Téli sportok - Tényleg összeesküvés? Dagad a meldonium botrány
Tényleg összeesküvés? Dagad a meldonium botrány
Ekaterina Bobrova és Elena Ilinykh Fotó: Elena Ilinykh/Ruslan Zhiganhsin Facebook

Tényleg összeesküvés? Dagad a meldonium botrány

Ajkler ZitaAjkler Zita
2016/03/10 11:55

Úgy látszik, sokkal többen és sokkal messzebb is olvassák a hosszabbitas.hu-t, vagy az oroszoknak is hasonló véleményük van, mint amiről tegnap Szabó Gábor írását olvashattuk (ITT). A botrány kirobbanásának előzményei megtalálhatóak ITT ITT és ITT.

Maria Sharapova

A pár napja kirobbant meldonium-gate lassan elképesztő méreteket ölt, egyre többen akadnak fenn a szűrőn ezzel a január 1. óta doppinglistás szerrel. A Lettországban gyártott és az oroszoknál, valamint a Baltikumban évek óta elfogadottan használt, alapvetően szívproblémákra, illetve azok megelőzésére feltalált gyógyszer tavaly még megengedett volt. Ám a WADA már évek óta monitorozta, megfigyelés alatt tartotta. 2015. szeptemberében leginkább a tavalyi bakui Európa-játékokon vizsgált adatok alapján (amikből kiderült, hogy bár elvileg nincs semmilyen teljesítményfokozó hatása, mégis egyre több északi, orosz vagy közép európai sportolóban megtalálható az anyag) végül ősszel úgy határoztak, idén január 1-től tiltott lesz és ezt tudatták is az országok sportszövetségeivel.

Bobrova és Soloviev

Ezután érthetően óriási megdöbbenést keltettek a héten napvilágra került ügyek, kezdve a teniszező Sharapovával és folytatva a többiekkel, akik között már nem csupán oroszok szerepeltek. Ráadásul a lista folyamatosan bővül, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség közleménye alapján több korcsolyázónál is megtalálták, de nevüket a B minta ellenőrzéséig nem hozzák nyilvánosságra (FORRÁS)

Az oroszok az atlétáikat érintő botrány után (előzmények ITT ITT ITT és ITT) sajnos ismét célkeresztbe kerültek, sorra buknak meg versenyzőik. A gyorskorcsolyzázók mellett a jégtáncos Yekaterina Bobrova is eltiltásra számíthat, holott az ő sportágára nem igazán jellemző, hogy valaki doppingoljon. Hiszen nem attól lesz szebb a twizzle amit csinál a jégen. A sportoló mellé álltak a társak is, hiába egymás ellen versenyeznek, Bobrovát biztatja Elena Ilynikh és partnere, Ruslan Zhiganshin is a közösségi médiában KateWeBelieveYou hashtag-el ellátva.

Bobrova és Soloviev

Ezekre illetve a sportolókat ért vádra reagált az orosz Korcsolyázó Szövetség elnöke, Alexei Kravtsov, miszerint szabotálta valaki vagy valakik a sportolók mintáit, azaz szerinte szándékosan csempészték a hatóanyagot a versenyzők italába, vagy mintájába, vagy valahová. Ahogy hangsúlyozta, már kértek segítséget a nyomozáshoz, de bizonyíték hiányában nem kaptak. A vezetés azonban tovább megy és a megszerzett információkra hivatkozva bizonygatja, hogy a szabotázst a sportolók csapattársai közül követte el valaki. Bár neveket nem említettek, de égre-földre esküdöznek, hogy bebizonyítják igazukat és azt,hogy a versenyzők "ártatlanok", összeesküvés áldozatai lettek (FORRÁS).

Ebből leszűrve kijelenthetjük, hogy a gyorskorcsolyázók nagyon nem szeretik egymást és kb. bármire képesek a jobb eredményért. Ha egy kicsit messzebb megyünk ettől a történettől, akkor hasonlóan sántít ez az érvelés is, ahogyan sántít a lebukást elsőként nyilvánosság előtt vállaló Sharapova védekezése is, bármennyit gondolkodunk is rajta. Ő tulajdonképpen csak elindította a lavinát és az az igazság, hogy az ő neve után már nagyjából lebukhat bárki, esernyőt kap, Maria mindent visz, miatta fognak emlékezni a meldoniumra-botrányra, nem Bobrováról, vagy Aregawiról, vagy akármelyik gyorskorcsolyázóról.

Maria Sharapova

A történet tehát folytatódik, a vége pedig beláthatatlan: nem csupán abban a tekintetben, hogy még rengetegen bukhatnak meg ezzel az anyaggal, de az is érdekes lesz, hogy mik lesznek a következmények a sportolók esetében, lesz-e különbség a megítélésekben, egy példát említve csupán. Azt hiszem, kicsit félve az újabb kedvenc trónfosztásától, de kíváncsian várjuk, mi lesz a meldonium-saga következő epizódjában.

Hozzászólások