Téli sportok - Visszatértem!
Visszatértem!

Visszatértem!


2014/12/08 09:09

A hétvégi síversenyek többek között a visszatérésekről is szóltak. Olyan síelőkről, akik sérülésből felépülve újra versenyt nyertek; akikről már lemondtak és mégis felálltak a padlóról, és harmadrészt azokról, akik rekordot értek el azzal, hogy szinte a mezőny végéről futamot nyertek.

Kezdjük az alpesi sível. Lindsey Vonn megjárta a poklot az elmúlt két évben a sérüléseket tekintve; egyszer az egyik térde, majd a másik is megsérült és így még Szocsiban sem indulhatott. A hosszú rehabilitációt, várakozást, majd edzéseket követően Lake Louise-ban megnyerte a második lesikló versenyt. Hannes Reichelt év elején kés alá feküdt és sérvműtéten esett át, kihagyta az olimpiát, de nem adta fel és visszatért, és még hogyan: Beaver Creekben megelőzte a szenzációs formában síelő Jansrudot és első lett a szuperóriás-műlesikló futamon. Benjamin Raich utoljára 2012-ben nyert síversenyt. Sokan lemondtak már az osztrákról, de megmutatta, nem véletlenül nyert 2006-ban olimpia bajnoki címet óriás-műlesiklásban. Nem lett az első vasárnap, csak negyedik, de biztosan részsiker számára, hogy az első futamban az élen végzett, és bebizonyította, ő „Mr. Megbízhatóság” ahogy a szakmai berkekben nevezik.

Folytassuk síugrással. Gregor Schlierenzauerről azt mondták, már nem a régi, hogy lekörözik a fiatalok - habár ő is még csak 24 éves - és kiégett. Tavaly összeveszett az osztrákok régi szövetségi kapitányával és elege lett a versenyzésből. Majd jött egy új vezetőedző, megtalálta a motivációját és egy év után újra versenyt nyert Lillehammerben.

Szóljunk a biatlonról is. Martin Fourcade a nyáron a karrierjét veszélyeztető betegségben szenvedett. Többször írtunk róla, hogy mononukleózisa volt és a több hónapos edzéshiány miatt már nem a régi. Igen, valahogy így is indult Östersundban a francia szereplése: élete legrosszabb eredményével a 81. lett a 20 km-es egyéni versenyben. Majd olyat tett, amire kevesen képesek; felállt a padlóról és fölényesen megnyerte a sprint versenyt, és lesíelt mindenkit az üldözőversenyen. Két első hely és egy óriási pofon azoknak, akik már temették a háromszoros világkupa-győztest.

Végül beszéljünk egy kicsit az északi összetettről. Mikko Kokslienről sokat nem írtak eddig a sportrovatokban, valószínűleg most igen. A norvég egyfajta rekordot állított be azzal, hogy a síugrást követően a 38. helyről megnyerte a sífutást és ezzel beírta magát az északi összetett történelemkönyvébe. Ilyet még soha, senkinek nem sikerült végrehajtania: ledolgozott egy több mint másfél perces hátrányt, lesíelte a németeket és célfotóval megnyerte a futamot.

Mit is lehetne mondani ezekről a teljesítményekről? Egyszerűen csak megemlíteni azt a kissé elcsépelt, de mégis örök érvényű mondatatot: Ne add fel és higgy magadban, hogy képes vagy megcsinálni. Valószínű ez a gondolat az említett sportolók fejében is megfordult az elmúlt napokban.

Hozzászólások