Tenisz - A linzi győztes Aryna Sabalenka kétszeri edzőváltást követően megtalálta a siker receptjét
A linzi győztes Aryna Sabalenka kétszeri edzőváltást követően megtalálta a siker receptjét
Fotó: Europress/AFP

A linzi győztes Aryna Sabalenka kétszeri edzőváltást követően megtalálta a siker receptjét

Nánási AntalNánási Antal
2020/11/18 17:18
Az elmúlt héten rendezték a WTA Tour szezonzáró versenyét Linzben, amelyet harmincéves fennállása során Aryna Sabalenka személyében másodszor nyert meg fehérorosz teniszező. A csonka szezon végét meghajtó, és az utolsó két tornát megnyerő Sabalenka sikerével ráadásul TOP 10-es játékosként vonulhat pihenőre és kezdhet neki a 2021-re való felkészülésnek.

A WTA szinten 2016 óta versenyző fehérorosz játékos pályaíve négy évvel ezelőtti debütálása óta meredeken ível felfelé. 2017-ben az első, teljesen a profik között eltöltött szezonjában az évet a TOP 100-ban fejezte be, 2018-tól kezdődően pedig TOP 20-asként már a szűkebb elit tagjának mondhatja magát. Februári dohai, valamint októberi ostravai tornagyőzelmét követően Linzben idei harmadik WTA Tour versenyét nyerte meg, beállítva ezzel saját 2019-es rekordját, amikor szintén három versenyt sikerült megnyernie. Tornagyőzelmeinek kollekciója két 2018-as sikerrel lesz teljes, összességében elmondható tehát, hogy a fiatal fehérorosz tehetség ellentmondást nem tűrően tör előre a női mezőnyben. Ütőereje miatt a szakírók közül sokan Serena Williams utódját látják benne ─ ennek megfelelően játékának egyik fő fegyvere az adogatás. Erős szerváiból Linzben is bemutatót tartott, Jasmine Paolini elleni első fordulós mérkőzésén ráadásul megeresztett egy 192 km/h-s adogatást, amivel a nap leggyorsabb szerváját produkálta. Ostravában is nagyban a szerváinak köszönhetően tudta megnyerni a tornát. Honfitársa, Viktoria Azarenka ellen a döntőben 77%-os arányban ütötte be az első adogatásait, a labdamenetek elindítása tehát komoly fegyver Sabalenka ütőrepertoárjában.

063_1270141999.jpgFotó: Europress/AFP

Egy évvel ezelőtt, 2019 novemberében váratlan és súlyos tragédia rázta meg, édesapja, Szergej ugyanis minden előzmény nélkül elhunyt. Személyében Sabalenka mentorát és legfőbb támaszát veszítette el, nem véletlen, hogy nagyon érzelmes pillanat volt, amikor idén februárban Dohában, kezében a trófeával, elcsukló hangon ajánlotta sikerét az őt most már csak felülről figyelő édesapjának. Az egyébként is felfelé ívelő pályaívet mutató Sabalenka azonban ennek a veszteségnek is köszönhetően kettőzött erővel készül azóta. Elmondása szerint ugyanis édesapja nagyon szerette volna, ha egy nap a lánya vezetné a WTA világranglistáját, ennek a célnak pedig képes mindent alárendelni. A sikerek pedig a jelek szerint nem is maradnak el.

000_1PG7SI.jpgFotó: Europress/AFP

2020-ban ugyanis, dacára a járványhelyzet versenynaptárra mért csapásainak, kifejezetten eredményes évet tudhat maga mögött. Három tornagyőzelme mellett kétszer elődöntőt játszott (Adelaide, Strasbourg), előbbi eredményének köszönhetően, holtversenyben a szintén háromszoros győztes Simona Haleppel, a szezon legeredményesebb játékosa lett. Ott volt mindhárom megrendezett Grand Slam-tornán. Ausztráliában a nyitóforduló, a US Openen a második kör, míg a Roland Garrosson a harmadik forduló jelentette a végállomást. Ha mindenképpen támadási felületet keresünk Sabalenka eddig pályafutásában, az egyértelműen a GS-mérleg, egy 2018-as US Open nyolcaddöntő jelenti ugyanis eddig a legjobb eredményt, amit a négy nagy torna valamelyikén el tudott érni. Ez a forma kísértetiesen hasonlít a férfimezőnyből Alexander Zverev eredménysorára, aki hamarabb nyert 1000-es versenyeket és lett világbajnok, minthogy eljutott volna egy Grand Slam-torna elődöntőjébe vagy döntőjébe. A Grand Slam-eken nyújtott teljesítményével kapcsolatban Sabalenkának is van hiányérzete:

