Ausztrál Open - Öt dolog, amit tudni érdemes Rafael Nadal második körös ellenfeléről
Öt dolog, amit tudni érdemes Rafael Nadal második körös ellenfeléről
Fotó: Europress/AFP

Öt dolog, amit tudni érdemes Rafael Nadal második körös ellenfeléről

Németh DánielNémeth Dániel
2021/02/11 06:24
Rafael Nadal az Ausztrál Open második körében a világranglista 177. helyén álló, szaúdi születésű, de amerikai színekben versenyző Michael Mmoh-val találkozik. Az ATP összegyűjtött néhány érdekességet a 23 éves teniszezőről.

Michael Mmoh az Australian Open első fordulójában fantasztikus feltámadást produkált Viktor Troicki ellen. Az egykori világranglista-12. szerbnek volt 2-0-s előnye, illetve a negyedik szettben még adogathatott is a győzelemért, ám mindkét alkalommal visszaengedte ellenfelét a meccsbe. Sőt, a döntő szettben is megvolt Troickinak a brékelőny és a 3:0-s vezetés, hogy aztán Mmoh sokadszorra visszatáncolva a szakadék széléről megfordítsa a meccset. Az ötszettes és több mint négyórás küzdelemnek pedig egy Rafael Nadal elleni meccs lett a jutalma.

Az ATP.com összegyűjtött öt dolgot, amit érdemes tudni a világranglista 177. helyén rangsorolt, amerikai színekben versenyző teniszezőről.

Szaúd-Arábiában nőtt fel, amerikai-ausztrál állampolgár

Gyerekkorának nagy részét Mmoh Szaúd-Arábiában töltötte. Ápolónőként dolgozó édesanyja, Geraldine O'Reilly Írországból származik, de ausztrál állampolgársággal is rendelkezik. Édesapja, a szintén teniszező Tony Mmoh (105. helyig jutott a ranglistán) Nigériában született.

Michael Mmoh 13 éves korában költözött Amerikába.Fotó: Europress/AFP

Michael Jordanről nevezték el, és már korán magával ragadta a sport

Mmoh már gyerekként kitűnt a szorgalmával: hatéves volt, amikor apukájának feltűnt, hogy hajnalban a ház falának ütögette a labdát, vagy épp karikák segítségével gyakorolt. Kilencévesen a helyi U18-as teniszversenyeket járta, és a nyílt szaúdi tornákra is benevezett.

Mmoh egyébként a Chicago Bulls hatszoros NBA-bajnok legendájáról, Michael Jordanről kapta a nevét.

13 évesen költözött az USA-ba

Tehetségére korán felfigyeltek, és ez megalapozta az első igazán nagy változást az életében. 12 éves volt, amikor részt vett a junior teniszezők nagy presztízsű versenyén, a floridai Orange Bowlon, ahol a legendás edző, Nick Bollettieri kiszúrta őt és ösztöndíjat ajánlott neki. Mmoh kapva kapott a lehetőségen és elköltözött otthonról, hivatalosan ma is Floridában él. "Michael Mmoh-ban a méretei voltak a legérdekesebbek" - mondta Bollettieri. "Imádta teljes erőből püfölni a labdát, ami megtetszett benne."

Mmoh hosszú időt töltött Glenn Weiner kezei között, aki Kei Nishikori edzője is volt három éven keresztül. Tavaly a járvány miatti leállás idején Miomir Kecmanovic és Sebastian Korda társaságában edzett a környéken.

A hazai pálya előnyét élvezheti Ausztráliában

Mmoh anyukája 2016 decemberében Melbourne-be költözött, arra a környékre, ahol néhány unokatestvére is lakott. Az amerikai éppen ezért a második otthonának érzi a várost, szinte minden karácsonykor ellátogat ide; talán ez is magyarázat arra, miért élvezi ennyire az Australian Opent. Elmondása szerint különösen a helyi ételeket kedveli.

Karrierjét egyelőre a Challenger-tornák határozták meg leginkább.Fotó: Europress/AFP

"Jártam New Yorkban, mindenfelé Európában és az Államokban. De számomra Melbourne az első a világon. A második a kultúra lenne. Az emberek nagyon kedvesek és vendégszeretők. Mindig készen állnak, hogy segítsenek, épp ezért jól érezzük magunkat Melbourne-ben. Sosincs kellemetlen érzés bennünk, ha Melbourne-ben járkálunk. Ez óriási plusz."

Főként a Challenger Touron próbálkozott, Nadal a legnehezebb ellenfele

Pályafutása során Mmoh 10 győzelmet ért el ATP-szinten, sikereinek többsége inkább a Challenger Tourhoz kötődik. A 23 éves teniszező ötször jutott ezen a szinten döntőbe, legutóbbi győzelmét Knoxville-ben szerezte 2019-ben. Azon a versenyen igen meggyőző teljesítményt nyújtott, hat meccsen egyetlen szettet veszített el. Ez a helyszín más szempontból is különleges lehet neki, hiszen első Challenger-trófeáját is ott gyűjtötte be, akkor 18 éves volt.

A Nadal elleni meccs messze a legnagyobb kihívás lesz Mmoh pályafutásában. Ez lesz mindössze a második alkalom, hogy top 10-es játékossal találkozik, korábban egy másik spanyollal, Roberto Bautista Aguttal futott össze az Ausztrál Openen. Őt egyébként győzte már le, a Miami Openen verte meg az akkor épp világranglista-15. Bautista Agutot.

via ATP

Hozzászólások