Snowboard - Visszavonul a svájciak olimpiai bajnok legendája
Visszavonul a svájciak olimpiai bajnok legendája
Fotó: Europress/AFP

Visszavonul a svájciak olimpiai bajnok legendája

Pintér LászlóPintér László
2020/08/25 11:35

31 évesen befejezi pályafutását Iouri Podladtchikov, a snowboard félcső elmúlt két évtizedének egyik legmeghatározóbb alakja. Nincs sajtótájékoztató, nem lesz utolsó verseny, csak közölte, hogy ennyi volt.

Ha már megszületett benne a döntés, mire várjon, hová nyújtsa még? - válaszolta a svájci sajtó kérdésére, miért így vonul vissza. Podladtchikov mindig is utálta a konvenciókat, a maga útját járta. Úgy köszönt el, ahogy eddig élte az életét. Felhajtás és külsőségek nélkül, a pillanatnyi érzéseinek engedve. Viszont eléggé váratlanul, mert az előző télen, mielőtt a világ leállt volna, sérülésből visszatérve a Laax Openen elindult, és a következő szezonra ígérte az igazi visszatérést.

Iouri Podladtchikov a Moszkvától negyven kilométerre fekvő Podolszkban született. Családja azonban már 1992-ben kivándorolt Oroszországból, és egy rövid svéd és holland kitérővel Svájcban telepedett le. Iouri ennek ellenére pályafutásai korai szakaszában még orosz színekben versenyzett. 2003-ban, 14 évesen indult először az orosz bajnokságban. Kezdetektől fogva elégedetlen volt azonban az orosz támogatási rendszerrel, ezért 2007-ben kettős állampolgárságot szerzett, és onnantól kezdve svájci színekben indult. Sikereit látva az orosz szövetség megpróbálta visszacsábítani, de a "sokkal profibb" svájci rendszer miatt erre nemet mondott. Mindig is nyíltan, őszintén és sallangmentesen vállalta véleményét, sosem kertelt.

Olimpiai bajnoki cím Szocsiban, eredeti hazájában. Hét X Games-dobogó, egy FIS világbajnoki cím (plusz két ezüstérem), egy FIS szakági világkupa-győzelem, 4 FIS világkupa futamgyőzelem. Kevesen mondhatnak ilyen sikeres pályafutást magukénak, pedig ezekhez az eredményekhez sérülésektől akadályozott, rögös út vezetett. Választott hazájában, Svájcban ünnepelt sztár, a nagyközönség számára is jól ismert sportoló. Híresség.

Pedig Svájcban aztán nem könnyű a téli sportokban kiemelkedni, hiszen a kis alpesi ország ha valamiben, akkor téli sportokban erős. 66 érem (ebből 22 arany) a téli olimpiákon csak alpesi síben, továbbá 13 érem snowboardban. A nyolc svájci snowboard olimpiai aranyból I-Pod szállította a hetediket. A snowboardsport számára azonban sokkal többet jelentett, mint "csak" az olimpiai bajnokot Szocsiból.

A YOLO-flip

A freestyle snowboard folyamatosan fejlődik, szinte évente jönnek újabb, egyre nehezebb trükkök. Bemutatni először egy trükköt a világon nagyon nagy dolog, ezzel a sportoló akkor is beírja magát a történelemkönyvbe, ha életében nem indult olimpián. Persze, akik ilyen trükkökre képesek, ritkán nem jutnak el az olimpiai dobogóra.

Podladtchikov a 2013-as X Games-en húzta elő a cilinderből az új trükköt: egy cab duplakork 1440-et, melyet maga később YOLO flip névre keresztelt. A YOLO az ismert és divatos angol betűszó, a You Only Live Once (Csak egyszer élsz) szlogen kezdőbetűiből áll. A trükk maga egy fordított alapállásból előre indított, ferde tengely mentén forgatott dupla szaltó, a közepén egy extra 360 fokos fordulattal. Leírva elképzelhetetlen, de látva is csak lassításban érthető.

A trükk nehézségét jól mutatja, hogy most, hét évvel később is csak két snowboardos van a világon, aki a feltalálón kívül beadta: a nagy rivális Shaun White, és ifjú tanítványa, Toby Miller.

Shaun White volt a nagy riválisa. Az amerikai a világ legjobb félcső snowboardosa, két évvel idősebb Podladtchikovnál. Amikor I-Pod első orosz bajnokságán indult, White már megnyerte a világ egyik legnagyobb snowboard versenyét, az Air and Style-t. Ő volt az, akit mindenki meg akart verni, és az elmúlt két évtizedben ez csak néhány embernek sikerült. A legfájóbb ilyen veresége éppen I-Pod legnagyobb sikere volt: a szocsi olimpia.

Shaun White ide már kétszeres olimpiai bajnokként érkezett, történelmi triplázásra készült, és ő volt a favorit. Még úgy is, hogy I-Pod egy évvel korábban a világon először adta be a YOLO-flipet. Szocsira White is megtanulta ezt a trükköt, és papíron nehezebb menettel rendelkezett, mint I-Pod.

A szocsi félcső azonban pocsék minőségű volt, gyenge shape-elés, a melegben olvadó, hullámos peremek. Estek-keltek rajta a versenyzők. White azonban így is megnyerte a selejtezőt, mégpedig olyan pontszámmal, amely a későbbi döntőben is elég lett volna az aranyhoz. A döntőben azonban fordult a kocka: White az első menetben csúnyán odaverte magát, a második menetébe pedig több hiba is belecsúszott, így végül a dobogóra sem állhatott fel. Podladtchikov ugyanakkor szárnyalt a kvázi hazai közönség előtt, élete menetét mutatta be, amelynek természetesen alapköve volt a YOLO-flip. Ő lett az olimpiai bajnok.

Akkor mindenki azt gondolta, hogy a 27 éves Shaun White ezután visszavonul, de őt sem abból a fából faragták, aki könnyen feladná: négy évvel később, 31 évesen Phjongcshangban megszerezte harmadik aranyérmét a félcsőben. I-Pod címvédőként nem tudott rajthoz állni, miután hetekkel korábban iszonyatosan nagyot bukott az X Games-en, és súlyos agyrázkódást szenvedett. Bár az orra is eltört, elutazott Dél-Koreába, de az első edzéskor belátta, hogy nem tud versenyezni. White pedig egy eszement nagy menettel megnyerte a versenyt.

I-Pod karrierjét az utóbbi években sorozatos sérülések hátráltatták, és ezeknek kétségkívül komoly szerepük volt a visszavonulásában. A 2007-es Sierra Nevadai világbajnokságon elszakította a keresztszalagját. Később súlyos agyrázkódást szenvedett, majd a 2019-es Park City világbajnokságon az Achillesét szakította el. Ebből már nem volt teljes a felépülése.

Aktív snowboardos pályafutása mellett az élet egyéb területein is sikereket ért el. Művészi beállítottsága révén sérülései idején komolyan elkezdett fotográfiával foglalkozni, volt saját kiállítása Zürichben. Főleg a portréfotózás érdekelte. Elvégezte a legnevesebb New York-i fotográfus iskola kurzusát. Természetesen megvannak a tervei a jövőre nézve, és azok között a snowboardsport egyelőre nem szerepel:

Fotózni és írni szeretnék. Mindenekelőtt művész szeretnék lenni. De még inkább táncos.


Hozzászólások