Ausztrál Open - "Tisztelet Djokovicnak, ő az egyetlen kivételezett játékos, aki kiállt mellettünk"
"Tisztelet Djokovicnak, ő az egyetlen kivételezett játékos, aki kiállt mellettünk"
Fotó: Europress/AFP

"Tisztelet Djokovicnak, ő az egyetlen kivételezett játékos, aki kiállt mellettünk"

Kálmán LaciKálmán Laci
2021/01/24 12:30
Belinda Bencic egyike azon játékosoknak, akik nem feltétlenül fogadják el az Ausztrál Open szervezőinek különböző döntéseit. Egy héttel azután, hogy megkezdte a szigorú karantént Melbourne-ben, a svájci mesélt arról, hogy gondolkodik a kialakult helyzetről, és megvédte Novak Djokovicot is.

Bencic számára minden azzal kezdődött, hogy azon a gépen, amelyen ő is utazott, valaki pozitív koronavírus-tesztet produkált. Ennek eredményeként sok társával együtt elvesztette azt a lehetőséget, hogy gyakorlópályán edzzen, konditeremben erősítsen, és egyáltalán, hogy elhagyja a szállodai szobáját.

A 23 éves svájci szerint a szervezők előzetesen nem informálták őket arról, hogy a dolgoknak ilyesféle kimenetele is lehet. Csalódott volt továbbá amiatt is, hogy mindeközben hat játékos kivételezett bánásmódban részesül Adelaide-ben. Az elmúlt egy hétben azért némiképp finomított az álláspontján.

"Azt, hogy ők hatan külön buborékban vannak, értem" - mondta Bencic. "Ők a legjobbak, ők teszik a legtöbbet a sportágunkért."

Úgy tűnik tehát, hogy magát eltérő bánásmód tényét Bencic elfogadta, arra azért rámutatott, szerinte mi a probléma ezzel az eljárással.

Djokovic javaslatcsomagot nyújtott be a szervezőknek, ám az álláspontok nem közeledtek | Eurosport

Továbbra is feszült a helyzet a teljes karanténban ragadt teniszezők és a szervezők között. A helyi hatóságok döntésének értelmében marad a rendkívül szigorú, 14 napos karantén, közben pedig a könnyített karanténban lévő játékosok egy része is kénytelen volt kihagyni az edzést a transzport problémái miatt. Novak Djokovic ezalatt levelet írt a szervezőknek, amelyben megoldásokat javasolt.

"Craig Tiley is megvédte azt az álláspontot, hogy ők kivívták maguknak a jogot, hogy kivételezzenek velük. Ez számomra rendben is van. De ha ez a helyzet, akkor ne hirdessék mindenfelé, hogy ők az egyenlő bánásmódot támogatják. Ne beszéljünk akkor egyenlőségről meg korrektségről."

Bencic kitért arra is, hogy az egyenlőtlenség a szobák elosztásánál is megnyilvánul. A játékosoknak még egy hetet kell eltölteniük a nekik rendelt szobákban.

"Azzal is nehezen békélek meg, hogy a hivatalos szállodákban vannak, akik nagyobb szobát kaptak, míg mások jóval kisebbet. Ami engem illet, nekem jutott egy kerékpár, mások azonban nem. Ez sem fair."

Szerinte az lesz a legnagyobb kihívás, hogy amikor majd kiszabadulnak a karanténból, sikerüljön megúszniuk sérülés nélkül.

"A legnagyobb probléma egyértelműen a sérülésveszély. A közvélemény nem feltétlenül van tisztában azzal, hogy ahhoz, hogy magas szinten tudjunk teljesíteni, az izmainkat, a szalagjainkat megfelelő állapotban kell tartani. Tizennégy nap hatalmas kiesés. Csak akkor adok ekkora szünetet magamnak, amikor vakáción vagyok. Amikor kiszabadulunk a szobából, mindent elölről kell majd kezdeni. Nagyon óvatosnak kell majd lennünk, hogy elkerüljük a sérülést."

Novak Djokovic teljesen elszakadt az anyaföldtől | Eurosport

A cím igazolásául legyen elég egyetlen mondat Djokovic leveléből, melyet az Ausztrál Tenisz Szövetségnek címzett: "Move as many players as possible to private houses with a tennis court to facilitate training" - magyarul: amennyi játékost csak lehet, teniszpályás házakban kell elhelyezni, hogy megfelelő körülmények között edzhessenek.

Mint ismeretes, Novak Djokovic egy hat pontból álló javaslatcsomagot adott át a szervezőknek, melyért kapott azóta hideget, meleget. Bencic egyértelműen kiállt a világelső mellett.

"Tiszteletem Djokovicnak, ő volt az egyetlen a kivételezettek között, aki kiállt mellettünk. Nagyra értékelem, hogy erőfeszítéseket tett azért, hogy a szigorú karanténban lévő játékosok körülményei javuljanak. Ez szép volt tőle."

sportskeedaessentially sportstennis now

Hozzászólások