Síugrás - Mesterséges kómában tartják, de nincs életveszélyben a horrorbalesetet szenvedő síugró
Mesterséges kómában tartják, de nincs életveszélyben a horrorbalesetet szenvedő síugró
Fotó: Europress/AFP

Mesterséges kómában tartják, de nincs életveszélyben a horrorbalesetet szenvedő síugró

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2021/03/26 11:03
Borzasztóan csúnya bukás árnyékolta be az első planicai versenynapot. Daniel-Andre Tande a próbasorozatban esett nagyot, és mentőhelikopterrel kellett elszállítani. Az első információk szerint nincs életveszélyes állapotban a norvégok sírepülő világbajnoka, de a biztonság kedvéért egyelőre mesterséges kómában tartják.

Az első planicai versenyt Ryoyu Kobayashi nyerte Markus Eisenbichler és Karl Geiger előtt, de sajnos Daniel-Andre Tande horrorbukása rányomta bélyegét a napra. A norvég síugró a próbasorozatban már az elugrás után elveszítette uralmát az ugrás felett, és egészen rémisztő balesetet szenvedett, hatalmas sebességgel csapódott a lejtőbe. Azonnal érkezett a mentőhelikopter, és azt követően, hogy közel fél órán át a sáncon ápolták, kórházba szállították a norvégot.

A FIS csütörtök délutáni közleménye szerint Tande a bukás után eszméletlen volt, a mentőben intubálták és mesterségesen lélegeztették. Miután stabilizálták az állapotát, a norvég versenyzőt Ljubljanába szállították, és ott látják el a továbbiakban. Tande orvosa szerint az első eredmények biztatóak, de a ma délutáni újabb tesztek után tudnak majd többet mondani.

A norvég síugrók csapatvezetője, Clas Brede Braathen a norvég NFK televíziónak arról számolt be, Tande nincs életveszélyben, állapota stabil, de mesterséges kómában tartják péntekig, hogy elkerüljenek egy esetleges agykárosodást. Kulcscsonttörést szenvedett, illetve tüdeje károsodott. A norvégok megkönnyebbültek, miután úgy tűnik, Tande élete nem forog veszélyben, és nagyon hálásak az orvosi csapatnak, akik mindent megtesznek, hogy a legmagasabb szintű ellátásban részesítsék a norvég síugrót.

Az utóbbi hírek nagyobb nyugalomra adnak okot, a baleset után ugyanis elég aggasztónak tűnt a helyzet, Karl Geiger nyilatkozata is erről tanúskodik.

"Azonnal tudni akartam, hogy mi történt. Azt mondták, nem tudják, hogy túléli-e. Nagyon megrémültem. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, mekkora ez a sánc. Életveszélyes. Remélem, hogy túléli, és nem szenved maradandó károsodásokat"- mondta el a német.

Tande a kórházban állítólag már magától is tudott lélegezni, és csak biztonsági okokból helyezték mesterséges kómába.

A síugrócsalád természetesen egytől egyig jókívánságait küldi Tandénak, és mi is a legjobbakat, és mielőbbi felépülést kívánunk neki!

Cikkünket pedig frissítjük, amint újabb információk érkeznek Tande állapotáról! A következő közlemény ma délután várható!

Frissítés:

A norvégok szövetségi kapitánya, Alexander Stöckl a német ZDF kamerái előtt úgy fogalmazott, az első vizsgálatok alapján Tande nem szenvedett maradandó nyaki vagy agyi sérülést. Tandét szombaton próbálják felébreszteni. 


Hozzászólások