Téli sportok - Vonn nyert, Miklós Edit pontszerző
Vonn nyert, Miklós Edit pontszerző
Fotó: Europress/Getty

Vonn nyert, Miklós Edit pontszerző

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/12/07 08:37

Lindsey Vonnak nem kellett sokat várnia ahhoz, hogy dobogóra állhasson visszatérését követően. Már a második versenyét megnyerte Lake Louiseban, azok után, hogy a pénteken még csak 8. volt.

"Megnéztem a pénteki menetemet videón és láttam, hogy egyfelől néhol picit magasan síeltem, másfelől nem voltam olyan agresszív és bátor amilyen lehettem volna az elvégzett edzésmunkám alapján." Vonn -ha nem számítjuk azt a néhány szerencsétlen próbálkozást amikor tavaly sérült térdel próbálkozott- 22 hónapos kihagyás után tért vissza. Gyakorlatilag a schladmingi világbajnokság óta nem láthattuk olyannak amilyen ő valójában. És még csak azt sem mondhatjuk, hogy tegnapig, mert ebben a menetben is volt bőven, noha így is majdnem fél másodperccel győzött. (A dobogó mindhárom fokára amerikai síző állhatott fel, ami igencsak biztató, ha arra gondolunk, hogy a vb-t majd Vailben rendezik)

Vonn fizikális dominanciája egyáltalán nem volt érezhető, nem merült fel az mint pár éve, hogy akár férfi sível férfi mezőnyben is versenyezhetne, egyszerűen csak jó síelt. Azt viszont nagyon.

Egy kérdést kell még megválaszolni.: Ez Lake Louise volt, minden terep közül a legkedvesebbje, 12.(!!!) alkalommal győzött itt. Mi lesz majd más helyszíneken, mi lesz vele európai havon?

Így első ránézésre azt lehet mondani, komoly favoritja lehet akár az összetett vk-nak is, a gyors számokban pedig ő lehet akit meg kell verni, de ettől még nem biztos, hogy meg is nyeri.

Miklós Edit rosszul kezdte a szezont a pénteki versenyen elbotozta magát már a második lépésénél, innentől a elég sok idő kellett míg megtalálta a ritmust. A pálya alsó felén ő volt  a leggyorsabb de ez már késő volt a pontszerzéshez. Szombaton sokkal jobban kezdett Edit a harmadik ellenőrző pontig akár a legjobb tíz közé kerülést is simán el lehetett képzelni, ám a pálya talán legfontosabb pontján elkésett, így jelentős sebességet veszített. Végül 25. lett. Ha valaki esetleg fanyalogna, akkor gondoljon gyorsan bele, hogy egy magyar síző világkupa pontjai miatt kesereg.

Ha két síelését össze lehetett volna montírozni kijött volna belőle tán még egy dobogó is, ami azt mutatja, hogy Edit pokoli gyors, olyan gyors mint a legjobbak, de még szoknia kell egyfelől az új felszerelést, másfelől az Észak-amerikai havat, amit sosem kedvelt igazán.

A fiuknál Kjetil Jansrud továbbra is szárnyal, egy győzelem és egy második hely a mérlege Beaver Creakben a világbajnokság helyszínén. Süt róla, hogy fizikálisan elképesztően erős, a tegnapi Super G során olyan helyzetet mentett, amit tán kevesek lettek volna képesek. Mégis azt kell mondani, hogy az egész világbajnokság egyik legkomolyabb favoritja Hannes Reichelt lesz majd, aki harmadszor nyerte meg a szuper óriás-műlesiklást, ezen a hegyen, ráadásul szinte tökéletes síeléssel. Talán ha pár századmásodpercet hagyott a pályában.

Hozzászólások