„A Grand Slam-eken általában elámulok attól, hogy mekkora versenyen is vagyok, és ez görcsössé tesz. A jövőben megpróbálok ezen változtatni, és úgy odaállni egy-egy mérkőzésre, hogy hozni tudjam a játékomat. Korábban kicsit túlgondoltam a dolgot, mindent kontrollálni akartam. Most már látom, hogy ez rossz hozzáállás volt.”

Az igazsághoz persze hozzátartozik az is, hogy Sabalenka GS-áttörése csupán egyesben várat magára, 2019-ben ugyanis, Elise Mertens-szel az oldalán, párosban megnyerte a US Opent. Egyébként is kiváló páros játékosnak számít (a legfrissebb ranglistán 5.-ként jegyzik), Ostravában ráadásul duplázni tudott, hiszen az egyéni mellett, szintén a belgával az oldalán, a páros tornát is behúzta.

063_1173185974.jpgFotó: Europress/AFP

Sabalenka sikereinek értékét az a tény is emeli, hogy szezon közben edzőt váltott, felkészítését manapság ráadásul az edzőként eddig tapasztalatlan Anton Dubrov irányítja, aki korábban ütőpartnerként volt a stáb tagja. A fehérorosz játékos edzéseit korábban évekig Dmitrij Tursunov vezette, vele azonban épp a páros sikert hozó US Open alatt váltak el az útjaik. Az idei újraindulást követően Dieter Kindlmann tűnt fel a játékos boxában, ez a munkakapcsolat sem volt azonban hosszú életű, a Roland Garros előtt pedig véget is ért. Ekkor lépett előre Dubrov, és az azóta begyűjtött két egyéni és egy páros tornagyőzelem eddig igazolja a kissé merész húzás jogosságát:

„Jó döntés volt, hogy Antonnal edzőként kezdtünk el együtt dolgozni. Szeretnék a jövőben vele dolgozni, mert végre olyan ember van mellettem, aki igazán ismer, nekem pedig nem kell túlgondolnom a munkát. Korábban sok energiámat vitték el mellékes dolgok, és ezek miatt kevesebb erőm maradt a meccsekre.”

Az új edző és a vele érkező új módszerek jelentősen átszabták Sabalenka közvetlen mérkőzés előtti felkészülését, nevezetesen a bemelegítést. Linzben is szembetűnő volt, hogy a fehérorosz teniszező nemcsak úgy ímmel-ámmal lötyögte végig a bemelegítést, hanem teljes erőből szerválgatva, mintegy mutatta is ellenfelének, hogy sok jóra ne számítson ellene. Saját elmondása szerint erre azért is volt szüksége, hogy valóban versenydrukkal, megfelelő hőfokon tudjon elkezdeni egy-egy mérkőzést:

„Rájöttem, hogy nagyon sokat kell a bemelegítés alatt mozognom, hogy elkezdjem érezni a pályát. Nem elég, hogy középről ütök pár szervát és átteszek pár keresztet ─ el kell, hogy fáradjak még a meccs előtt. Azt vettem észre, hogy ez a hozzáállás segít nekem abban, hogy a mérkőzés elejétől éles legyek a pályán.”

000_8V99PL.jpgFotó: Europress/AFP

Aryna Sabalenka tehát 2020-ban egyértelműen jelezte, a jövőben komolyan számolni kell vele a WTA Tour mezőnyében. Amennyiben fejlődési ívét tartani tudja, és az ütőpartnerből edzővé avanzsáló szakmai vezetés is gyümölcsöző lesz a továbbiakban is, a fehérorosz versenyző számára minden bizonnyal 2021 meghozhatja a várva várt áttörést a Grand Slam-torná(ko)n is.

via WTA Tour

Hozzászólások