Tenisz - A címvédő franciák és az oroszok lesznek a magyarok ellenfelei Budapesten
A címvédő franciák és az oroszok lesznek a magyarok ellenfelei Budapesten
Fotó: Europress/AFP

A címvédő franciák és az oroszok lesznek a magyarok ellenfelei Budapesten

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/11 19:17
A címvédő francia, illetve az orosz csapat lesz a magyar női teniszválogatott ellenfele a Fed Kupa döntőjében, amelyre április 14. és 19. között kerül sor Budapesten.

Az már a keddi sorsolás előtt eldőlt, hogy Belgiummal, Svájccal és Szlovákiával biztosan nem találkoznak a házigazdák a csoportmérkőzések során, mivel ez a három csapat a Fed Kupa-ranglista alapján egy kalapba került a magyarokkal. Így az volt a kérdés, hogy a francia-ausztrál-amerikai-cseh, illetve a fehérorosz-német-orosz-spanyol négyesből melyik együtteseket kapják Babos Tímeáék.

A Szépművészeti Múzeumban tartott sorsoláson a nemzetközi szövetséget (ITF) vezető David Haggerty mellett jelen volt a Fed Kupa nagyköveteként Billie Jean King amerikai teniszlegenda, aki egyesben, párosban és vegyes párosban összesen 39 Grand Slam-trófeát gyűjtött. A magyar női élteniszt a párosban Roland Garros-bajnok Temesvári Andrea és a világranglista 13. helyéig jutoó Szávay Ágnes képviselte.

David Haggerty közölte, izgalmas hétnek néznek elébe áprilisban Budapesten, amely ideális helyszíne lesz a tornának, és a játékosok mellett a szurkolók is szeretik a várost.

Billie Jean King elmesélte, hogy pályára lépett az első Fed Kupa-párharcban 1963-ban, és azóta nagyon messzire jutott a sorozat. Az új formátumról úgy vélekedett: a nők a finálé során megmutathatják a világnak, hogy megérdemlik ezt az eseményt.

Az ünnepségen a magyar junior női együttes segítségével sorsolták ki a csoportokat, Juhász Gábor szövetségi kapitány együttese az A csoportban küzd majd meg a tavalyi döntőben az ausztrálokat legyőző franciákkal, valamint az oroszokkal.

"Mi már azzal nyertünk, hogy otthont adunk a döntőnek ebben a csodálatos városban" - szögezte le Juhász Gábor, hozzátéve, hamarosan megkezdődik az egyeztetés a csapattagokkal, akik jelenleg szerte a világban versenyeznek.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, büszke arra, hogy az ITF Budapestet választotta, és a szervezők mindent megtesznek majd azért, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a modern formában megújuló Fed Kupának.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár megköszönte a bizalmat a nemzetközi szövetségnek, és kifejtette, hogy Budapest többek között a Fed Kupa vagy a nyári labdarúgó Európa-bajnokság révén igazi globális sportfőváros lett.

A Papp László Sportarénában sorra kerülő 12 csapatos fináléba - amelynek jövőre és 2022-ben is Budapest ad otthont - az amerikai, a fehérorosz, a svájci, az orosz, a német, a belga, a szlovák és a spanyol gárda a kvalifikációból jutott tovább, míg a magyarok a rendező jogán, az ausztrálok és a franciák tavalyi döntősként, a csehek pedig szabadkártyával szerepelnek. A négy csoportgyőztes jut be az elődöntőbe, a párharcok két egyes és egy páros mérkőzésből állnak majd.

A szövetségi kapitányoknak tíz nappal a torna előtt kell leadniuk a csapatnévsort.

Az ebben a formában idén bemutatkozó döntő összdíjazása 18 millió dollár, melyből 12-t a játékosok kapnak, hat pedig a szövetségeknek jut.

MTI

A Fed Kupa-döntő csoportjai:

A csoport: MAGYARORSZÁG, Franciaország, Oroszország
B csoport: Ausztrália, Fehéroroszország, Belgium
C csoport: Egyesült Államok, Spanyolország, Szlovákia
D csoport: Csehország, Németország, Svájc
Szponzorált tartalom
A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a porsche logo
Hozzászólások