301 Moved Permanently


nginx/1.14.2
Katie Ormerodé az első női duplakork 1080 | Eurosport
Snowboard - Katie Ormerodé az első női duplakork 1080
Katie Ormerodé az első női duplakork 1080

Katie Ormerodé az első női duplakork 1080

Pintér LászlóPintér László
2014/06/10 16:07

Bevallom, így a hőmérőre sandítva kissé vágyakozva gondolok vissza a télre, de nagy szerencsémre itt van nekünk az internet. Ahol azért még mindig napi szinten lehet sível és snowboarddal kapcsolatos híreket olvasni, ami ebben a hőségben már gondolatban is felüdülés.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt jelentették be, hogy egy brit lánynak sikerült elsőként megugrani a backside duplakork 1080-at, a videót azonban csak most hozták nyilvánosságra. Ez az a trükk, amelyet a férfi mezőnyben Shaun White honosított meg 2009-ben, és amelynek különféle változatai azóta a fiúknál már teljesen sztenderdnek számítanak félcsőben és slopestyle-ban is. A lányok közül azonban eddig még senkinek sem sikerült. Torah Bright próbálkozott már vele félcsőben többször is az elmúlt években, mindhiába.

Katie Ormerod az Új-Zélandi Wanakában, slopestyle világkupa versenyen

Nos, a 16 éves brit Katie Ormerodnak összejött. A fiatal hódeszkás hölgy nem került be a Szocsiba utazó brit keretbe, az ő célja a 2018-as pjongcsangi játékok lesz majd. A szigetország nagyon komoly energiákat fektet a szabadstílusú szakágakba, és ennek megvan a gyümölcse is: Jenny Jones révén slopestyle-ban bronzérmet szereztek a szocsi téli olimpián, és Jones mellett ott van még Aimee Fuller is, aki szintén a világ élvonalába tartozik. Akárcsak két elődje, Katie is angliai dryslope pályán tanult hódeszkázni. A duplakorkot az ausztriai Stubai-gleccser edzőpályáján ugrotta.

Maga a trükk azért különlegesen nehéz, mert nem pusztán egy „sima” duplaszaltóról van szó. Az ugrás attól „kork”, hogy a versenyző a levegőben két különböző tengely mentén végez forgást: egy vízszintes (forgás) és egy függőleges (szaltó) tengely mentén. Így egy dugóhúzószerű mozgás jön létre, innen ered az angol „cork” elnevezés. A duplakork 1080 tehát egy dupla hátraszaltó (720 fok) és egy forgás (360 fok) kombinációja. Ez adja ki az 1080 fokot, melyet a szakmabeliek röviden 1080-nak vagy csak egyszerűen 10-nek hívnak. Így néz ki Katie Ormerod előadásában:

Hozzászólások