Tenisz - Allez les Bleus - Davis Kupa a franciák felől
Allez les Bleus - Davis Kupa a franciák felől
Fotó:Europress/Getty

Allez les Bleus - Davis Kupa a franciák felől


2014/11/20 15:36

A teniszvilág nagyjából azóta DK lázban ég, hogy kiderült: Svájc - és ezzel Federer  is - ott lesz a döntőben... A kihagyott londoni vb finálé óta pedig nem túlzás azt állítani, hogy az egész világ a Davis Kupa döntőre figyel, - tudjátok a "Rogers Cup" döntőre.

Nem véletlen ez, hiszen a sportág egyik halhatatlanjáról van szó. Halhatatlanjáról, akinek nagyon régen kellett olyan címért játszania, (és aki miatt nagyon régen kellett, vagy lehetett olyan címért szorítani) amit még soha nem nyert meg. Sokáig nem volt esélye sem rá, hogy ilyet nyerjen, úgyhogy most mindenki nagyon akarja ezt a győzelmet.

A másik talán hasonlóan nagyon hiányzó cím Federernek a Roland Garros győzelem volt, sokáig tűnt az is elérhetetlennek. Talán nem annyira, mint a DK, hiszen jóval inkább csak Rogeren múlt – és épp ezért jóval közelebb is jár hozzá többször is. Annak megszerzése 2009-ben került a mostanihoz hasonlóan karnyújtásnyi távolságra. Utoljára talán 2009-ben “szorított a világ” ennyire neki. Azt meg is nyerte.

Mennyi idő telt el azóta? Annyi, amennyi alatt Federer:

Kétszer is volt ismét világelső.

Tizenöt 1000-es tornadöntőt játszott. Ebből nyolcat meg is nyert.

Hat GS döntőt játszott. Ebből kettőt meg is nyert.

Négy ATP vb döntőbe jutott be.Ebből hármat le is játszott.Kettőt pedig meg is nyert.

És négyszeres apuka lett.

Mindenki.

Leszámítva a franciákat. Meg talán a nagyon fanatikus francia drukkereket - bár még ebben sem lennék biztos. Szóval mi a helyzet most a "kékekkel"? Nagyon készülnek arra, hogy A TÖRTÉNELMI siker méltó gátjai lehessenek. De a legnagyobb nehézséget számukra talán nem is maga a helyzet - tudni illik,hogy talán a valaha-volt-legnagyobb motivációval kiálló Federer (már ha a federeri motiváció terén van egyáltalán létjogosultsága fokozhatóságról beszélni) vezette Svájcot kell legyőzniük - okozza. Hazai SALAK ide vagy oda, a dolog talán furcsamód azon áll vagy bukik, hogy DK csapathoz képest túl jó a felhozataluk.

Nincs egy egykori  világelsőjük, nincs egy egyéni GS győztesük (pláne nem kettő), és valószínűleg azt sem túlzás állítani, hogy nincs egy igazán nagyformátumú játékosuk. De mégis. Olyan sok a játékosuk, hogy túl sok a variációs lehetőség. Nem lehet előre tudni, hogy melyik kombináció tud ténylegesen működni. Hogy mikor ki lenne A JÓ választás. Mert ahogy mondani szokás, a puding próbája az evés. A nehézség pedig az, hogy a franciák most csak egyet "kóstolhatnak". Aztán vagy bejön, vagy nem.

Én nem szívesen lennék Arnaud Clément helyében...

(Viszont bárki más megteheti most képzeletben, vagy a L'Equipe honlapján!)

Szponzorált tartalom
A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a porsche logo
Hozzászólások