Téli sportok - WFG Continental Cup - 1. nap
WFG Continental Cup - 1. nap
Fotó: CCA/Michael Burns

WFG Continental Cup - 1. nap

HosszabbitásHosszabbitás
2015/01/09 10:24

Calgary-ban megkezdődtek a küzdelmek a 2015-ös Word Financial Group Continental Cup-on, ahol Kanada kihasználta a hazai pálya előnyét, és 7-2-es előnyre tett szert az első játéknap után.

A csapatversenyekkel kezdődött meg a sorozat, ahol két női és egy férfi mérkőzést láthatott a közel 1500 néző. A hölgyeknél az újoncnak számító Val Sweeting-nek nem sikerült a bemutatkozás, az Anna Sidorova vezette orosz csapat magabiztos, 7-3-as győzelmet aratott, ami az egyetlen európai siker maradt a nyitónapon.

A kétszeres kanadai bajnok Rachel Homan szoros csatát vívott a svéd válogatottal, de a hetedik endben egy hit and roll után Maria Prytz nem tudta kiütni az ellenfél kövét, ezzel kétpontos hátrányba kerültek, amit a nyolcadik - egyben utolsó - endben egy szinte lehetetlen dobást próbáltak a skandinávok, ami sikertelen lett, így 7-2-es vereséget szenvedtek.

A férfiaknál pályára lépett az olimpiai bajnok Brad Jacobs és csapata, akik a 2013-as világbajnok Niklas Edinékkel csaptak össze. Azon a világbajnokságon pont ez a két csapat játszotta a döntőt, ráadásul Kanadában sikerült nyernie a svédeknek, igaz, akkor más csapattal állt fel az olimpiai bronzérmes skip. Szoros volt az összecsapás, viszont kétszer is sok pontot írhattak volna a Jacobs-ék, ám kétszer is számukra szerencsétlen módon kipattant két kövük is, így csak 1-1 pontot tudtak szerezni. A kanadaiak a hatodik és a nyolcadik endben is lopni tudtak ellenfelüktől, 4-1-re diadalmaskodva.

Később a vegyes-páros mérkőzésekkel folytatódott a verseny. Ez a versenyszám áll a legtávolabb a versenyzőktől, legtöbbjük nem, vagy csak 1-2 meccsen (leginkább a korábbi Continental Cup-ok valamelyikén) játszott vegyes-páros curlinget. A legtapasztaltabb játékos ilyen téren Torger Nergard - Thomas Ulsrud harmadik játékosa - aki tavaly megnyerte a norvég vegyes-páros OB-t. Ennek ellenére rosszul kezdett a Maria Prytz-cel kiegészült duó, mindketten sok hibával játszottak és ezt rendre ki tudta használni a Rachel Homan- E.J. Harnden páros. A hetedik endig nem szerzett egyik csapat sem egy pontnál többet, ám ekkor Homan eldobta a take out kövét, mellyel esély lett volna a négyre skandináv oldalról, de az utolsó kő sem lett hibátlan, így csak három pontot ért ez az end. Az utolsó endre egy pontos svéd-norvég előnnyel fordultak a csapatok, ahol végül lett volna esély a két pont megszerzésére, de Homan széleset dobott a draw (helyezett) kövével, így 5-5 lett a találkozó végeredménye.

A másik két meccsen sima kanadai győzelem született, így 2,5 pontot szereztek az észak-amerikaiak.

A nap záró versenyszáma megint a férfi és női csapatverseny volt. A nőknél is pályára lépett az aktuális olimpiai bajnok. Jennifer Jones Eve Muirheaddel találkozott, szoros meccsen, - a nyolcadik endben még mérni is kellett - 4-4-es döntetlent játszottak. Lett volna esélye a skótoknak a győzelemre, ám Muirheadnek nem sikerült egy nehéz tapback (egy házon kívül eső kő belökése a házba), így osztoztak a csapatok a ponton.

A férfiaknál a nagyon jó szezont futó kanadai Mike McEwen a Szocsiban ezüstérmet szerző David Murdoch-kal mérkőzött, ahol a skót skip rövidet dobott az utolsó kövével, emiatt csak egy pontot szerezve, ami kevés volt az egyenlítéshez, így az újonc McEwen és csapata örülhetett.

Torino olimpiai bajnoka John Morris és a színes nadrágjairól elhíresült Thomas Ulsrud is jégre lépett, ahol egy simának mondható mérkőzésen 6-3-ra nyertek Morrisék, ezzel ismét 2,5 pontot szerezve Kanadának ebben a szakaszban.

A gyenge európai kezdés miatt 7-2-re vezet Kanada a 30,5 pontig tartó sorozatban.

A 2. nap küzdelmei a csapat-, valamint az egyéni versenyekkel folytatódnak.

Az első nap eredményei:

Draw 1 (csapat):

Sweeting 3-7 Sidorova

Homan 7-2 Sigfridsson

Jacobs 4-1 Edin

Draw 2 (vegyes-páros):

Olson-Johns/Rycroft 10-3 Galkina/Eriksson

Miskew/Fry 9-6 Sidorova/Edin

Homan/E.J Harnden 5-5 Prytz/Nergard

Draw 3 (csapat):

Morris 6-3 Ulsrud

McEwen 5-4 Murdoch

Jones 4-4 Muirhead

Hozzászólások