Téli sportok - Szürkéből arany
Szürkéből arany
Fotó: Europress / Getty

Szürkéből arany


2014/11/23 19:13

Minden sportágnak megvannak a maguk szürke eminenciásai. Akik ott vannak mindenhol, versenyeznek, de igazán kiemelkedőt nem érnek el pályafutásuk során. A szakemberek ismerik a nevüket, tudják róluk, hogy tehetségesek, de az átlag sportkedvelő ingerküszöbe fölé nem tudnak nőni teljesítményükkel. De szükség van rájuk, mert nélkülük nem lenne verseny a verseny. Hogy nézne ki mondjuk egy Forma-1-es futam (csak hogy aktuális példánál maradjunk) ahol csak Rosberg és Hamilton küzdene egymás ellen. Amúgy persze a csapatok megszűnésével most pont ebbe az irányba halad az autósport csúcssorozata, de az egy másik téma...

Síugrásban is tudnánk tipikus szürke eminenciásokat felsorakoztatni, az olasz, a kazah, az orosz vagy éppen a francia csapat kivétel nélkül ilyen ugrókból áll. Nálam egészen nyár végéig a cseh Roman Koudelka is ebbe a kategóriába tartozott, még úgy is, hogy 2007 junior világbajnokáról van szó. Legfeljebb arról lehetett vele kapcsolatban vitát nyitni, hogy "Kudelka" vagy "Koudelka" a nevének helyes kiejtése - egyébként utóbbi... Tudtuk, hogy ott van, kétszer dobogóra is állt már korábban a Világkupában, de nem ő jutna az eszembe, ha győzelemre esélyes versenyzőben kellene gondolkozni. A nyári Grand Prix sorozat végén azonban nagyot szólt a 25 éves cseh fiú hinzenbachi győzelme és klingenthali második helyezése, így lehetett sejteni, hogy a telet is jó formában kezdi majd.

A németül is remekül beszélő Roman nagyapja miatt kezdett el annak idején ugrani, aki szintén ezt a sportágat űzte. A Világkupában 2006-ban mutatkozhatott be, négy évvel később Harrachovban már harmadik, egy évaddal később Willingenben pedig egy második helyet is szerzett, majd megtorpant egy kicsit a fejlődésben. A 2013/14-es szezon előtt közvetlenül Planicáról egy edzésről - szokatlanul magas pulzusszáma miatt - vitték kórházba, a szezon elejét pedig nyakcsigolya sérülés miatt kellett kihagynia, így csak a 2014 január elsejei garmischi versenyen ugorhatott először - rá is ment a szezonja. Idén viszont szerencsére zavartalan volt a felkészülése, ennek pedig meg is lett az eredménye. Koudelka ugyanis vasárnap Klingenthalban pályafutása első Világkupa győzelmét aratta. Szürkéből aranyra váltott, egészen pontosan sárgára, hiszen ő viseli majd az összetettben élen állónak járó trikót a jövő héten Kuusamóban. Hogy jogosan-e, ez hétvégi ugrásait látva nem kérdés.

De vajon meddig? Mert Világkupa versenyt nyerő honfitársai nem sokáig bírták mostanában a ragyogást, Janda a 2005/06-os évadban volt csak igazán jó (igaz akkor mindent vitt négysáncostul, kristálygömböstül), Jan Matura pedig a 2012/13-as szezon végén rövid idő alatt kétszer "csöngetett be", azóta (és előtte) se kép, se hang. Csak a végtelen szürkeség.

Hozzászólások