Snowboard - A kátyú nyerte a carezzai snowboard versenyt
A kátyú nyerte a carezzai snowboard versenyt
Fotó: Brightcove

A kátyú nyerte a carezzai snowboard versenyt

Pintér LászlóPintér László
2019/12/19 15:03

Előbb a versenyzőkön, aztán a szervezőkön is kifogott a hatalmas gödör, félbe kellett szakítani a versenyt. 

Igencsak kurta-furcsa véget ért a FIS Snowboard Világkupa carezzai párhuzamos óriásműlesikló versenye. Ebben a szakágban az egymás mellett, teljesen azonos nyomvonalon tűzött pályákon párosával indultnak a versenyzők, és aki hamarabb leér, az jut tovább. A két pálya között többnyire csak nüansznyi különbség van, leginkább a verseny közben kialakuló nyomvályúk miatt, ezért mindig a selejtező alapján jobb időt elérő versenyző választ elsőként pályát.

Az elmúlt napok meleg időjárása nehéz feladat elé állította a szervezőket. Hiába esett korábban nagy mennyiségű hó, amit még műhóval is fel tudtak turbózni, a meleg és az eső nagyon felpuhította a havat. Mivel a döntők előtt már a selejtezőben is legalább százszor lejöttek a rövid pályán, ugyanazzal a kaputűzéssel, a kásás hóban nagyon leromlott a pálya állapota. Ami viszont érdekes volt, hogy nem egyforma mértékben. A jobb oldali, piros pályán kialakult egy hatalmas gödör, szaknyelven "kád", amelyet az előtte lévő kanyar miatt egyrészt nem lehetett látni, másrészt úgysem lehetett volna kikerülni, mert az egyetlen ideális ívet teljes szélességében kitöltötte. 

BUKI.jpgFotó: Europress/AFP

A helyzet a férfi nyolcaddöntők során vált egyértelművé, amikor egymás után négy futamban hibáztak itt a versenyzők, bukás bukást követett. Az utolsó versenyzőnek sikerült egy dupla előreszaltót Superman pozícióban ugorva eltörnie a deszkáját. A szervezők eddigre belátták, hogy vállalhatatlan a helyzet, ezért megállították a versenyt. Miközben a kék pályán vígan lehetett gyors íveket húzni, addig a piroson a talpon maradás is teljesíthetetlen kihívás volt. Ez abszolút igazságtalan és egyenlőtlen versenyhez vezetett.

Sajnos azonban ilyenkor nem segít, hogy friss hóval telerakják a gödröt, azt három csúszás után ismét kikotornák a snowboardosok, mert egyszerűen sokkal puhább a "töltetlék" hó állaga, mint az alapé. A szervezők bő fél óráig tanakodtak, mi legyen, végül rájöttek, hogy nem tudnak azonnali megoldást találni, amellyel korrekt körülmények között lehetne folytatni a versenyt, ezért a verseny törlése mellett döntöttek.

Hozzászólások