Ausztrál Open - Doppingvétség miatt nem indulhat az Ausztrál Openen a top 30-as teniszező
Doppingvétség miatt nem indulhat az Ausztrál Openen a top 30-as teniszező
Fotó: Europress/AFP

Doppingvétség miatt nem indulhat az Ausztrál Openen a top 30-as teniszező

HosszabbitásHosszabbitás
2021/02/03 17:47
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyben hagyta Dayana Yastremska játékjogának felfüggesztését, így az ukrán teniszező pozitív doppingmintája miatt nem indulhat el a hétfőn rajtoló ausztrál nyílt bajnokságon.

A sportági világszövetség (ITF) január elején közölte, hogy a női világranglista 29. helyezettjének november 24-én, versenyen kívül adott vizeletmintájában a tiltólistán szereplő meszterolonra bukkantak. Ez az anabolikus szteroid növeli a tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintjét a szervezetben.

A 20 éves játékos visszautasította a doppingvádat, és fellebbezést nyújtott be az ITF-hez, amely elutasította azt, és érvényben hagyta az ideiglenes eltiltását, így Yastremska a CAS-hoz fordult.

Pozitív doppingtesztje ellenére elutazhatott az Ausztrál Open helyszínére a top 30-as teniszező | Eurosport

Dayana Yastremska játékjogát bő egy héttel ezelőtt függesztette fel a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF), miután a 20 éves játékosnak pozitív lett a doppingtesztje. Az ausztrál szövetség most azért vizsgálódik, mert tudomásukra jutott, hogy az ukrán játékos ennek ellenére felszállt az Ausztrál Open helyszínére tartó gépre.

A CAS szerdán közölte, a gyorsított eljárás során arra a döntésre jutott, hogy érvényben hagyja az ITF ítéletét.

Yastremska - aki eddig három WTA-tornán diadalmaskodott - a felfüggesztése ellenére elutazott Ausztráliába, balszerencséjére azonban olyan repülőjárattal, amelynek utasai között több pozitív koronavírus-esetet azonosítottak. Így egyike lett annak a 72 játékosnak, aki kéthetes szigorú karanténba került Melbourne-ben.

MTI

Hozzászólások