Téli sportok - Vége a pihenésnek
Vége a pihenésnek
Új edző, új motiváció Schlierenzauernél? (Fotó:Europress/Getty)

Vége a pihenésnek


2014/05/29 23:23

Van nagyjából két hónap az évben, amikor az ember szívesen lenne síugró. Na, ez az időszak ért véget május végén, amikor a levegő lovagjainak többsége a hosszú tavaszi pihenő utún újrakezdte az edzéseket. A sportágat jó egy évtizede uraló osztrákok például kedden egy közös edzőtáborral nyitottak Faak am Seeben, ahol Gregor Schlierenzauer és társai "megismerkedhettek" új edzőjükkel. A szezon végén távozó Alexander Pointner helyett ugyanis a jövőben már Heinz Kuttin irányítja majd a sógorokat.

A korábbi kiváló ugrót persze mindenki jól ismeri, így ismerkedésre nem kellett időt fecsérelni, maximum a Kuttin-féle munkamódszerek ismertetése és a nyári tervek végighallgatása szerepelhet az első napok programjában. Az osztrák sasok között már nincs ott Martin Koch, aki a jövőben az osztrák televízió szakkommentátoraként dolgozik majd. Egyelőre a háromszoros olimpiai bajnok Thomas Morgenstern sem kezdte még el az ugró edzéseket (igaz a kerettel készül), az előző évadban kétszer is súlyosan bukó Morgi ugyanis még "alapoz" és csak néhány hét múlva szeretne arról dönteni, hogy folytatja-e az utóbbi hónapokban kicsit megbicsakló síugró pályafutását.

"Már elvonási tüneteim voltak. Végre újra ugorhatunk. Heinz kiváló edző, személyre szabottan mindenkiről képben van és nagyon tájékozott a felszerelések finomságait illetően is. Pont olyan edző, akit elképzelek magamnak" - nyilatkozta az 52 Világkupa győzelmével rekorder Schlierenzauer.

A fenti nyilatkozatot egyébként - ha nagyon akarjuk - rá lehet húzni azokra a híresztelésekre, amely szerint az edzőváltás okozója maga Schlierenzauer volt az osztrákoknál, aki a Világkupa szezon végefelé (főként az olimpiai sikertelenség miatt) igencsak megromlott viszonyt "ápolt"  Pointnerrel. "Minden ugró számára egyénre szabott programot kell kidolgoznunk. El kell érnünk, hogy motivált legyen a csapat és mindenki úgy érezze, hogy ha kimarad egy edzésről, akkor valami fontos dologról marad le" - mondta el székfoglalójában az utóbbi években főként klubedzőként dolgozó Kuttin. Az első héten még csak light-os program szerepel a menüben, így némi foci, standröplabda és ping-pong is szerepel még az edzéstervekben Kuttin noteszében.

Heinz Kuttin (balra) feladata lesz, hogy új motivációt találjon Morgensternnek

Persze nem csak a síugrók tértek vissza szabadságukról, de a Nemzetközi Síszövetség (FIS) vezetői is elkezdték a felkészülést a nyári kongresszusra. Most az ötletek összegyűjtése, szakmai elemzése zajlik, hogy aztán lehessen miről érdemben szavazni az új évad versenyei előtt. A hírek szerint a síugró szakbizottság is a javaslatok közé vette fel a hátat és a gerincet védő speciális ruhadarabok megvizsgálását, amely a komoly bukások következményeinek elkerülése érdekében már az alpesi sízőknél is bevezetés előtt áll.

Hozzászólások