mint ott folytatni, ahol tavaly abbahagyta. 

A világelső bízik abban, hogy az idei Australian Openen tapasztalt váratlan, szokatlan helyzetek közül már mindennel találkoztak, és a továbbiakban a körülményekhez képest simán le tudják bonyolítani a tornát. Szerinte azonban most olyan helyzet állt elő, hogy a szervezőktől a játékosokig bezárólag mindenki csak reménykedni tud ebben, egyébként pedig teljesen kiszámíthatatlan, mi történik a következő napokban. Ezzel együtt kijelentette, hogy a szervezők remek munkát végeztek, és az eddigi bonyodalmak sem rajtuk múltak.

"A Tennis Australia mindent megtett, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsák a játékosoknak, de ez sajnálatos módon nem rajtuk múlt, a kormány hozta a döntéseket. Így sokan esélyt sem kaptak, hogy labdába üssenek több mint 15 napon át. Szóval kemény volt, de ilyen pillanatokban próbálunk nyugodtak és higgadtak maradni, megőrizni az ép elménket, amennyire csak lehetséges, az energiánkat és az időnket pedig a legfontosabb dolgokra irányítani. Muszáj alkalmazkodnunk a körülményekhez" - magyarázta Djokovic.

Az előző idénnyel kapcsolatban elárulta, a rengeteg változás nagyon megviselte a játékosokat mentálisan, hiszen egészen új helyzethez kellett alkalmazkodniuk: a nézők nélküli stadionok és a különböző teniszbuborékok világához. Éppen ezért ő is azt érezte, hogy idény végére teljesen kimerült mentálisan és fizikálisan egyaránt, így a holtszezonban nagy figyelmet kellett fordítania a megfelelő regenerálódásra. Úgy érzi, mostanra sikerült túllendülnie a holtponton, és a szokásos motivációjával érkezett meg Melbourne-be.


"Mentálisan és fizikálisan egy kicsit kimerültnek éreztem magam az idény végére, de persze sikerült világelsőként zárnom az évet, ami önmagában is nagy siker, így 2020-ra pozitív érzésekkel gondolhatok vissza. Az idényt viszont másképp szerettem volna kezdeni, legalábbis mentálisan, és máshogy is érzem magam. Fizikálisan rendben vagyok, hosszú előszezonunk volt, kaptunk időt, hogy összeszedjük és kipihenjük magunkat. Edzettünk, építgettük a formánkat" - fogalmazott a világelső, majd azt is hozzátette: az ATP-kupán is pozitív tapasztalatai voltak.

Djokovicnak nem kimondottan kellemes a sorsolása, éppen ezért meg is kérdezték tőle, próbál-e tartalékolni a Jeremy Chardy elleni nyitómeccsen. A 17-szeres Grand Slam-bajnok úgy gondolja, rutinjára támaszkodva képes lesz felmérni, mennyi energiát kell befektetnie, de általánosságában meccsről meccsre szeret haladni ezeken a versenyeken. Bár elismerte, hogy ez klisének hat, hiszen minden teniszező ezt mondja, szerinte ez a helyes gondolkodásmód, majd tartott egy rövid gyorselemzést Chardy teniszéből.

"Jó ideje nem játszottam Jeremy ellen, de nagyon jó a mérlegem ellene. Tudom, hogy nagy fegyverekkel rendelkezik, elsősorban a szervája és a tenyerese az, ezeket próbálja majd használni. Általánosságában szereti a gyorsabb borításokat, remekül használja a nyeséseket, nagyon jó a hálónál. Komoly sikereket ért el az évek során párosban. Tudom, hogy neki nem lesz veszítenivalója, ezért próbálom majd olyan jól kezdeni a meccset, ahogyan csak tudom" - fogadkozott Djokovic, aki hétfőn, az esti programban kezdheti meg idei AO-menetelését.

 

Hozzászólások