Síugrás - A Négysáncverseny és a Raw Air után újabb versenysorozattal bővül a naptár?
A Négysáncverseny és a Raw Air után újabb versenysorozattal bővül a naptár?
Fotó: Europress/AFP

A Négysáncverseny és a Raw Air után újabb versenysorozattal bővül a naptár?

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2021/01/22 15:13
A Négysáncverseny és a Raw Air után hamarosan újabb versenysorozattal bővülhet a síugró-világkupa. Lengyel sajtóhírek szerint a 2022/23-as szezontól egy lengyelországi sorozat is helyet kaphat a versenynaptárban.

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az összetett versenyek a síugró-világkupában. A legendás Négysáncverseny mellett 2017 óta a Raw Air is programba került, sőt a kevésbé jelentős willingeni Ötös is az izgalmakat próbálja fokozni egy-egy szimpla világkupa-hétvége helyett. Régóta lehet arról hallani, hogy a lengyelek is szeretnének saját tornát, sőt, korábban olyan hírek is érkeztek, hogy Planicával közösen hoznának létre új eseményt. Úgy tűnik, a lengyel torna hamarosan megvalósulhat.

Lengyel sajtóhírek arról számolnak be, hogy a Nemzetközi Síszövetség (FIS) felkérte a lengyel szervezőket, hogy hozzanak létre egy új versenysorozatot. Ez azt jelentené, hogy zsinórban hat versenyt rendeznének Lengyelországban: Wisla és Zakopane mellett a „debütálására” régóta készülő Szczyrk lenne a harmadik helyszín, és hat verseny után összetett győztest is avatnának. Ez a torna legkorábban a 2022/23-as szezontól lehetne a naptár része, a pontos időpont még nincs meg, valószínűleg január végén-február elején kerülne rá sor. 

075_widak-fisskiju180127_npqxu.jpgFotó: Europress/AFP

Múlt hétvégén Zakopanéban volt egy találkozó a versenyigazgató Sandro Pertile és a lengyel szervezők között, és ez az új sorozat is a felmerült témák között volt.  

„A sorozat hat versenyből állna. Kettő Szczyrkben, kettő Wislában és kettő Zakopanében. Nehéz több részletet mondani, mert közösen fogjuk kidolgozni őket a FIS-szel”- nyilatkozta a Lengyel Síszövetség főtitkára, Jan Winkiel.

Állítólag felmerült az is, hogy már a következő szezonban beiktatnák a lengyel sorozatot, de az olimpia miatt végül elvetették ezt. Az olimpiai idényben nem túl racionális új versenysorozatot kipróbálni, és a naptárba illesztése sem lenne egyszerű feladat.


Nagy különbség a korábbi tervekhez képest, hogy ezúttal nem a lengyel szervezők álltak elő azzal, hogy a norvégokhoz hasonlóan ők is szeretnének saját versenysorozatot, hanem a FIS volt a kezdeményező, szeretnék január-februárt is több izgalommal feltölteni. Lengyelországnál alkalmasabb helyszínt pedig aligha lehetne erre találni.

„Pertile nemcsak a versenyzőinket értékeli, akik évek óta a sportág élmezőnyéhez tartoznak, hanem a szurkolóinkat is, akik fontos részét képezik ennek a sportágnak, és óriási hatással vannak a síugrás népszerűségére, a hangulatra, és a televíziós nézettségre”- beszélt a lehetséges versenysorozatról a Sziléziai-Beszkidek síszövetségének egyik tagja, Andrzej Wasowicz.

A lengyel torna a Négysáncversenyhez és a Raw Airhez hasonlóan a szimpla világkupa-versenyek mellett összetett győztest is avatna, és egyben azt is jelentené, hogy a világkupa-sorozatban Zakopane és Wisla mellett egy új lengyel helyszín, Szczyrk is bemutatkozhat. 

via sport.pl  

Hozzászólások