Ausztrál Open - Mi kell ahhoz, hogy hőség miatt szüneteljen a játék Ausztráliában?
Mi kell ahhoz, hogy hőség miatt szüneteljen a játék Ausztráliában?
Fotó: Europress/AFP

Mi kell ahhoz, hogy hőség miatt szüneteljen a játék Ausztráliában?

Németh DánielNémeth Dániel
2018/01/19 17:34

Az Ausztrál Open szervezői megvédték a tornán alkalmazott kánikula protokollt azt követően, hogy több játékos is panaszkodott az extrém körülményekre. Elméletben van lehetőség a program halasztására, az időjárás azonban - legyen az bármennyire is furcsa - eddig nem volt eléggé extrém, hogy a szabályok szerint is meghozhassák ez a döntést.

Csütörtökön a hőmérők 40 fokot mutattak, szenvedtek is tőle a nappali programban a játékosok. Novak Djokovic "brutálisnak" nevezte az időjárást, ami az egészségüket tekintve "épp a határon" volt. A hírek szerint a szerb maga kérte, hogy a délelőtt játszhassa le a meccsét, később ezt a sajtótájékoztatón nem erősítette meg.

Ellenfele, Gael Monfils azt mondta, alig kapott levegőt. "Úgy 40 percig haldokoltam a pályán, nehezen kaptam levegőt. Szerintem ez volt a legnehezebb körülmény, amiben valaha is játszanom kellett. Mindegy hogyan edzel a hőségben, vagy mennyire szereted, nagyon kemény."

Andrea Petkovic a 6-4-re megnyert első szett után két 6-0-s szettel folytatta, így búcsúzott Ausztráliától. "Próbáltam túlélni. Együtt érzek a szurkokkal is. Sok idős ember szeretné nézni a teniszt, mellettük pedig vannak még gyerekek és egészségi problémákkal élők is."

Federer szerint ezzel is meg kell birkózniuk

Roger Federer eddig mindegyik alkalommal az esti programban kapott helyet. Bár a körülmények kellemesebbek, ez így is 33 fokos hőséget jelentett a csütörtöki mérkőzésén. A svájci szerint ez is benne van a játékban, különösen Ausztráliában.

"Ha a csúcsra szeretnél érni, bármilyen körülményen túl kell jutnod. Tudtuk, hogy nagyon meleg lehet Ausztráliában. Korábban voltak olyan versenyeink, amikor négy 40 fokos nap volt zsinórban. Most vagyunk kettőnél. Ez nagy kihívás. Nehéz erre felkészülni. De tudjuk, hogy ez itt megtörténhet. Láttam persze, hogy a többiek szenvednek. Amíg nem történik baj, addig nincs ezzel gond."

A svájci azt is hozzátette, nehéz meghozni a játék felfüggesztéséről szóló döntést. "Mit teszel ilyenkor? Megállítod az összes meccset? A szerencsésebb srácok a nagyobb pályákon folytathatják tető alatt. A többiekét pedig áttolják a következő napra? Az jó lenne? Az sem ideális megoldás. Mindenkinek ugyanazokkal a körülményekkel kell szembesülniük."

A 40 fok önmagában nem elég

Az Ausztrál Openen természetesen van kánikulára vonatkozó protokoll. Ahhoz, hogy a játék felfüggesztése mellett döntsenek és/vagy bezárják a tetőket legalább 40 fokra van szükség, emellett viszont a relatív páratartalmat mérő nedves hőmérséklet mutatónak is 32,5 fokot kell mutatnia.

Ezek közül eddig csak az előbbi érvényesült, a levegő viszont száraz.

Craig Tiley, az Ausztrál Open versenyigazgatója megvédte az eddig meghozott döntéseiket. "A protokoll a játékosokkal való konzultáció után jött létre. Felhívnám arra is a figyelmet, hogy a legtöbb helyet - legyen szó a Közel-Keletről vagy más helyekről, ahol extrém meleg van, nincs kánikula protokoll."

"A játékosoknak biztosítunk jégmellényeket, többet pihenhetnek, a székek pedig árnyékosak. Profi sportolókról van szó. Ez egy szabadtéren rendezett verseny. Ameddig csak lehetséges, azt szeretnénk ha ez így is maradna. Ezzel egy időben szeretnénk azt is biztosítani, hogy a játékosok egészségéről is gondoskodjunk."

Utoljára 2014-ben fordult elő, hogy a hőség miatt felfüggesztették a játékot Melbourne-ben, akkor zsinórban három napon át volt 40 fok felett a hőmérséklet.

Hozzászólások