Ausztrál Open - Fucsovics négy szetten keresztül küzdött, de nem bírt Raoniccsal
Fucsovics négy szetten keresztül küzdött, de nem bírt Raoniccsal
Fotó: Europress/AFP

Fucsovics négy szetten keresztül küzdött, de nem bírt Raoniccsal

HosszabbitásHosszabbitás
2021/02/12 10:58
Fucsovics Márton négy szettben kikapott a 14. helyen kiemelt kanadai Milos Raonictól pénteken az ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában.

A magyar Davis Kupa-válogatott vezére hétfőn az ausztrál Marc Polmanst, szerdán pedig a háromszoros Grand Slam-bajnok svájci Stan Wawrinkát búcsúztatta egyaránt ötszettes csatában, a két találkozón összesen 8 óra 12 percet töltött a pályán. A világranglistán 15. kanadai szervakirály - aki 2016-os wimbledoni döntője után harmadik is volt - előzőleg az argentin Federico Coria és a francia Corentin Moutet ellen összesen egy szettet vesztett, így kipihentebben várhatta a pénteki meccset.

A harmincéves ellenfél mindkét eddigi találkozójukat megnyerte, ezeket Stuttgartban vívták füvön, 2018-ban és 2019-ben. Kettejük pályafutásáról sokat elárul, hogy míg Fucsovics eddig 3,5 millió dollárt keresett pénzdíjakból, Raonic már csaknem 20 milliónál tart.

000_92T84U.jpgFotó: Europress/AFP

Az 1573 Arenában rendezett harmadik meccs kellemes 23 fokban és meglepően gyér közönség előtt kezdődött, a rangsorban 55. Fucsovicsot ugyanakkor mintegy húszfős, zászlókkal, parókákkal és sálakkal felszerelt magyar szurkolótábor köszöntötte hangos "hajrá, Magyarország" skandálással. Raonic stílszerűen egy 210 kilométer/órás ásszal nyitott, majd stabil adogatójátékok következtek mindkét oldalon. Először a nyíregyházi teniszezőnek kellett bréklabdákat hárítania 3:4-nél, majd a játszmát lezáró rövidítésben a kanadai 5-0-ra elhúzott, és onnan már behúzta az 56 perces szettet.

A folytatásban maradt a szervacsata, hosszabb labdamenetek elvétve akadtak, és végre összejött a várva várt brék (2:0), Raonic az idei torna során először vesztette el a szerváját. Csakhogy a 196 centis rivális nagyszerűen irányított bombaerős tenyeresével, és rögtön visszazárkózott. Már úgy tűnt, hogy jön az újabb tie-break, amikor az egyre magabiztosabb nyíregyházi teniszező fogadóként két szettlabdához jutott, és a másodikat egy fantasztikus tenyeressel az alapvonalra ütötte.

000_92T7UT.jpgFotó: Europress/AFP

Szűk két óra elteltével a felek nekirugaszkodtak a harmadik felvonásnak, melyben a 29 éves magyar 2:2-nél elbukta a szerváját, majd 2:5-nél ápolást kért jobb combjára-csípőjére. A szett ezzel együtt csakhamar elúszott, a kanadai pedig lendületben maradt, a negyedik játszmában villámgyorsan 5:1-re meglépett, és Fucsovics - akit tavaly a szupersztár Roger Federer állított meg a melbourne-i nyolcaddöntőben - innen már csak egy gémet tudott hozni. A találkozó 3 óra 11 percig tartott.


Fucsovics fáradtan összegzett a csata után az MTI-nek:

"A taktika az volt, hogy a végén egy nagy tenyeressel beütöm a meccslabdát. Hát, akadt egy két hiba a taktikában... Komolyra fordítva a szót, az az igazság hogy nem szeretek jatszani Raonic ellen. Ráadásul kicsit meglepett, hogy jól tartotta játékban a labdát, és kevesebbet hibázott, mint gondoltam."

Az ápolásról a magyar teniszező közölte, nemcsak a combjával és a csípőjével akadtak gondjai:

"Az az igazság, hogy mindenem fájt. Küzdöttem, ez ma ennyire volt elég. Eljutottam két ötszettes meccsel a harmadik körig, úgyhogy nem maradt hiányérzetem. Köszönöm, hogy sokan szorítottak értem, nagyon jólesett" - fűzte hozzá.


Eredmény:
férfiak, 3. forduló (a 16 közé jutásért):
Milos Raonic (kanadai, 14.)-Fucsovics Márton 7:6 (7-2), 5:7, 6:2, 6:2

MTI

Hozzászólások