Téli sportok - Tour de Ski
Tour de Ski
Fotó: Europress/Getty

Tour de Ski

Szabó GáborSzabó Gábor
2015/01/02 20:47

Úgy gondoltuk, folytatjuk a magyar sportújságírás átfogó reformját és új műfajt létrehozva megpróbálkozunk a sífutó beharangozó megteremtésével. Nem mintha az alpesi sí, a síugró vagy a biatlon beharangozó már létezne, de sosem jó, ha az ember az egyszerűbb feladatokat veszi rögvest előre.

A Tour de Ski kilencedik kiadása szombaton rajtol Oberstdorfban a szokásos prológgal, majd vasárnap ugyanott egy üldözőversenyt rendeznek. Azután Dario Cologna szülővárosában, Val Müstairban folytatódik egy sprintversennyel a Tour, majd Olaszország felé veszi az irányt a mezőny, ahol hagyományosan a verseny java része zajlik. Olyan kultikusnak mondható etapokkal, mint a férfiak 35 kilométeres versenye Cortina és Toblach között, vagy a zárószakasz, mely konkrétan az Alpe Cermis megmászását takarja. Utóbbi a cavalesei lesikló lejtő, amit évente egyszer azért zárnak le, mert vannak páran, akik szeretnék menetiránnyal ellenkezőleg megközelíteni a sílift középső állomását. Felsikló pályává alakítani, hogy egészen pontosak legyünk. Megengedve persze, hogy ilyen szó - mármint, hogy felsiklani - létezik egyáltalán.

Ez lesz az első olyan Tour de Ski egyébként amelyik abban az évben ér véget amikor kezdődik, hiszen eddig mindig két szakasz között szilvesztereztek valahol a futók, nagyjából úgy, mint a síugrók a négysáncon. Szolidan, visszafogottan, az alkoholt meghagyva az edzőknek és vaxmestereknek. Idén szilveszter után van a rajt, ami talán meghozza minden idők immáron legeredményesebb sífutónőjének a szerencsét. Marit Björgen ugyanis sosem nyert még a Touron, ez a verseny sokáig legnagyobb ellenfelének, Justyna Kowalczyknak a felségterülete volt, akinek négyszer is sikerült győznie. Most viszont a legnagyobb ellenfele a címvédő Therese Johaug lehet. Johaug az utolsó kaptatón, a Cermisen bő egy, de az is lehet, hogy két perccel jobb mindenkinél. Aki meg akarja verni, annak az utolsó szakasz kezdetére ekkora előnyt fel kell építenie vele szemben. Ez Björgennek sikerülhet, elsősorban a sprinteken, ahol sokkal jobb honfitársnőjénél.

Ami a férfiakat illeti, ott nehéz nyilatkozni az esélyekről. Szélesebb az élmezőny, az hogy december 21-e óta nem láttuk a futókat, sokat számíthat. De számolni kell Johnsrud Sundby-val, a címvédővel (érdekes módon a nyolcadik kiadásig kellett várni az első norvég győztesekre, Johaug és Sundby ekkor tudott nyerni végül) illetve Dario Colognával, aki talán a leggyorsabban regenerálódik a mezőnyből. De odaérhet Legkov is, aki úgy nyert két éve, hogy egy árva szakasz sem lett az övé.

Meglepetés lenne azonban Petter Northug győzelme, noha Giorgio di Centa mellett ő az a mezőnyből aki eddig valamennyi Tour összes szakaszának rajtjánál ott volt. És a 60 rajtjából 24 alkalommal a dobogóra is felállhatott! Az utolsó kaptató viszont nem fekszik neki. Ha Johaugnál azt mondtuk akár két percet is képes verni szinte bárkire, addig Northugnak nagyjából ennyi előny kéne a zárószakaszra. Mivel azonban Cortinánál 35 kilométeren keresztül nem nagyon lehet szökni a mezőny elől, ez egy jobb formában levő Northugnak is szinte lehetetlen küldetés volna.

Nemhogy az ideinek.

Szombaton mindenesetre okosabbak leszünk. A női verseny fél 11-kor míg a férfi 3/4 1-kor kezdődik az Eurosporton!

Hozzászólások